Кабинетът поиска рестарт на АЕЦ „Белене“

Държавата ще бъде съдружник в проекта АЕЦ “Белене”, като делът й трябва да позволи да контролира дружеството, заяви Томислав Дончев.

Проектът ще се реализира само на пазарен принцип

Правителството отмени мораториума върху строителството на АЕЦ “Белене”. Предложението беше внесено от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и предстои да бъде одобрено от Народното събрание.

Проектът АЕЦ “Белене” или ще бъде реализиран като пазарен, или няма да бъде реализиран, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. “Пазарен означава - без държавна гаранция, разчитайки на това, че произвежданата електроенергия ще бъде изкупувана на пазара. При един подобен сценарий държавата би била съдружник. Делът е трудно да се определи към момента, но се надявам той да е такъв, че да позволява да се контролира дейността на дружеството”, каза вицепремиерът.

По думите му отпадането на мораториума цели да се види как ще реагират пазарът и инвеститорите. Според него най-лошият вариант е да не правим нищо и оборудването да продължи да трупа разходи. По думите му евентуална препродажба е възможна, но цената, която бихме получили, ще покрие нищожна част от направените разходи.

Енергийният министър Теменужка Петкова допълни, че до края на годината активите и пасивите на НЕК ще бъдат обособени в отделно дружество. Според нея дори да се намери частен инвеститор, ядреният риск за държавата остава. Вероятността проектът да бъде изграден изцяло от частен инвеститор е много малка, каза Петкова. “Разгледали сме и вероятността НЕК да участва, както и варианта един от реакторите да бъде изграден на площадката на АЕЦ “Козлодуй”. От технологична гледна точка, това е напълно възможен вариант, но години ще са необходими за нужната документация и стандартизация”, обясни тя. Друг вариант, разгледан от кабинета, е изграждане на АЕЦ “Белене” по модела на унгарската “Пакш”. Предимството там е, че централата сама ще изплаща кредита без да бъде ангажирана. Негатив тук е, че държавата трябва да застане като гарант, заяви Петкова.

Коментари

Задължително поле