Италия въведе нови мерки заради коронавируса

Джузепе Конте

Във връзка с отбелязания рекорд на новите случаи на COVID-19 за денонощие, италианското правителство обяви въвеждането на нови мерки, насочени към ограничаване на "втората вълна" на епидемията, пише вестник “Российская газета“.

"След като в неделя новите случаи на болестта в страната достигнаха нов връх - 11 705 души, ситуацията стана критична, но правителството е решено да избегне повторно блокиране. Ние просто не можем да си го позволим. Заложено е икономическото благосъстояние на Италия", заяви италианският премиер Джузепе Конте в началото на телевизионното си обръщение към нацията, обявявайки новите мерки, предприети от правителството.

Въз основа на документа кабинетът за първи път реши да предостави възможност на кметовете на италианските градове, като им позволи да наложат полицейски час за борба с коронавируса. По-конкретно, кметовете ще имат право да затварят популярни площади и улици, където често се събират много хора.

Един от най-болезнените въпроси - относно функционирането на образователните институции - се предлага да бъде разрешен чрез компромис. Основните училища ще работят в традиционен режим, а учениците от гимназията ще бъдат прехвърлени на „по-гъвкава учебна система“, в която часовете ще започнат след 9 часа сутринта, а учениците ще се обучават на няколко смени. В зависимост от нивото на инфекция и характеристиките на профила, университетите ще могат самостоятелно да вземат решения или за пълен преход към дистанционно обучение, или за въвеждане на ротационна система за обучение.

Обявени бяха и промени в работата на заведенията за обществено хранене. Според новите правила баровете, в които няма място за сядане, ще трябва да се затварят в 18 часа, докато ресторантите и кафенетата ще могат да работят от 5 сутринта до полунощ, но броят на посетителите на една маса не трябва да надвишава 6 души. Но игралните зали и местата за забавление ще трябва да затворят точно в 21 часа.

Новият указ забранява всички аматьорски контактни спортове, включително футбол и баскетбол. В същото време на италианците ще бъде разрешено да тренират на специални площадки, но сами. Фитнес залите и спортните клубове ще получат една седмица, за да се адаптират към новата реалност и санитарните протоколи. В противен случай ще трябва да преустановят дейността си.

Дистанционната работа във всички държавни институции ще бъде разширена в страната. Например срещите ще се провеждат изключително в дистанционен формат. Също така се прекратяват всякакви конгреси, конференции и панаири, с изключение на събития от национално и международно значение.

Конте успокои италианските граждани, че "новата вълна на епидемията" не може и няма да има същите последствия", които страната преживя пролетта, когато се сблъска с остър недостиг на маски, апарати за изкуствено дишане и невъзможността за провеждане на масови тестове. Премиерът обаче призова италианците да проявят добросъвестност, като им напомни за необходимостта да се спазват основните правила за санитарна безопасност: „Носете маски, спазвайте дистанция и редовно мийте и дезинфекцирайте ръцете си“.

Коментари

Задължително поле