Във Франция броят на жертвите от коронавирус надхвърли 10 000 души

Над 300 000 са излекуваните от COVID-19

Убил ли е коронавирусът правосъдието ни Днес съдебният съвет решава за неслучайното разпределение на делата

На 8 април 2020 да почерпят

Лъвовете със съдбовно запознанство, Рибите да бъдат отговорни към семейните задължения – Дневният хороскоп на Алена

5G мрежата е невинна

Грипът е ПРИЛЕПчива болест Не е необходимо да сте луд, за да четете това, но помага

Земеделското министерство иска търговските вериги да бъде излагана повече продукция на местни производители

Надигат се бунтове на глада На хората им свършват парите и търпението

Пандемията от коронавирус е засегнала 81% от работещите по света

Двама души са излекувани от Covid-19 с кръвна плазма

76 починали от коронавируса в Турция за 24 часа

Тръмп: СЗО оплеска нещата

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Какво е общото между СССР на Андропов-Горбачов и САЩ на Обама-Тръмп Битката между републиканци и демократи е на нивото на „студена гражданска война“

През 2013 г. Рон Пол, конгресмен и кандидат за президент на САЩ заяви, че в много отношения САЩ се намират там, „където Съветският съюз се намираше през 1987 г.“, а няколко години по-късно той вече не съществуваше. Говори, че е трудно да се предскаже кога, но очаква, че по подобен начин краят ще дойде и в САЩ. Това е казано във времето на Обама, но сега при Тръмп аналогиите със ставащото в СССР при Андропов и след това при Горбачов стават все по-натрапчиви.

Времето на Обама създава немалко алюзии с времето на Андропов. Тогава в началото на 1980-те години започна нова студена война след предходното „размразяване“ в отношенията между СССР и САЩ. Сега отново започна такава нова студена война, след преврата в Украйна.

Тогава имахме санкции срещу СССР и опит той да бъде икономически сринат с промени в цените на петрола и игра с валутите. При Обама имахме същото.

Тогава започна разполагане на нови американски ракети в Европа и сега се разполагат ракети по границите със СССР и говори, че страните от Балтика до България се превръщат във „фронтова линия“.

При Андропов започна затъването на Русия във войната в Афганистан. Годишно за издръжка на военните действия в Афганистан от бюджета на СССР са отивали между 3 и $8.2 млрд., т.е. за десет години са между $30 и $82 млрд. Войната допринесе за икономическия упадък на СССР.

Сега САЩ затънаха в блатото на Афганистан. Ако съветските войски воюваха 10 години в Афганистан, то американските са там вече 16 години и тя и струва на американските данъкоплатци над $1 трилион, т.е. поне 12 пъти повече отколкото на СССР. За сравнение БВП на СССР тогава е около 40 % от американския, т.е. натоварването на американския бюджет от войната в Афганистан е неизмеримо по-голямо. Но не е само тя. Според списание „Тайм“ преките и непреки разходи за всички войни, които водят САЩ от началото на ХХI век досега са между $4 и $6 трлн. Неслучайно Тръмп се опитва да се измъкне от този батак и обяви, че спира финансирането на така нар. „сирийска опозиция“.

Аналогиите със ставащото при Тръмп и Горбачов също са немалко. По времето на Горбачов в опитите да си реши задълбочаващите се икономически проблеми СССР се отказа от предходната си интернационална солидарност, от помощта за Куба, реши да мине на международни цени в търговията си с останалите социалистически страни. САЩ при Тръмп също преосмисля своите икономически отношения, отказа се от ТТП и ТТИП, иска ревизиране на НАФТА, влезе в разправия с Меркел за търговския дефицит на САЩ с Германия, кани се да въвежда протекционистки мерки.

САЩ подкрепят вътрешните разделения, дисидентите в бившите социалистически страни, подготвят цветни революции по времето на Горбачов. Сега Русия е клеймена, че се меси в изборите и политическия живот на САЩ.

Срещу Горбачов бе направен опит за преврат, сега имаме начало на импийчмънт на Тръмп. Острото разделение на Елцин срещу Горбачов виждаме възпроизведено в „демократична“ форма в истерията на Хилъри Клинтън срещу Тръмп.

Горбачов обяви, че ще се върне към ленинизма и автентичния социализъм, Тръмп заяви, че ще направи „Америка отново велика“.

Горбачов постави основите на постсъветската олигархия, Тръмп засилва позициите на американската олигархия.

Огромната част от съветското население при Горбачов смята, че СССР е вървял в невярна посока. Огромната част от американското население при Обама и Тръмп според социологическите изследвания смята, че САЩ се движи в невярна посока.

По времето на Горбачов съветското общество се раздели на перестройчици и консерватори. Поляризацията в американското общество днес обаче е много по голяма. Нобелови лауреати говорят, че Тръмп е психопат. Хилъри Клинтън разправя измислици, че 1000 руски агенти работили за Тръмп. Противопоставянията между републиканци и демократи вече са такива, че се говори за „студена гражданска война“ в САЩ и изказват опасения, че може да прерасне в улични сблъсъци.

Перестройката на Горбачов доведе до криза и разпадни процеси КПСС. Сега в американския печат излизат непрекъснато статии за разпадни процеси в Демократическата и Републиканска партия в САЩ.

При Горбачов има нарастващо неподчинение на централната власт в СССР. При Тръмп голямата част от губернаторите и кметовете заявиха, че няма да се съобразяват с отказа му да напусне Парижкото споразумение, а щата Калифорния сключи дори самостоятелен договор по климатичните въпроси с Китай.
В 1991 г. външният дълг на СССР е $96.6 млрд., което е много по-малко от неговия БВП. В момента публичният дълг на САЩ наближава $20 трилиона и е над 106 % от неговия БВП. Само за миналата година САЩ са задлъжнели с $1.3 трлн. Голяма част от тези пари са били необходими да се поддържат социалните програми, но при тази тенденция вариантите са или нови такива дългове и скорошен фалит на САЩ. Затова Тръмп се опитва рязко да намали разходите за тях, което обаче при сегашното социално неравенство ще има непредвидени следствия в социални конфликти и класова борба.

През 1970-те години, когато САЩ сключиха стратегически съюз с по-слабия от СССР Китай, успявайки да изолират СССР и така да го победят по-лесно. Сега Тръмп се стреми да реализира противоположната идея – да подаде ръка на много по-слабата Русия, да я отдели от Китай, за което обаче му пречи наложилата се система в САЩ, ограниченията, на които е подложен. Това засилва противоречията вътре в САЩ, вътрешните конфликти, стремежът на мощни сили той да бъде отстранен, сблъсъците във връзка с неговото поведение. Стигна се дори до това, че негов противник организира масова стрелба срещу конгресмени от Републиканската партия и рани един от тях.

На 30 октомври 2016 г., седмица преди избора за президент вестник „Бостън Глоуб“ Джефри Сакс публикува статия със заглавие „Фаталните разходи на американски империализъм“, което български политик в нашия парламент не би посмял да употреби, за да не не го нарекат нарекат „мръсен комунист“ и го вкарат в списък на „агент на Путин“. „Мръсният комунист“ Джефри Сакс, известен икономически съветник на източноевропейските правителства при прехода им към капитализъм развива идеята, че ако не бъдат съкратени американските военни разходи по света САЩ ще фалират. Знаем как Горбачов започна да съкращава разходите за съюзниците си от СИВ и Варшавския договор, обещавайки „свят без войни и оръжие“, и какво последва.

Горбачовата перестройка доведе до икономически упадък и разпад на СССР. При Америка на Обама-Тръмп продължителността на живота на белия американец на средна възраст намалява, а се увеличават самоубийствата, употребата на наркотици и алкохолизмът. В Ню Йорк, градът, в който има най-много милиардери и милионери в света 1.7 милиона души в него живеят в бедност. 30% от децата в града са в бедни семейства, а в САЩ като цяло 22% от децата живеят под равнището на бедност.

Перестройката на Гобачов делегитимира идеологията и системата на съветския социализъм и подготви реставрацията на капитализма под маската на „преход към демокрация и пазарна икономика“. Перестройката на Тръмп тресе неолибералния капитализъм и политикът, който в момента се ползва с най-голямо доверие в САЩ е самоидентифициращият се като „демократичен социалист“ Бърни Сандърс. Според Пю Рисърч Център 78% от американците смятат, че богатите не плащат справедливия и необходим дял от данъците. Затова и според изследване на Харвардския университет сред младежите между 18 и 29 се оказва, че 51% са против капитализма и искат различна от него система.

През лятото на 2016 г. по време на предизборната кампания в САЩ излезе и бързо стана бестселър книгата на американския изследовател Питър Турчин „Епоха на разпад: структурно-демографски анализ на американската история“ , според която Америка върви към период на дезинтеграция. Според него неимоверно нарасналото неравенство, политическата поляризация, взаимното обезсилване от двете основни партии, страховете и упадъкът на бялата работническа класа, увеличаването на масови стрелби и убийства на публични места са взаимосвързани реакции на цикличен исторически процес – социалната интеграция е последвана от дезинтеграция, разпад и насилие. Америка изглежда, според него, сега както са изглеждали английското и френско общество в годините преди Английската и Френска буржоазни революции там.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. VSQKA IMPERIQ RANO ILI KYSNO SE RAZPADA NO KYSNATA IMPERIQ E GOLQMO ZLO ZA CHOVECHESTVOTO

 2. Тръмп изкара натрупаните противоречия и проблеми на преден план с опит да бъдат решени. Дъртите „комунисти“ клинтън и обама поддържаха армия платени клакьори както бкп ппддържаше индивиди като плевнелиев да я прославят.

 3. E, и? Какво от това? като свършат парите ще си напечатат нови. Хартия ли няма, зелена боя ли няма? И, редакцията, този прозорец, дето излиза на всеки няколко секунди и напомня за авторското право, нерви! Нямам намерение да ви преписвам статиите, ама ако продължавате така да ми досаждате, четете си ги сами!

 4. Da, no… Dolgat na USSR be v $$$$$, na USA e v …$$$ / quantitative easing se praktikuva v USA sled 1930, koi se interesuva za votreshnia dolg na USA, osven takiva kat Soros / . Jeffrey Sacks e moshenik, prisvoil s ruski oligarsi nad $ 100 000 000 000 po vremeto na Elcin samo ot Rusia, ot koga kriminalite sa na svoboda , ta I pishat lekcii. I USA I USSR sa/bili/ impersko zlo za drugite narodi.

 5. САРА ТОЧНО ТАКА ..СНИГА СТЕ РЕВАЛИ ЗА АМЕРИКАНЦИТЕ , ТЕ НЕ ЗАВИСЯТ ОТ НАС И КАКТО Е ИЗВЕСТНО ,САМИ СЕ ОПРАВЯТ .

 6. Публикуването на бълнуванията на т.нар. професор Васил Проданов е срам за всяко издателство

 7. Аууууу!!!! Ами ако САЩ наистина се разпаднат, тогава чий зaдниk ще лижaт тиkвoний, паси, кристалинка, цвък-цвък с апартаментите, „естественият идиот“ плевню и цялата им кохорта??????

  1. Ами ти бе, боклук, ако се разпадне Русия, чий задник ще лижеш?

 8. Измислици, изсмукани от пръстите. Срам за Труд. Простотия и бълнувания.

 9. А бе , нещастни коментатори , кое от писаното от Проданов не е истина ? То бива да лижете шарените американски гъ–ве /шарени – бели , черни , жълти , червени /, ама поне за малко отлепете устните си от тях и се огледайте .

 10. Нищо не е истина! Сащ нямат реален дълг, той е виртуален и на практика никога няма да има нужда да се изплаща (само около 7 триолиона са външен дълг останалото е вътрешен дълг). САЩ харчат годишно приблизително колкото имат, а дългът нараства с около 1 трилион на година защото лихвата на дълга е около 1 трилион. всички сравнения на този пишман професор за смехотворни.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.