Йоана Димитрова: Искам да стана певица на световно ниво

Щастлива съм, че парчето ми "Fiesta" влиза под кожата на все повече хора, признава младата поп изпълнителка

- Йоана, ти си сред младите надежди на българската поп музика и вече успя да ни накараш „Да не спим“ с дебютната си песен. Как би се представила накратко?

- Аз съм човек на движението, на стъпката напред. Обичам спорта, но моят живот е музиката и ще работя здраво, за да стана завършен изпълнител на световно ниво.

- Посрещаш разгара на лятото с ново парче с латино звучене - "Fiesta". Как се роди то и очакваш ли да се превърне в хит?

- Изключително щастлива съм, че парчето ми "Fiesta" влиза под кожата на все повече хора. Пуснахме видеото преди по-малкото от месец, но вече ми се случва доста от дечицата, мои фенове, като ме спрат на улицата, да ми запяват припева вместо поздрав (смее се). Това според мен е показател, че парчето има хитов потенциал, а в каква степен ще се разгърне – времето ще покаже. Песента се роди за един следобед през февруари в студиото на „Вирджиния рекърдс“. Работих отново с румънския продуцент Моноар, с който направихме и „Да не спим“. Някак ни се беше приискало вече да е лято и създадохме парче точно с такова настроение, което те кара да танцуваш, да дишаш по-леко, да ти е слънчево.

- Във видеото показваш завидно за възрастта ти шофиране. Откога караш кола, разкажи малко повече за тази твоя страст?

- Взех книжка още в училище. Близките ми знаят колко се вълнувам, когато видя мощна кола и колко се интересувам от модифицирани автомобили... По време на снимките беше малко опасно, защото трябваше да карам с монтирана камера на предния капак, което ограничаваше видимостта ми. Беше трудно и супер опасно да гледам едновременно в камерата, да пея и да следя движението.

- Освен зад волана, те виждаме и на екстремни локации като 20-метрова кула. Как се чувстваше, докато пееше на тази височина?

- Постройката беше малко калпава, защото беше пригодена за скачане във водата, а не за 40-50 минутни снимки... Определено беше страшничко да седя спокойно на ръба й, усещайки всяко нейно потрепване.

- Какво предопредели пътя ти в музиката всъщност?

- Вярвам, че всичко се случва с причина. Баща ми свиреше на китара и пееше, а аз се включвах, след това започнах да обикалям България по конкурси, събрах нужния кураж да застана пред огромната аудитория, явявайки се на кастинг за "X Factor", и така мечтата ми започна да се сбъдва.

- А кога самата ти си повярва, че това ще е твоят път?

- Аз просто винаги съм вярвала в себе си. Мисля, че това ме доведе до тук и надявам се, да ме отведе още по-нататък. Ако искате да постигнете успех, трябва да работите здраво, да проявявате постоянство към целта, защото успехът идва при смелите.

- Присъства на Sofia Songwriting Camp – първия международен лагер за писане на песни у нас. Какво представлява той и какво дава това преживяване на един млад изпълнител?

- Sofia Songwriting Camp ми позволи да мина следващо ниво като артист, като започна да се включвам все по-активно в процеса по

създаването на една песен. Запозна ме с музикални продуценти и бийт мейкъри от шест държави. Говорим за топ автори, работили за репертоара на звезди като Кайли Миноуг и Риана. Работата с тях беше толкова лесна, никой не се правеше на велик и всички искаха да се забавляват, правейки музика! Написахме около 26 песни, за една седмица. Това беше страхотна школа и съм благодарна на Саня Армутлиева за възможността да съм част от нея!

- Защо и как избра да те продуцира "Вирджиния рекърдс“? Какви са привилегиите да бъдеш под шапката на продуцентска къща?

- “Вирджиния рекърдс” според мен е единственият лейбъл у нас, който се стреми към това българските артисти да излязат на международна сцена. Да имаш такъв екип зад гърба си е привилегия – обожавам тези хора и наистина ги чувствам като второ семейство! Благодаря им от цялото си сърце за всяко положено усилие да стана все по-разпознаваема.

 

Росен Василев: Не пазарувайте на гладен стомах

Най-голямо разхищение се получава при едночленни домакинства, в големите градове и при групи с високи доходи, твърди координаторът на проекта „Твоята храна”

- Г-н Василев, на какъв етап се намира проектът за хранителните отпадъци „Твоята храна“?

- У нас като партньор по този проект започва да работи Асоциацията на потребителите. Първите години са били проучвателни - събиране на информация за пробема разхищение на храни в тези шест страни. Проучваниетята са показали, че приблизително една трета от произведените храни в света се губят някъде по пътя – има разхищение при производството, транспорта, преработката, търговията и потреблението. За ЕС, включително и за България, статистиката показва, че над 53 процента от тези загуби на храни се случват в домакинството, т.е. в нашия бит, в нашето ежедневие, на всеки един от нас. В същото време според данни на Националния статистически институт над 1,5 милиона българи живеят под или на прага на бедността.

- Сериозен проблем ли е изхвърлянето на храна? Българинът знае ли как да се справя с отпадъците?

- Ние не си даваме сметка, когато изхвърляме нещо, което вече е развалено. Става дума за хранителни отпадъци, за малки количества, останали в хладилника: кисело мляко, готвена храна, мухлясал хляб, продукт с изтекъл срок на годност. Или купуваме зеленчци повече, отколкото използваме. Част от тях загниват и ги изхвърляме. Това обикновено не ни прави впечатление, защото е сравнително малко количество във всеки един дом. Но сумирано в цяла България, в целия ЕС, в целия свят се оказва, че е огромно количество храна, произведена за хората, в която е вложен труд. Основното производство на хранителни суровини е в по-бедните страни, а потреблението е в развитите, включително и в България. Ние внасяме огромно количество хранителни продукти, като например домати и пюрета от Китай, зелен фасул от Кения, соя от Латинска Америка, палмово масло от Индонезия, а за тях там се секат джунглите. Тревожно е, че се изсичат естествените гори, за да се отворят земеделски площи и за животновъдство. 50 процента от цялата суша на планетата е превърната в обработваема земя за производство на храни. Въпреки това един от всеки десет души на планетата страда от недохранване. В същия момент годишно в света се изхвърлят 1,3 милиарда тона храна, които са достатъчни да изхранят 3 милиарда души. Само в Европа се изхвърля храна, която може да нахрани 200 милиона човека.

- Имаме ли култура за хранителните отпадъци?

- Има специфики, но няма достоверна статистика у нас какви количества се изхвърлят. Трудно се правят такива проучвания. В отделни общини се отчита каква част са твърди отпадъци, каква част са био и каква - хранителни. В Габрово има програма за събиране в специални контейнери на растителни отпадъци от дворовете. Статистиките са малко и недостатъчни, не е ясно положението. Партньорските организации, които работят по темата разхищение на продукти, трудно се включват. Знаем, че се изхвърля немалко храна и има какво да направим, за да намалим това разхищение.

- Какво може да се направи?

- Издали сме брошура, в която накратко се описва проблемът, как тези отпадъци имат отражение върху биоразнообразието на планетата, върху джунглите, глобалното затопляне, социалното неравенство. Всички тези аспекти са част от нашето потребление както на храни, така и на дрехи и други стоки. По отношение на храните това, което можем да научим, е как да пазаруваме по-разумно, да си правим по-добре сметка, когато отиваме на пазар, какво имаме в шкафа, за да не повтаряме продукти. Да не се доверяваме лековерно на промоции, които предлагат два пакета на цената на един, които се оказват на боклука, защото обикновено тези продукти са негодни за консумация. Да не се притесняваме, когато някой продукт е малко по-нестандартен, той може да е със същото качество като вкус и полза за готвене от този, който ни привлича. Можем да потребяваме и него, а не да го изхвърляме. Когато пазаруваме, да не го правим на гладен стомах. Защото очите на глада са по-големи. Най-трудното е да си водим сметка какво имаме в хладилника и шкафа, за да не се презапасяваме.

 

* Кристина Димитрова е с гадже в Португалия

* Брат Динев ще става татко за седми път

* Цеци Красимирова избра родното Черноморие

* Великият тандем Скорсезе - Де Ниро отново на работа

* Деврим Салтоолу: Да си лош герой е предизвикателство, казва екранният Кая в "Сълзи от Рая"

 

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА - В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 14 АВГУСТ

Коментари

Задължително поле