Как НАСА промени Диморфос

Астероидът е малка луна на Дидимос

Драматично, поради състава на отломките

Когато през 2022 г. изпрати космическия си апарат ДАРТ (DART) да се удари в астероида Диморфос (Диморф), НАСА демонстрира, че е възможно да се промени траекторията на небесен обект, ако е необходимо, за да се защити Земята. Оказва се, че този сблъсък е променил не само траекторията на астероида, но и неговата форма, предаде Ройтерс.

Астероидът, който преди срещата с ДАРТ приличаше на „малко по-пухкава в талията“ топка, сега по-скоро наподобява диня - или, казано на технически език, триаксиален (триосен) елипсоид, съобщават авторите на настоящото изследване.

„Преобладаващото схващане е, че Диморфос е рехаво струпана агломерация от отломки, вариращи от прах до чакъл и камъни. Следователно здравината му е доста малка, което много по-лесно позволява деформация, отколкото при твърдо монолитно тяло“, казва Стив Чесли от Лабораторията за реактивно движение (JPL) на НАСА в Калифорния и съавтор на изследването, публикувано в списание Planetary Science.

„Промяната на формата е толкова драматична поради състава на отломките“, казва навигационният инженер от JPL и водещ автор на изследването Шантану Найду. „Измервайки орбитата на Диморфос преди и след удара, успяхме да заключим промяната във формата на астероида вследствие на сблъсъка с ДАРТ“.

Диморфос е малка луна на Дидимос (Дидим), определян като близък до Земята астероид. Мисията ДАРТ (DART - Double Asteroid Redirection Test) използва космически апарат за прилагане на кинетична сила, за да избута небесен обект, който в противен случай би могъл да се сблъска със Земята.

Сблъсъкът с ДАРТ, при който скални отломки от астероида полетяха в космоса, също така промени орбиталния път на Диморфос около Дидимос, правейки го елиптичен вместо кръгов, както и орбиталния му период - времето, което му е необходимо, за да завърши една обиколка, отбелязват учените.

Те са установили, че на Диморфос вече му трябват 11 часа, 22 минути и 3 секунди, за да завърши една обиколка или с 33 минути и 15 секунди по-малко, отколкото преди сблъсъка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука