Италианското кино става част от "Синелибри 2024"

Снимки: Анита Иванова
Мария Маца, директор на италиански културен институт в София

Тази есен италианското кино става част от фестивала "Синелибри 2024".

На него ще бъдат представени няколко от последните италиански кино продукции.

Преди фестивала обаче от Италианския институт в България направиха ексклузивна прожекция на черно-белия „Все още има утре” (There’s still tomorrow) на Паола Кортелези.

Пред отбрана публика и представители на Италианския институт лентата бе представена ексклузивно снощи. Прожекцията беше част от събитията за популяризиране на италианското кино в чужбина „FARE CINEMA“ 2024 на италианското Министерство на културата и вътрешните работи.

Pixabay

"Най-важните филмови награди в Италия са "Давид на Донатело“  и никога досега филм не е бил номиниран толкова много пъти колкото "Все още има утре". Той е един от най-гледаните в Италия през 2023 г. Гледали са го над 5 млн. души, каза Мария Маца, директор на италиански културен институт в София.

"Italian Screens" е важен проект, защото обединява усилията на Министерство на културата и на външните работи на Италия, за да бъде промотирано италианското кино в света. В Италия ще се проведе седмицата на българското кино и нашата мечта е да виждаме повече реализирани съвместни филми между Италия и България", каза Роберто Стабиле, директор на специални проекти в световноизвестната киностудия "Чинечита".

Днес, 20 юни, ще бъде открит фестивалът на българското кино в Рим. През следващите месеци предстоят и няколко италианско-български ко-продукции. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино