Кадри от Шарл Азнавур на голям екран в София

Моменти от “Погледът на Шарл”

Едит Пиаф подарява на великия певец камера

Специална програма с музикални филми

Програмата на Френския институт “На вълните на музиката” продължава този петък с едно от най-очакваните и обсъждани документални заглавия - “Погледът на Шарл”. Прожекцията е на 23 февруари, 18:30 часа, а публиката ще има възможност да види уникалните кадри, заснети лично от легендарния френски изпълнител Шарл Азнавур.

През 1948 г. Едит Пиаф подарява на Азнавур камера Пайар-Болекс, която дълги години съпровожда ежедневието на популярния изпълнител. До 1982 г. Азнавур заснема с камерата десетки часове материал, който съставлява сърцевината на неговия филмов дневник. Филмът представлява изключителен поглед към живота и пътешествията на Азнавур и едно изящно парче музикална история.

А в събота, 24 февруари, селекцията продължава с прожекция на филма “Барбара” на Матийо Амалрик, който участва в собственото си произведение заедно с имена като Жан Балибар и Лиса Рей-Джейкъбс.

Кадър от “Барбара”

Ето го и сюжета: “Актриса се подготвя да играе ролята на певицата Барбара и заснемането на филма ще започне скоро. Тя разработва персонажа, тренира гласа си, разучава песните, партитурите, жестовете, пробва костюмите, заучава сцените и ролята постепенно назрява в съзнанието є, дори я обсебва. Режисьорът също работи: организира срещи, проучва архивни кадри, подбира музиката... той е запленен, също толкова обсебен, но дали от Барбара или от нейното превъплъщение?”

Звук-картина, песен-танц, инструмент-въздух, струни-движение: всевъзможни комбинации, които разкриват всичко което киното и музиката могат заедно да обрисуват и изразят. Рок и класическа музика, френски шансон... Бунт и очарование, огорчение и екстаз, щастие и ритъм, смях и писъци: пъстра палитра от емоции, завещани от историческото римуване между кино и музика, които са в сърцето на програмата, продължаваща през целия февруари и в началото на март.

Входът е с билет (стандартна цена 8 лв. / намалена цена 5 лв.) или с абонаментна карта. Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино