Йоханес Хан: Очевидно е, че страните от Западните Балкани ще станат членове на ЕС

Европейският комисар по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан изпрати послание на надежда до шестте страни от Западните Балкани, предаде EUobserver.

„Всички тези държави в региона са обградени от страни членки на Съюза“, заяви Йоханес Хан.

„Очевидно е, че рано или късно те ще имат възможността да станат членове на Европейския съюз да бъдат най-накрая свързани с Европа“, убеден е той.

ЕС е „напълно убеден“, че Македония ще разреши спора за името с Гърция преди юли, заяви Йоханес Хан, цитиран от АФП.

На въпрос дали спорът ще бъде решен преди края на българското председателство в Съюза, което приключва през юни, Хан заяви, че е „много убеден за това“.

Миналата седмица ЕС разкри стратегията си за присъединяване на страните от Западните Балкани, включващи и Македония, но заяви, че те трябва да разрешат проблемите си преди да се присъединят.

Македонският министър-председател Зоран Заев от своя страна заяви, че страната му е готова да отстъпи по спора, прибавяйки географски индикатор към името си. Сред предложенията фигурират „Горна Македония“, „Северна Македония“, „Вардарска Македония“ и „Македония-Скопие“.

Македонският външен министър Никола Димитров заяви пред репортери в София, че страната му е узряла и вече няма нужда от „корени на 2000 години, за да се чувства самоуверена“.

 

Коментари

Задължително поле