Италия иска разпределяне в други държави от ЕС на 135 мигранти, спасени снощи

Снимка: Архив

Италианското правителство иска другите държави от ЕС да се ангажират с приемането на около 135 спасени снощи мигранти, преди да им позволи да слязат по бреговете на Италия, предаде ДПА.

Преди Италия да получи "официален отговор" от Европейската комисия, корабът няма да има достъп до нито една точка на италианския бряг, за да стовари мигрантите, казаха източници от италианското министерство на вътрешните работи.

Вчера мигрантите първо бяха спасени от италиански рибарски плавателен съд на около 90 км от бреговете на Малта и след това бяха прехвърлени на кораб на италианската гранична полиция.

Вътрешният министър и вицепремиер на Италия Матео Салвини често заплашва да държи мигрантите в открито море като начин да притиска европейските си партньори да се съгласят на споразумения за споделяне на бремето, отбелязва ДПА.

Този въпрос отдавна предизвиква търкания между европейските столици. Поредните опити за решаването му през последните няколко седмици останаха безплодни. Салвини обикновено отказва на кораби на благотворителни организации да оставят мигранти на брега . Доста необичайно е за него да прилага същата тактика по отношение на италианско полицейско подразделение, отбелязва ДПА.

Коментари

Задължително поле