И рокадите ни като мачовете – с предизвестен край

В майка България всяко чудо е за 3 дни. Времето го е доказало и подпечатало, макар и с невидим знак. В тази връзка трите гръмотевични дни в родния футбол от понеделник вечер изминаха и по друга нашенска традиция днес в петък Изпълкома на БФС ще се събере, за да ... пише деня дъждовен. Както го прави със замах вече повече от 10 години.

Промени във футбола? Онзи, който вярва в нещо подобно, вероятно си говори с извънземни. Или е просто от лудите на стадиона. Да, промени със сигурност ще има, но по модела „променил се Илия – пак в тия“. Впрочем логично е и по-зле да стане, както се случва при всяка една агония в каквато се гърчи родния футбол. Тази година 0:6. Догодина – 0:8. По догодина – направо две нули /00/ -те ще са ни напълно достатъчни и описващи положението ни.

Звучи ви песимистично? О-о, не! Тепърва ще се смеем през сълзи, а не като Христо Стоичков да плачем в далечно Маями. Гротеската няма как да свърши щом вицепрезидент на прочулото се вече и в Европа култово ръководство на БФС ще смени президентът си и ... хорото към пропастта ще продължи. И без танцьор като Боби Михайлов БГ футболът ще стигне там, за където се подрусва! Но странно, защо такъв емблематичен танцаджия въобще няма да липсва на голото хоро? В смисъл, че Царят е гол, не - не в някакъв друг, извинете. Апропо, ако се вторачим във факти и събития през споменатите 3 дни може и да разберем откъде идва психопатията. Например - член на Изпълкома нарече колегите си малоумни за решения взети без него. А след два дни обяви пак официално, че ... Михайлов, главата на този същия изпълнителен комитет, е велик. Даже „Гранде“, но само когато няма камери и микрофони.

Но да си дойдем пак на трите дни. За въпросния миг от вечността същият този, величавия Сър Боби, въпросните дружки го жертват със завидна лекота. Не само не подават солидарни с него вкупом оставка, а вече са му избрали и заместник. Морален акт? Боже опази! Явно материалните актове са много повече от моралните, щом ГДБОП, НАП и други подобни налетяха като английски нападатели срещу България в „Дома на футбола“.

Какво следва? Много дандания за нищо. Радини вълнения за нови 3 дни. Статуквото ще се запази. Но повярвайте, не само като власт. Ще продължи и онова другото контрадействие - войната на феновете да си върнат националния отбор. Няма как! Неизбежно е след като явно заради лични интереси, премесени с безхаберие, отборът на България се жертва и вече всеки го прави за посмешище. Идва новата държава Косово насред София и ни мачка. Гърчим се срещу сервитьори и зъболекари от Малта у дома, както и срещу часовникари и банкери от Люксембург във Великото им херцогство с две улици и един площад. Сеир да става. Наздраве! Само, че какво наздраве без Боби? За Батето да не говорим! Той не беше друга бира, той беше друга планета. Жалко, че не доживя да види как сега ще се надиграваме с гиганта Хаити... Срещу хонорар от 150 хиляди евро островитяните искат и те, завалийките, да направят шоу в София.

Боже къде сбъркахме, Боже? Забрави ли как преди 25-26 години те зовяхме българин?

Националният започна да потъва отдавна. Бавно и сигурно без да има табела „Титаник“. Разбрахме го отдавна - на последния голям форум с българско участие. На Евро 2004, където бяхме не пушчено, а направо пушено месо. Още тогава се заговори за промени, но тяхното време дойде много, ама много бързо, но за... света на костенурките. Чак сега, през този велики октомври на 2019-а. Революционната стратегия се обяви по-гръмко и от Октомврийската революция – навярно заради месеца. Така е съвпаднало. Не казвайте, че е търсено. Много смях стана. „Доктирната Балъков“ може да се окаже пиеска за балъци, в която той да изгори първи. И то не заради фамилията си. Михайлов най-после се реши на промени и го подкрепи в закъснялото начинание, но истината се оказа жестока. Подкрепял го е човек, който трудно е стоял на краката си като управленец. Каква ирония само. Стара слабост на Михайлов, който заради своята дипломатичност неглижираше или отлагаше всеки проблем. И сменяше селекционерите като вратовръзките си. Докато в един момент те свършиха. Не вратовръзките в гардероба, а фигурите способни да издържат на унижението членове на изпълкома след мач да призоват: „Боби, гони го този“. Така и накрая Бала, който винаги е внимавал къде стъпва, се наигра - цопна и с двата крака в блатото. И сега ще чака с автомобил да го издърпат оттам.

Защо? Както върви футболът ни явно ще се управлява по макаданова настилка от Атанас Фурнаджиев, до днес вице в БФС. И дори той да ръководи като един Месия, е обречен да се сблъска с нещо, което първи каза Любо Пенев. Цитат от 2015-а: „Той може да ми дава съвети за джипове, за коли, за цолаж на джанти, но за футбол – не!“. Неизбежно тази сянка ще го преследва на всички нива! Такава е родната действителност. И ако дори, подобно на някогашния идол на нацията Михайлов, реши да не ходи на мачове от първенството ни, пак ще го разбере и то болезнено. А ако все пак реши да се появява, трябва да се моли феновете, които спечелиха битката с Боби, да не решат, че не са спечелили войната с БФС. И тогава какво? Пак ще трябва да се появява той - Бате Бойко с футболна фланелка с №13.

Да, духът излезе от бутилката, но дали и той ще вилнее само 3 дни? А може и съвсем нищо да не се промени и Боби да си остане. Поне така намекна премиерът вчера. Явно цялата работа пак ще е много шум за пред медиите и нищо за футбола. Голям майтап, г-жа Петрова!

Коментари

Задължително поле