Йордан Терзийски: Предвиждаме фонд за развитието на общините с 1 млрд. лв. за общински проекти

На срещата бяха поети много конкретни и ясни ангажименти. Ако се правеха такива срещи за по-широката публика, нямаше да се стигне до казуса с плащанията, "ин хаус" процедурите. През последните месеци станахме свидетели на много разкрития за "Хемус", които показаха, че държавата е била поставена в патова ситуация. Това е клопка, икономическа и юридическа, която трябва да решаваме. Това каза за Bulgaria ON AIR зам.-председателят на регионалната комисия в НС Йордан Терзийски.

"Ако има добра комуникация с фирмите за "Хемус", най-чистият вариант би бил да се върнат част от платените аванси и да се направи обществена поръчка с ясни условия и плащания. Сегашната ситуация не е изгодна както за самите фирми и държавата, така и за данъкоплатците като ползватели. С "ин хаус" процедурата възниква въпросът кой носи отговорност за качеството на магистралата. Когато една фирма е ангажирана с изпълнението, реализацията и контрола, има риск какъв ще бъде крайният продукт. Трябва да се мисли в перспектива, а не да се гасят пожари и да се правят пиар акции и да се обещават неща за след 2 и 4 г. Въпросът не е кой управлява, а да има хоризонт, който да се изпълнява, независимо коя политическа сила е на власт. Проектите трябва да се бюджетират, а не да се повтаря порочната практика от предните управляващи да се залагат малки суми в това перо и от излишъка в бюджета да се разплащат в края на годината", каза още Терзийски.

"Проблемът не е в парите, а в това как те се разходват и къде са най-приоритетни в момента. Предвиждаме фонд за развитието на общините с 1 млрд. лв. за общински проекти. Ще бъдат финансирани най-качествените проекти, няма да има толерирани кметове на определени партии. Средства ще получават тези кметове, които предлагат качествени проекти, които ще повишат качеството на живот и привличането на чуждестранни инвестиции", коментира Терзийски.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика