Италия предупредила Словакия за проникване на мафиотска организация

Италианската прокуратура е предупредила словашките власти за "опасно" проникване на влиятелна италианска мафиотска организация още преди убийството на словашки разследващ журналист , заяви днес висш антимафиот, цитиран от Асошиейтед прес.

"Ние предупредихме властите в Братислава, но за съжаление те не ни послушаха" за проникването на Ндрангетата /калабрийската мафия/ в Словакия, каза Франко Роберти, който доскоро беше национален прокурор за борба с мафията в Италия.

Словашката полиция обискира вчера жилища, свързани с предполагаеми членове на мафиотската организация. При акциите, проведени във връзка с убийството на журналиста Ян Куциак и приятелката му Мартина Кушнирова, бяха арестувани седмина заподозрени.

Последният, недовършен материал, по който е работил Куциак, е бил за дейностите на Ндрангетата в Словакия. Журналистът и приятелката му бяха открити застреляни в дома им миналата седмица.

Роберти каза, че Ндрангетата може да е убила Куциак, защото "не е имало друг начин да запуши устата" на журналиста.

Според него "корумпираността" на местните представители на властта играе голяма роля за дейностите на Ндрангетата в чужбина.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа