Как Батман скочи срещу санирането

Псевдоеколози слагат прът в колелото на прогреса български

В Бургас някаква природозащитничка видяла, не, по-скоро чула (вероятно чрез ултразвуков високотехнологичен скенер), как два прилепа си „говорят“ между фугите на предстоящ за саниране блок. Чутото прераснало във врява и а-ха малките „батмани“ да сложат прът в колелото на прогреса и да навредят на благородната инициатива на ползу роду.

Аман от такива акции! Никой не е тръгнал да зазижда прилепи. Но е факт, че заради истерията куп институции в страната пишат програми, изпълняват ги и харчат немалко пари за опазване на и без това обгрижените животински видове у нас. То не беше пъстър пор, тигрова пеперуда, буков сечко, блатна костенурка, жълтокоремна бумка, полска бъбрица, голям маслинов присмехулник… Или див мустанг, който се въди в степите край Калиакра, както и ням лебед до Кърджали и тюлен монах в Черно море. Само за преброяването на въпросните видове отидоха милиони пари по различни европейски програми. Не е смешно, нали?

Тъжно е, че иначе благородната кауза за защита и опазване на природното богатство на България, стана извор на препитание за една шепа хора, титуловащи се еколози и природолюбители.

Когато една хубава идея се изроди в крайности, от това страда цялото общество. Нещо повече – това същото общество чрез данъците си плаща неблагоразумието на самозванците. А така, освен че се изкористява намерението, води до огромно забавяне, че и до отлагане на инвестиционни проекти, в които са инвестирани милиони европейски и български пари.

Съдете сами – колко струваше оскъпяването на няколко магистрали заради изграждането на специални проходи, тунели, тунелчета и т.н., защото оттам трябвало да минават буболечките и костенурките?

Ще дадем пример само отпреди два-три месеца. През август български и европейски неправителствени организации внесоха официална жалба в Европейската комисия срещу строителството на финансираната с европейски средства магистрала „Струма“. Според тях имало нарушения на европейското законодателство и можело да доведе до осъждане на България от Европейския съд и до плащане на тежки глоби. Жалбата тогава бе подписана от „Приятели на Земята - Европа“, мрежа CEE BankwatchNetwork, екологично сдружение „За Земята“, сдружение за дивата природа „Балкани“, Институт за зелена политика, Информационен и учебен център по екология, училище за природа „Влахи“.

„Ако финалната отсечка от магистралата бъде построена през Кресненското дефиле, това ще бъде катастрофално за защитените видове растения и животни в региона. Особено са намалели сухоземните костенурки, леопардовият смок, ивичестият смок, 12 вида прилепи и пр. Кресненският пролом е част от мрежата „Натура 2000“, защитен по Европейската директива за хабитатите“, пишеше в прошението на еколозите.

Ако се върнем назад във времето, началото беше сложено от фондацията на Бриджит Бардо. Горките танцуващи мечки бяха експроприирани от циганските им собственици и пратени в специален парк край Белица. Тогава ръкопляскахме, но всъщност, какво направихме? Нещо като зоопарк на границата с Гърция, където горките животинчета трябваше да свикват с новата си среда. При положение, че отдавна се бяха откъснали от природата и бяха привикнали с музиката на гъдулката и петолевките на туристите-чужденци.

Нека да не бъдем разбирани криво – животните имат нужда от закрила и от грижи. Но хората, като едни уж по-развити и напреднали животински видове, все правят така, че по-низшите да приличат на тях самите. При положение, че нямат как да попитат потърпевшите.

Ако можеха да говорят, те биха попитали на свой ред: „Ама защо точно така ни го правите? Ние си искаме нашето“.

„Благородната“ грижа за природата ни докара дотам, че между 100 000 и 150 000 декара гори загиват, нападнати от корояд, който тръгна през 2001 година от Бистришко бранище на Витоша. Можеше и да не се случи, ако пак псевдоеколози не отсякоха, че не бивало нищо да се пипа, а природата щяла да се справи сама. Е, не се справи сама природата, нещо по-лошо – човекът направи така, че заразата от корояд да плъзне в цялата страна и да застраши близо една четвърт от всички иглолистни гори в България.

Името на този човек и на сподвижниците му са отдавна известни, но нещо да е последвало от това? Излиза, че цялата държава в лицето на специализираните й органи – министерства, агенции, инспекторати, съдебна система, са се оказали заложници на „екологичната мафия“. Здравият разум не може да приеме такава ситуация, но фактите са си факти. Нека някой се опита да ни опровергае.

Сега, нищо чудно да се окаже, че двата прилепа от панелката за саниране в Бургас са се преместили на някоя ски писта, например в Банско. Или пък точно, където трябва да мине вторият кабинков лифт в курорта. За да се попречи за кой ли път на неговото строителство. И пак да чакаме големият маслинов присмехулник да ни се присмива някъде отвисоко или от дълбоко…

В крайна сметка опираме до т. нар. „Натура 2000“. У нас процесът по обявяване на земите по „Натура 2000“ започна през 2007 година. Към момента включва малко повече от 34 на сто от територията на България. Важно е да се подчертае обаче, че от европейското и националното законодателство не произтичат преки забрани за използването на ресурсите и строителството в тези територии, но задължително трябва да се спазват съответните законови норми.

За сравнение средната стойност за ЕС е 18%, като в Алпите включените площи достигат 37% от територията им.

У нас има 30 вида прилепи

Прилепите саразреддребниживотниот класБозайници, пише в Уикипедия. Характерно за тях е, че предните им крайнициса прераснали вкрила. Те са единствените бозайници, които могат да летят.

Разредът наброява около 1110 вида, около 20% от всички видове бозайници. Прилепите са разпространени по целия свят с изключение на някои откъснати острови, полярните райони и високопланинските области над границата на горите. В Българиясе срещат около 30 вида. Живеят до над 20 години. В повечето случаи раждат по едно малко на година и го кърмят един месец.

Коментари

Задължително поле