Менда Стоянова: Държавата ще поема и осигуровките на работника при мярката 60/40 Глобата за разходка в парка пада на 300 лв., за нарушаване на карантина остава 5000 лв.

С близо 90% скочи заплатата за медицински сестри в някои американски болници

82-ма българи чакат да бъдат превозени от Италия Един от нашенците дал положителна проба за COVID-19 на блокиран круизен кораб

Туркиня на 86 години е успяла да пребори коронавируса

Италиански професор: Коронавирусът поразява всички органи в последния си стадий Жените са по-малко податливи на заразата, твърди експертът

Песков: Русия подкрепя конструктивен диалог за петрола

Германия отчете трети пореден спад на новозаразените с коронавирус за ден

Алергични и автоимунни болести се овладяват със здравословно хранене

Пристанище „Варна“ е затворено заради силен вятър

Полицията в Бургас: Актове за 11 души, играли карти в едно помещение Общината осигурява тестване на спешните медици

Папа Франциск отслужи онлайн литургия по повод Палмова неделя

Агенция по заетостта е обслужила по електронен път 1890 безработни от началото на извънредното положение

160 пожара с един загинал са станали за месец в Търновско На 230 сигнала за оказване на техническа помощ са се отзовали огнеборците

Каракачанов към Нинова: Всеки некадърен политик се познава по това, че първо посяга на армията

Росен Желязков: Товарният транспорт работи на максимум, пътническият е замръзнал

Как “реформаторката” Кунева замрази реформата във висшето образование Смазана бе възможността малка България да излезе на големия европейски образователен пазар

Госпожа Кунева многократно изказваше съжаление, че времето не й е достигнало да довърши реформата във висшето образование. В действителност, само за 10 месеца тя нанесе такива щети на висшето образование, които за да се оправят, ще трябват години, а реформата замрази на -80 градуса. През 2016 г. на 17 и 18 февруари парламентът прие много важни поправки в ЗВО: както в цял свят трябваше да се откроят и финансират допълнително най-елитните ни университети – изследователски университети; университетите на Република България трябва да имат право на стопанска инициатива, за да не разчитат единствено на държавната субсидия и да увеличат собствените си приходи и тези на преподавателите; университетите ще могат да изнасят свои поделения в чужбина. Всичко това трябваше да стане според изискванията на ЗВО до края на месец май 2016 година. За целта трябваше да се приемат критерии за изследователските университети, с подзаконови нормативни актове да се регламентира стопанската дейност на университетите и изнесеното обучение. Нищо от това не се случи, но затова пък г-жа Кунева с целенасочен одит успя да съсипе най-голямото постижение в областта на висшето образование в демократичното ни време – изнесеното обучение на Медицинския университет-София (МУС).

Изнесеното обучение е преподаване в чужбина на част от дисциплините, влизащи в хорариума на студентите-медици и дентални медици. Преподават се дисциплините от Предклиничния учебен център (ПУЦ), който е част от Медицинския факултет (МФ) от щатни преподаватели на МУС, само че не в София, а в чужбина – същата програма, същите изпити, същите преподаватели, в учебни зали, оборудвани според предписанията на МУС. Това обучение стартира през 2013 година, а две години преди това италианските партньори на МУС от STUDIUM проучват възможностите на МУС с поредица от посещения на техни преподаватели и експерти. След подобни проучвания в Полша, Румъния и Словакия те се спират на МУС. При тогавашната нормативна база е невъзможно откриването на филиали, департаменти или факултети в чужбина. С писмо от 20.06.2013 г. министърът на образованието и науката проф. Клисарова показва решението на проблема – с решение на академичния съвет може да се открие център. Такива центрове са открити е Кипър и Швейцария. Всички министри на образованието и науката от Сергей Игнатов до Кунева подкрепят начинанието, понеже то носи огромен авторитет не само на МУС, но и на българското висше образование, безплатна реклама и силно повишен интерес на кандидатите да следват медицина, дентална медицина и фармация в България. От финансова гледна точка печалбата е чиста, тъй като МУС няма и стотинка разход. Заплатите на нашите преподаватели са по 25 евро на час, което приравнено на 8 часов работен ден 25 дни в месеца, означават 5000 евро заплата, платена от отсрещната страна. След втората година студентите от изнесените центрове имат право да продължат обучението си в МУС, плащайки по 8000 евро годишна такса.

По приблизителни изчисления всеки чуждестранен студент оставя годишно около 20 000 евро в държавата – такса за следване, за квартира, храна, облекло, културен живот, посещения на приятели и роднини и т.н. Образователният бизнес се развива в световен мащаб в условията на яростна конкуренция и правителствата на различните страни правят всичко възможно да улеснят университетите си да привличат чуждестранни студенти. Същевременно гледат да задържат своите! Срещу желанието на МУС да разкрие център за изнесено обучение в Италия, първоначално получава отказ от тяхното министерство на образованието под натиска на съюза на стоматолозите и подкрепено от министерствата на вътрешните и външните работи. След завеждане на дело срещу тези институции, областният административен съд на град Лацио решава делото в полза на МУС. Частни структури в Германия също реагират срещу възможността МУС да открие изнесено обучение в Кьолн. Те намират мощен съюзник не къде да е, а в България, в лицето на г-жа Кунева. Един абсурден одит на нейното министерство стигна до заключението, че МУС е ощетен от изнесеното обучение. В МУС започна проверка прокуратурата, ДАНС, Сметната палата, НАП, АДФИ, или по думите на г-жа Кунева цялата мощ на държавата.

Според одита на МОН, подкрепен от прокуратурата, МУС би трябвало да вземе съответно 8000 евро или 7414 лв. (това е такса платено обучение на български студенти медици). Но това означава, че МУС трябва да организира обучението в чужбина и да поема всички разходи. Тук възниква най-логичния въпрос – колко е издръжката на един студент в Киасо, Швейцария? На този въпрос нито одитът на МОН, нито прокуратурата желае да чуе отговора. Всички разходи по командировка на преподаватели – заплати, път, храна и настаняване, наемане и оборудване на помещения, заплати за персонал и администрация, режийни, данъци, адвокатски услуги, реклама и т.н. разделени на броя студенти за съответната година според официални документи на STUDIUM правят разходи от 15 до 26 000 евро издръжка първите 3 години. Тази издръжка щяла да падне на 11000 евро тази учебна година, поради желанието на 111 италианци да се запишат да следват в изнесения център на МУС в Киасо. Как, тогава с 8000 евро или 7414 лв. да се покрие изръжката на студентите в Киасо, да се направят отчисления за STUDIUM и да има печалба!? Под заплаха от МОН, че студентите от Киасо нямат да бъдат регистрирани в МОН, МУС прекратява едностранно договора, каквото е изискването на одита. Изнесеното обучение е ликвидирано, а МУС заплашен от съд, този път от STUDIUM, които търпят големи финансови загуби.

Всички министри от мин. Игнатов до сега, с изключение на мин. Кунева, са се отнасяли с разбиране към пробива, направен в Европа с изнесеното обучение и съдействали на МУС за справяне с проблемите. Поток от студенти от ЕС и ЕИП заля не само МУС, но и останалите МУ в страната. Това, за съжаление, не попречи на мин. Кунева да унищожи всичко направено от 2013 г. до сега. Всички „виновни“ и „незаконни“ – само Кунева права! Унищожено бе най-голямото постижение в областта на българското висше образование – изнесеното обучение на МУС. Кунева успешно защити конкурентни структури в Германия и Италия и смаза възможността малка България да излезе на големия европейски образователен пазар. За щастие на Унгария, Словакия и Румъния те нямат за министри на образованието клонинги на Кунева и без проблем се внедряват в Европа. Ние сме върнати в каменната ера от реформаторката Кунева.
Конкуренцията от Италия и Германия да почерпи когото трябва, ако не са го направили досега!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. 8000 евра не са 7414 лева. Куневата унищожи ядрената централа в Козлодуй после и българското образование.Всичко това е заповед от големите началници.

  2. Това е поръчкова статия в защита корумпирания СЛЕДСТВЕН бивш ректор на МА проф. Ванио Митов! Познавайки стилът му на говорене и писане, не бих се изненадал, ако той
    лично е написал статията? Още повече, че никой не е подписал статията?

  3. Като човек познаващ изключително добре Митев, бих препоръчала на всички да изчакат безпристрастният български съд да се произнесе относно законосъобразността на изнесеното обучение в чужбина. За съжаление в статията прозират два основни момента: желанието за бърза трансформация на МУС в изследователски университет, за да може някой да направи отново опит да се върне на власт и тънкия намек, че италианският партньор ще съди университета и ще нанесе щети на висшето училище. Подобна жалба се появи в КЗК и от консорциума, спечелил обществената поръчка за строителство на общежитието. Методите са еднакви. Изводите си ги правете сами.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.