Как ви шпионират чрез камерата на телефона

Лепенка върху обектива е само първата стъпка да се опазите от онлайн изнудвачи извън бизнеса ви

Кой може да има достъп до вашата камера и микрофон?

Приложенията като WhatsApp, Facebook, Snapchat, Instagram, Twitter, LinkedIn, Viber. Феликс Краузе описва как през 2017 г., когато потребителят даде достъп на приложението до камерата и микрофона си, то може да направи следното:

• Достъп до предната и задната камера.

• Записи по всяко време, когато приложението е на преден план.

• Заснемане на снимки и видеоклипове, без да ви се казва.

• Качване на снимките и видеоклиповете, без да ви се казва.

• Качване незабавно на снимките/видеоклиповете.

• Разпознаване на лица в реално време, за да се открият спецификите или изразите на лицето.

Ще живеете на живо чрез камерата в интернет. Открийте дали потребителят е на телефона си или ви гледа заедно с втори човек. Качете произволни кадри от видео потока на вашата уеб услуга и стартирайте подходящ софтуер за разпознаване на лица, с който може да откриете съществуващи снимки за вас в интернет и създайте 3D модел, базиран на вашето лице.

Например, в приложението „Намери моя телефон”, което е инсталирано от производителя на телефона, в случай, че някой го открадне. След кражбата, първоначалният собственик забеляза всеки момент от живота на крадеца чрез камерата и микрофона на телефона.

Приложението следи всеки ход на този човек, от измиването на зъбите до работата му. Ще го махнете от хапването, с негов колега, до интимните му любовни моменти. Това е силата на приложенията, които имат достъп до камерата и микрофона ви.

Едуард Сноудън разкри програмата на NSA, наречена „Оптични нерви”. Операцията беше програма за насипно наблюдение, при която те заснемаха изображения от уеб камерата на всеки пет минути от видео разговорите на потребителите на Yahoo и след това складираха записите за бъдеща употреба. Смята се, че между 3% и 11% от заснетите изображения съдържат „нежелана голота”.

Правителствените агенции за сигурност, като NSA, също могат да имат достъп до вашите устройства чрез вграден чип. Това означава, че тези агенции за сигурност могат да запишат телефонните ви разговори, да четат вашите съобщения, да свалят ваши снимки, да преглеждат потока на видеоклиповете ви, да четат вашите имейли, да крадат вашите файлове във всеки един момент, в който те пожелаят.

Хакерите могат да получат достъп до вашето устройство с изключителна лекота чрез приложения, PDF файлове, мултимедийни съобщения и дори емотикони.

Едно приложение, наречено Metasploit на етичната хакерска платформа Kali, използва Adobe Reader 9 (който все още използват над 60% от потребителите), за да стигнат до компютъра на потребителя, използвайки злонамерен компютърен софтуер (rootkit). Променяйки PDF файла с програмата, изпращате на потребителя злонамерения файл, и след като той го отвори, имате пълен контрол над устройството му от разстояние. След като потребителят отвори този PDF файл, хакерът може:

• да инсталира всякакъв софтуер и приложение на устройството на потребителя.

• да използва кийлогър, за да вземе всичките ви пароли.

• да открадне всички документи от устройството.

• да прави снимки и да предава видеоклипове от камерата.

• да заснема миналото и на живо звуци или музика от микрофона.

• да качва инкриминиращи изображения / документи на вашият компютър и да уведоми полицията.

И ако това, че вашият телефон ви следи, не ви е достатъчно, камерите за наблюдение в магазините и на улиците също ви проследяват. Можете дори да влезете в уебсайта InSeCam, който позволява на обикновените хора онлайн да гледат камерите за наблюдение безплатно. Той дори ви позволява да търсите камери по местоположение, град, часова зона, производител на устройства и да посочите дали искате да видите кухня, бар, ресторант или спалня.

Как ще се почувстваме, ако някой стои пред прозореца на спалнята ни и се взира през завесите. Най-честият отговор би бил да се обадя на полицията. Какво обаче правим, когато всички се наблюдават? Клатим глава и се опитваме да забравим, че се случва. Опитайте се да продължите живота си и да пренебрегвате постоянния гняв, че сме гледани.

Ако с тази статия съм постигнал нещо, то е да ви научи на цифрово внимание. Това е актът да бъдете внимателни в интернет и да вземате предпазни мерки, за да се предпазите от болка и потенциално разрушение в бъдеще, и всичкото това само, защото не сте си инсталирали антивирусен софтуер или не сте поставили малко лента върху камерата.

Една добра първа стъпка за противодействие на тези проблеми е да проучим кои приложения искат разрешение за достъп. Приложение като LinkedIn, наистина ли изисква достъп до камерата? Има ли приложение, подобно на Twitter, наистина да изисква достъп до микрофон? Преди да изтеглите приложение, разгледайте отзивите и потърсете отрицателна информация за него, за да предотвратите бъдещи вреди.

Никога не знаете кой ви гледа или какво се случва във фоновия режим на устройството ви. Това може да е само параноя, докато не стане твърде късно.

(Превод за „Труд” Павел Павлов, с малки съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи