Условна присъда за убит пийнал пешеходец

Половината българи не харесват демокрацията

Втори бронз за Бонева

Съдят мъж за четири средни телесни повреди, причинени с пиратки

За да отслабнете след 50-годишна възраст, намалете порциите Здравословните храни не винаги водят до загуба на килограми

Община Търговище с награда за социална отговорност

Вход свободен в бургаския авиомузей

Самолет на израелските авиолинии кацна аварийно на Летище София

Шефът на строителния контрол в Столична община подаде оставка

ЦИК: Увеличаването на секциите с машинно гласуване вероятно ще доведе до повече грешки в протоколите и може да повлияе на резултата

56-годишен мъж е открит мъртъв в дома си в Пловдив, има следи от насилие

Увеличиха с 1 година наказанието на шофьора, прегазил балетист

МОК извади бокса от програмата на Олимпиадата Международният олимпийски комитет отне лиценза на АИБА

Охранител открадна близо 5 млн. евро от банка в Турция

Премиерът Борисов: Гоце Делчев е български герой, жертвал се за свободата на Македония

Йотова представя изложба и филм за българите в Аржентина

Книгата „Лекар” от д-р Хорхе Мичофф е издадена от ДАБЧ по инициатива на Илияна Йотова.

В страната живеят 3000 български граждани

По инициатива на вицепрезидента издават и книгата „Лекар” от д-р Хорхе Мичофф

Изложбата от колажи „Обиколка на света за 270 дни” на Стела Сиди вече два пъти е показвана в Буенос Айрес.

Три културни събития, посветени на сънародниците ни в Аржентина, ще бъдат официално представени днес. Под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова в Националния дарителски фонд „13 века България” се открива изложба, прожектира се филм и се представя книга. И трите прояви са за българите в Аржентина и са имали успех там. Изложбата и филмът са подготвени за премиерата им у нас от екипа на фонда „13 века България” с изпълнителен директор Слава Иванова. След София те ще гостуват през цялото лято в базите на фонда в Сливен и в Трявна. С тях ще пътува и книгата „Лекар” от д-р Хорхе Мичофф, издадена от ДАБЧ по инициатива на вицепрезидента.

С изложбата от колажи и с филм художничката Стела Сиди се връща към премеждия от детството си. „Обиколка на света за 270 дни” вече два пъти е показвана в Буенос Айрес. Вдъхновена е не от Жул Верн, а от премеждията на пътуването от България до Аржентина с кораб от Варна, през Истанбул, през пустинята в Ирак, през още земи и морета до Северна Америка и оттам до страната, чието име звъни с блясъка на среброто като обетована земя за емигранти.

Вниманието към българите в Аржентина е привлечено от Илияна Йотова, в чийто пълномощия е връзката с българската диаспора.

При среща с Ружка Николова от Аржентина, носителката на званието Българка на 2016 година, Йотова чува за първи път името на д-р Хорхе Мичофф – един от най-уважаваните българи в Аржентина, чийто живот е преминал като общопрактикуващ лекар в крайно бедната провинция Чако. В края на кариерата си докторът пише увлекателни къси разкази с философски размишления.

Книгата „Лекар” толкова се харесва на местната публика, че два пъти е издавана там, всеки път с уважителни обръщения от кметството в Лас Бреняс и от гилдията на медиците. Ружка Николова е превела от испански на български език творбата на д-р Мичофф, който е бил сред активистите в българската общност, изнасял е сказки и презентации. С качествата си е провокирал в Аржентина любов и уважение към България и българите.

Илияна Йотова прочита ръкописа и коментира, че „с тази книга трябва да се запознае всяко джипи у нас”. Споделя идеята си в Съвета за работа с българите в чужбина, сформиран на обществени начала за връзките є със сънародниците по света. Димитър Владимиров, и. д. председател на ДАБЧ, се нагърбва с отпечатването на книгата. В Съвета одобряват идеята към разказите на д-р Мичофф да се добави и предговор за историята на българската диаспора в Аржентина.

По статистически данни в момента в Аржентина живеят три хиляди български граждани, но повече от 40 хиляди души, според дипломатически източник, се определят като наследници на български емигранти.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.