Как звучи поетичният клинопис?

Лили Качова

В надпреварата между формите на изкуството в интернет епохата все повече автори си служат с екперимента като провокация за налагане на своя глас. Иновативното писане и възприемане на поезия изисква оттласкване от познатите стихови похвати и тип изобразителност. Но как да стане оплодяването на традицията с нова визия?

Поетесата Лили Качова ни предлага своя „Клинопис върху снега” (изд. „Мултипринт”, 2019). В стихотворението „Разсъбличане на душата” виждаме как сблъсъкът между емоционалния градус и философското мислене ражда „клинописен” стил: крайно експресивни метафори, загатване на идея и катарзисно самоотричане. Какво е общото между древното клинописно писмо (изрязвано от шумерите върху глинени плочи) и българския стихов канон? Вероятно Лили Качова има предвид изчезването на словото в небитието, така както изчезват следите в снега, колкото и остро да дяламе пластиката на думите. Защото поезията продължава да бъде бутиково изкуство, особено в глобалната интернет среда, където властват визуалните изображения и съкратената комуникация:

Светът – преял с такива като мен –

проточва бавно лигата нататък.

Отивам си.

Така съм уморена,

че нямам сили даже да заплача.

Премиерата на изящното томче на 14 май 2019 г. събра в галерия-книжарница „София-прес” десетки почитатели на поезията. Сред тях беше и актьорът Любен Чаталов. Книгата представи поетесата Камелия Кондова: „Писането на поезия е непоправима работа. Колкото и да се съпротивлява един поет на порива си или да заявява, че прекратява писането, това няма как да стане, ако е истински поет. Тук са събрани великолепни стихове – Лили е толкова прецизна към всяка дума, че даже прекалява. Затова ѝ казвам: „Спри! Прегърни тези стихотворения, те са твои!”.

Предговорът е дело на литературния критик Юлий Йорданов, който обобщава, че поезията тук „не е сдъвкана храна, а кара читателя да мисли” и още: „Стиховете на Качова са бурни като градуса на морския темперамент, горещокръвни и жарят като слънцето лятос”.

„Това е много важна за мене книга, защото идва в разлома на личното ми време – 20 години събирах това, което раздираше душата ми, хармонизирах живота си. Идва време човек да се смири, да се омиротвори и да се подчини на Божия промисъл” – призна Лили Качова. В последвалия авторски рецитал звучаха стихове от „Клинопис върху снега”.

За авторката:

Лили Качова е позната на четящата публика от предишните си пет стихосбирки: „Стихове на пясъка” (изд. „Август”, 2004), „Вълче в градината на Господ” (изд. „Български писател”, 2008), „Адажио за мокри гларуси” (изд. „Потайниче”, 2013), „Виа Понтика и кръстопътни души” („потайниче”, 2015), „Бряг за безпътници” (изд. „Потайниче”, 2016). Тя е лауреат на множество отличия от национални литературни конкурси, сред които са: „В полите на Витоша” (2008), „Яворови дни” (2011), „Акад. Николай Лилиев” (2017), „Мара Белчева” (2018), „Дора Габе” (2018).

Коментари

Задължително поле