Стоян Мавродиев за поисканата му оставка: Премиерът е бил сериозно подведен от предоставените му анализи

Доклад прогнозира по 5 000 жертви на COVID-19 в 5 от най-засегнатите страни идната седмица

Мъж отвлече и преби бившата си в Русе, арестуваха го

Върнаха 46 шофьори от КПП-та в Шумен

Говорител на Борис Джонсън: Премиерът е „клинично стабилен“

Нови 12 случая на COVID-19 у нас, общият брой на заразените е 593

Дариха 8 автомобила за дезинфекция и доставка на храна на социално слаби в София (СНИМКИ)

Полицейски час от 17 до 5 часа в цяла Сърбия

Варненският свободен университет ще подпомогне с ресурси над 300 училища в България

Вижте доколко спазват мерките срещу коронавируса на Женския пазар в София (СНИМКИ)

България ще може да плаща разсрочено за отбранителни продукти и услуги от САЩ

Дарения от близо 155 000 лева получи болницата в Горна Оряховица

Върбовите клонки за Цветница ще се дезинфекцират

Шефът на Европейския изследователски съвет подаде оставка заради COVID-19

Отвориха отново видинския пазар

Как хан Крум отиде при Тангра Удушен и пратен за помощник на върховния бог

Като символ на живота и смъртта, вързаното на клуп въже олицетворява Космоса

Древният обичай да се погубват способните по-късно мутира в прочутата нашенска завист

Легендата и истината в българската история са като шарена черга. Изтъкана така, че едното не може без другото. Истината е дописана от легендата, която носи романтиката на народните приказки.

Кой е Крали Марко? Къде са мощите на Патриарх Евтимий? Левски или негов двойник увисва на бесилото? Що за пророк е Петър Дънов? Майка или мащеха е партията за Смирненски и Вапцаров?

И още много въпросителни…

Тази поредица на “Труд” ще се опита да проникне в тайните на шарената българска черга. Не да зачерква легендата и да коронясва истината. Да потърси пресечните точки между двете в националната ни история.

Започваме с хан Крум Страшни. Могъщият владетел, който става жертва на жесток езически обичай. Пратен при върховния бог Тангра да помага в небесните му дела.

Пергаментен пролог, в който се описва умъртвяването на хан Крум.
Пергаментен пролог, в който се описва умъртвяването на хан Крум.

Хан Крум Страшни е жертва на жесток езически обичай. От дълбока древност прабългарите пращали при Тангра най-талантливите люде от племето. Нашите деди вярвали, че със своите способности избраниците ще помагат на върховния бог в небесните му дела.

„Обичаят препоръчвал такъв човек да бъде удушен с въжета, докато от устата, ноздрите и ушите му потечала кръв“, пише проф. Йордан Андреев. Като съпоставя фактите около кончината на владетеля, историкът заключава: “Случаят с Крум изглежда приблизително същият. Няма съмнение, че той се радвал на изключителен респект сред своя народ. Следователно може наистина да имаме работа със “сакрално цареубийство”.”

Според прабългарските вярвания Крум черпел мощ от главите на сразените врагове. Да се превръща черепът в чаша е стара източна традиция. Древните били убедени, че заедно с виното се отпива и от силата на мъртвеца. С чаши-черепи се черпели българските владетели преди и след хан Крум. Летописецът Акрополит твърди, че цар Калоян направил от главата на Балдуин Фландърски бокал за вдигане на наздравици.

През юли 811 г. Крум причаква във Върбишкия проход войската на византийския император Никифор I Геник. Ромеите понасят невиждано дотогава поражение. “И цялата християнска красота загинала. Всичкото оръжие било загубено заедно с царския багаж. Дано християните не изпитат пак грозната история на този ден, тъй като надвишава всякакво ридание”, надяват се византийските хронисти.

Никифор е заловен и обезглавен. Императорската глава е побита на кол, пред нея войните приветствали своя пълководец. Като минава опиянението от победата, Крум нарежда да се измайстори чаша. Знатният череп е обкован със сребро и попълва ханската колекция от подобни трофеи.

През 813 г. в битка при Версиникия Крум разбива и новия император Михаил І Рангаве. Ромеите бягали презглава, най-отпред тичал василевсът. Спасявал главата си от езическо поругаване.

Тогавашните жреци хвърлят око на Крум, заради неговото крещящо превъзходство над останалите простосмъртни. Ханът притежава свърхестествена сила, внушават си те. Той се бие като хала, печели победа след победа, а и чудодейно се спасява от коварна ромейска засада.

Като разгромява Рангаве, Крум иска среща с наследника Лъв V Арменец. Онзи приема, за да скрои клопка на българина. Трима изкусни стрелци трябва да се спотаят наблизо и по даден знак да ликвидират страшилището. Крум обаче усеща капана и успява да се метне на коня, а майсторите на лъка изпускат мишената.

След избавлението разяреният хан опустошава околностите на Константинопол и поема към Одрин. Превзема града, а обитателите подлага на мъчения. “Българският княз Крум дойде с войската си в тракийския град Адрианопол (Одрин), победи противниците си и като хвана епископ Мануил, най-напред отсече едната му ръка, а след това нареди да го пресекат на две половини и да го хвърлят за храна на зверовете”, пише в пергаментен пролог от ХIV век.

Книжовният паметник е открит през 1979 г. от Константин Мечев в ленинградската библиотека “Салтиков-Шчедрин”. Ръкописът е ценен извор за кончината на Крум. “Заради този грях той ослепя и беше възненавидян от своите и беше удавен от тях, завързан с въже. И прие българската власт безбожният Четкат”, описва последните дни на Крум пергаментът.

Средновековната историография не познава владетел Четкат. Приемник на Крум е хан Омуртаг, който се смята за негов син. Вероятно Четкат е забъркан в умъртвяването на хана и е играл някаква роля в настъпилото междуцарствие. Възможно е обаче Четкат и Омуртаг да са едно и също лице, предполага откривателят на ръкописа.

Крум умира внезапно на 13 април 814 г., когато трескаво се готви да щурмува Константинопол. Най-безобидната версия за края му е разрив на сърцето. Почти всички автори приемат обаче, че става дума за насилствена смърт. Те се позовават на различни извори, в които пише, че ханът е заклан или удушен. Съвременници твърдят, че през устата, ноздрите и ушите на жертвата бликнала кръв.

Според древната символика въжето е връзка между живота и смъртта. То опредметява и пъпната връв, и пътя към небето, към Бога. Ритуалните екзекуции са извършвани с коноп около шията, за да може по него душата да се изкачи в отвъдното. Обреченият е стяган докато се появат кървавите следи.

Гръцките летописци майсторски извъртат нещата и обясняват умъртвяването на Крум с многобройните му злодейства. Ако владетелят наистина е ослепял, дворцовите шамани са се уплашили, че ще изгуби божествената сила и са хукнали да я “вържат с въже”. Целта е качествата да се съхранят и предадат на наследника. Възможно е и някой заинтересован Четкат да е подшушнал на жреците да побързат с екзекуцията.

По-вероятно е обаче Крум да е изпратен за помощник на Тангра. Талантливият пълководец отива на оня свят в навечерието на мащабна военна кампания. Той ще е полезен повече на небето, отколкото на земята, преценили са шаманите и са му секнали дъха.

Като символ на живота и смъртта, вързаното на клуп въже олицетворява Космоса. В онази епоха, когато животът е нямал стойност, примката се свързва повече с положителни, отколкото с отрицателни емоции. Оттогава е останало вярването, че въжето на обесения носи щастие. През следващите столетия палачите го режели и продавали на парче.

Звучи невероятно, но клупът около врата на хан Крум е далечен предтеча на днешните вратовръзки. Този белег на елегантност се налага в облеклото като пазител от зли сили. Възелът заключва лошото и не му позволява да превземе душата. Още от Адамово време хората си връзвали възел на шията срещу уроки. После забравили за какво служи и го използвали само за декорация.

“Българският възел” има и друг смисъл, неописан в справочниците по символика. Древният обичай да се погубват способните по-късно мутира в прочутата нашенска завист. Предците ни са били прями и направо надявали въжето на най-даровитите. Днес методите за затриване на ближния са по византийски изтънчени. Което доказва, че все нещо сме научили от старите гръцки хронисти.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (23)

 1. А къде в текста се споменава тангра ?

 2. Много по-красиво е описала срещата на Крум с Тангра Кремена Желязкова. В есето си “ И Тангра му се възхити „.

  1. Драги, можеш ли да представиш поне едно пряко доказателство, че българите са почитали Тангра или, че са тюрки? Моля за само един факт.

   1. Не мога да ти представя нито едно доказателство, че българите са тюрки, както и ти не можеш да представиш нито едно доказателство, че не са. Всичките „доказателства“ за нашата древна история са измислени от историци, съобразно интереса им, съобразно политическата им линия, или съобразно моментното им вдъхновение. За да имаш доказателство за нещо толкова древно, то трябва да е описано от тогавашните историци и летописци( при това не само от един), да е съхранено до днес, ако щеш дори на каменни или глинени плочки. Такива доказателства в нашата история няма, „доказателсвата“ измислят историци като покойния проф. Б. Димитров, или почиват на вдъхновения като това днес, на този автор. Така че, хайде да не се самонадъхваме повече от необходимото, просто не е нужно. Аз посочих есето на дамата, само като едно красиво писание-на мен ми хареса и толкова.

    1. Заблуждаваш драги. Има колкото искаш доказателства, че не сме тюрки и още повече доказателства, че сме траки. В българският език няма тюркски думи, с изключение на проникналите след 14-ти век. Няма по-стари тюркски топоними в нашите земи. Нямаме тюркски обичаи и фолклор, не носим чалми и шалвари, имаме саби, а не ятягани, нямаме „тюркска“ архитектура или керамика и т.н. Нямаме тюркска антропология. Според ДНК-анализите тюркските гени в съвременния българин са изчезващо малко и статистически незначителен процент, по-малко от 2%. В нито един източник не пише, че сме тюрки и почитаме Тангра. Да продължавам ли?! Искаш ли да знаеш истината или лъжата ти стига?

 3. ALOUUU PISCHESCHTIQT TI VIDQ LI TIQ RABOTI ZA KOITO DRASKASCH AMAN OT PSEVDOTYPACI

 4. Пълни глупости.Титлата на Крум не е хан.Божееството Тангра си е пълна измислица.Българите не са и чували за такова.Описаният обичай също е пълна измислица.Ама като не си записваш собствената история,а чакаш други да го направят,ще прочетеш за себе си какви ли не дивотии.

  1. А като нищо не е записано, ти откъде си толкова сигурен, че сме нямали бог.
   И не е като да не сме си записвали историята, просто един „присъстващ“ народ
   ни я унищожи, за да нямаме национално съзнание.

  2. Ние българите нямаме нищо общо с разни ханове, с тангризма и други обичаи на тюркските народи, освен факта, че като по-стар и цивилизован народ, нашите предци траките са им оказали значимо културно влияние. Различни тюркски племена са били под българска власт. Обковаването на черепа на врага не е „източна“ традиция. Луций Флор пише за този обичай при траките! Херодот също пише, че скитите правят същото. А траки и скити са един и същ народ, имат едни и същи богове, един и същ език! Докога ще се крепи измислената от враговете ни история, че сме пришелци от Азия, а не местен народ? Тази статия също е измислица!

 5. OSVEN TIJ SENZATZIONNI IZMISLITZI,ZASHTO NE NAPISHETE EDNA SERIOZNA ISTORI4ESKA
  STATIJ ZA TOZI VELIK BALGARSKI DARZAVNIK,POLKOVODETZ I ZAKONODATEL?!,,ZAKONITE NA
  KRUM,,SA AKTUALNI I DNES!DA NE GOVORIM,4E SA BILI,,U4EBNIK,,ZA MNOGO ISTORI4ESKI LI4NO
  STI!V TOVA 4ISLO I RUSKITE TZARE I IMPERATORI OT PETAR VELIKI DO PREDPOSLEDNIJ!

 6. Прочетох тези брътвежи като опит за исторически фейлетон, писан от исторически неграмотен човек и явно небългарин. Имам чувството, че е писан по времето на Сталин от съветски „професор българист“. То не бяха тюрки, то не беше Тангра, то не бяха глупости за черепи и други диващини. Отдавна е изяснено и документирано, че български бог Тангра няма и никога не е имало. Думата „Тенгри“ означава върховен бог. А върховен бог на древните българи е бил Йима (Имир), както и на много други индоевропейски племена. Знакът му е IYI. Българите са едни от най-древните народи, преминали през Азия, Африка и Европа. За съжаление славата ни е преминала и сме оставили руснаци, гърци и други еднодневки да крадат и изопачават историята ни, която за съжаление и ние изобщо не познаваме.

  1. IYI e znakıt KAYA i simvolıt na Selcukski vojd koito vnutsi po kısno sızdavat Otomanskata dırjava koeto sporet tebe ni pravi bratovçedi s TÜRKİTE…

 7. Булгарите варвари били,
  а днес са тъпи овци…!!!
  Кръвожадни, както преди…!!!
  На седянка се сбират,
  жертвата иэбират.
  И шат на патката главата
  Эа доброто на страната
  и да расте эелена тревата…
  Па и Герб се наричат,
  Партията БКП най-обичат…

  И Тиквето, дека е член на
  БКП-то

  Стига эа сега,
  Да не ви боли глава

  1. Само идиот би написал такава глупост след тази статия. Абсолютен идиот.

  2. Само пълен идиoт може да напише такъв коментар след тази статия.

   1. Като събереш пари и дойдеш в България за зъбите, мини и през аптеката за хапчетата.

 8. Само пълен идиoт може да напише такъв коментар след тази статия.

 9. “ ръсофобчо“ иэпърдя,
  тлъсто се иэср@,
  гадно эамириса
  по цялата страна
  И оцапа эелената трева
  на тъпата овца…!!!

  Л@ЙНЕН Пич, сери…
  ДРУГО НЕ МОЖЕШ ТИ…!!!

 10. БОГари и тюрки, ади бе?! Ще си узнаем всичко, още малко, и Света ще научи всичко що сме сторили за човечеството, защото пак ние ще го спасим от гибел, като БОГоизбрани. Не се оплювайте, потърпете още малко, ако ние не дочакаме историческата истина за БОГарите, то поколенията ни ще са…

 11. Не е лошо авторът да си пие редовно хаповете или докторът да промени лечението с по-силни.

 12. На эадна пражка
  и още какалашка
  в Дупето на Тиквето
  эадето е член на БКП-то

  Русофобчо да го лиже,
  беэ да миже
  и да викне УРА,
  няма вече л@йна

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.