Как Федерер побеждава, дори и когато няма турнири

Роджър Федерер е най-големият печеливш от ситуацията с пандемията от коронавирус. Маестрото се възстановява от операция на коляното, направена през февруари. И се очаква да е готов за игра през юни. Прогнозите са, че тогава ще бъде подновен календарът в тениса. В началото на лятото швейцарецът трябва да брани титлата си в Хале, както и точките от финала на „Уимбълдън”, ако разбира се и те не бъдат отложени. Той пропусна вече Индиън Уелс, където стигна финал през 2019-а, както и „Мастърс“-а в Маями, а там миналата година стана шампион. Но и двете състезания бяха отменени заради епидемията.

„Роджър си избира правилно дори и времето за операция”, пошегува се Марди Фиш, капитан за купа „Дейвис” на САЩ.

И докато другите тенисисти са в принудителна ваканция, Маестрото постигна още една победа. Но по-скоро не той, а неговите юристи. Две години швейцарецът не можеше да използва своите инициали RF и ето, че сега върна правата си.

Причината стана разривът на дългогодишните спонсорски отношения между него и гиганта „Найк”. Компанията работеше с Роджър от 1994-а. Самият Федерер участва в разработването на логото, но не го регистрира на свое име. Това прави „Найк” през 2010-а. Осем години след това феновете на Маестрото дори не знаеха, че той не притежава правата върху инициалите си. „Тайната” се освети през 2018-а, когато швейцарецът отказва да поднови договора си с „Найк” и подписва 10-годишен контракт с „Uniqlo” за $300 млн. Така ФедЕкс отново излезе печеливш и ще се радва на солидни приходи доста след края на състезателната си кариера.

Коментари

Задължително поле