Кабинетът „Петков“ минирал доставките на газ още на 25.02.

Още на 25 февруари по времето на кабинета “Петков” от “Булгаргаз” са питали Gemcorp за доставки на втечнен газ на гръцкия терминал Ревитуса, а самият Меморандум е подписан месец по-късно.

Меморандумът с Gemcorp има клауза за арбитраж за две години напред

Дисциплинарна комисия ще накаже служители в Министерството на енергетиката

Има риск от арбитраж

Газовите афери по време на правителството на Кирил Петков са започнали далеч преди спирането на доставките на газ от “Газпром Експорт” към България на 27 април, предшествано от решението от 13 април на Министерския съвет да не се продължават действия по договора с руската компания. Това е видно от писмо, което от “Булгаргаз” са изпратили на Gemcorp със запитване за доставка на 500 000 MWh втечнен газ.

Датата на кореспонденцията, с която “Труд News” разполага, е 25.02.2022 г. или ден след началото на военните действия в Украйна. Енергетици отбелязаха пред “Труд News”, че по това време България все още получава регулярни доставки по договора си с “Газпром Експорт” и дори прословутият Указ №172 от 31 март на президента на РФ за плащане в двувалутен режим долар-рубли още не е факт. Не е факт и съмнителният Меморандум с Gemcorp Holdings Ltd. и IP3 Corporation за 1 млрд. долара, който се парафира от държавата и двете компании едва на 23 март. Странно как “Булгаргаз” са поставили питане към Gemcorp за евентуалната доставка на LNG и то на терминала Ревитуса, където компании, близки до бившите управляващи, бяха резервирали слотове в очакване на рязкото повишаване на цената на газа заради кризата в Украйна.

“На 25.02.2022 г. още преди подписването на меморандума тогавашният изпълнителен директор на “Булгаргаз” ЕАД е изпратил писмо до Gemcorp с искане за оферта за доставка на газ, т. е. Gemcorp е щяла да доставя газ на България”, заяви председателката на временната комисия за всички факти около Gemcorp Десислава Трифонова (ГЕРБ).

По време на заседанието на временната комисия за Gemcorp бяха поставени въпроси и на служебния енергиен министър Росен Христов, който призна пред депутатите, че в Меморандума с Gemcorp има две разпоредби, които казват, че клаузата за арбитраж и клаузата за поверителност на информацията продължават да действат в следващите 2 години, без значение, че Меморандумът е прекратен по определени причини.

“Меморандумът с Gemcorp е изготвен извън Министерството на енергетиката”, призна пред депутатите сегашният министър на енергетиката. Юристите в министерството не са участвали и не са били информирани за неговото изготвяне, документът за 1 млрд. долара не е съгласуван в министерствата. От събраната информация става ясно, че с част от държавните енергийни дружества е влизано в контакт, основно с искане за срещи в Българския енергиен холдинг (БЕХ). В “Булгаргаз” е искан голям обем информация. Също и в мини “Марица-Изток 3” след подписване на меморандума е направен в опит за събиране на информация. Мините са информирали БЕХ, стана ясно от въпросите и отговорите към Росен Христов във временната комисия за Gemcorp. “Дисциплинарна комисия в Министерството на енергетиката ще разгледа дисциплинарни наказания срещу служители на ведомството, които са имали “по-близък достъп с меморандума” и той е бил на тяхно съхранение, каза още пред депутатите служебният министър на енергетиката.

Теменужка Петкова, бивш енергиен министър: Клаузата за арбитража продължава да действа в следващите 2 години

“Клаузата за арбитража продължава да действа в следващите 2 години. Така че тези хора трябва много добре да преценят, какво са правили през времето, в което бяха в управлението, и съответно компетентните органи да се произнесат”, посочи бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

Текстовете за арбитражен съд в Париж са заложени в точка 6 и 7 от документа и дават възможност компаниите да предявят иск към България. Юристи отбелязаха, че това е второ подобно завещание от “Промяната”, тъй като в момента има реална възможност “Газпром Експорт” да заведе дело в Париж и да спечели арбитраж за над 2 млрд. лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване