Постоянен арест за Йоан Матев за убийството в Борисовата градина

Снимки: Пламен Стоименов

Според магистратите има опасност обвиняемият да се укрие

Софийският апелативен съд постанови постоянен арест за Йоан Матев, предаде репортер на "Труд".

Според магистратите максималният срок на задържането в случая не е 8 месеца, както твърди защитата и както прие Софийският градски съд миналата седмица, а е година и половина. В случая задържането на Матев в ареста не само не е незаконно, но е и единственото възможно решение, постановиха апелативните съдии.

Според съда има достатъчно доказателства срещу него, сред които свидетелски показания на негови съученици, учители и съотборници от клуба по тенис, експертизи и видеозаписи от камерите на сградата на БНР.

Магистратите решиха, че има опасност Матев да се укрие, тъй като след престъплението е свалил всичките си снимки от социалните мрежи и е направил опит да прикрие следите си.

Вчера СГП внесе обвинителния акт срещу него в съда, а днес Софийския апелативен съд докладва, че делото вече е разпределено на съдебен състав, който трябва да го насрочи в срок от два месеца.

Йона Матев бе предаден на съд за това, че на 2 юни 2015 г. в 11.43 ч в Борисовата градина, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, умишлено е умъртвил непълнолетния Г. И., като му нанесъл един удар с нож.

В резултата на това били засегнати жизнено важни органи и настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта на пострадалия.

Деянието е квалифицирано като извършено „по особено мъчителен начин“, тъй като след получаване на нараняването до момента, в който се развила острата кръвозагуба и пострадалият изпаднал в безсъзнание (поради обезкървяването на мозъчните структури), той изпитвал значителни по интензитет болки и е могъл емоционално да осъзнае случващото се с него.

В деня на престъплението обвиняемият Матев забелязал пострадалия Г.И. случайно на пейка в Борисовата градина. Въпреки, че двете момчета не се познавали преди това у Матев се оформил умисъл да нападне пострадалия.

Нанесъл му един удар с нож, който обичайно носел в себе си. В хода на разследването оръжието на престъплението е намерено в близост до местопроизшествието.

Матев избягал от местопроизшествието и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти.

Коментари

Задължително поле