Ивайло Калфин: Кандидатурата на ген. Румен Радев не е спусната от Москва

Заместник-председателят на АБВ Ивайло Калфин отрече твърденията, че общият кандидат за президент на БСП и АБВ генерал Румен Радев е „спуснат от Москва”, както и че лидерът на формацията Георги Първанов е човекът на Владимир Путин у нас.

"Целта ни беше да търсим максимално широко съгласие. Генерал Радев беше избран от номинациите на социалистическата партия, която беше приемлива и за АБВ", каза пред БТВ заместник-председателят на ПП АБВ Ивайло Калфин във връзка с кандидатурата на ген. Румен Радев за президент

По думите му кандидатът за вицепрезидент трябва да бъде предложен от кандидата за президент, тъй като са екип, и да бъде приемлива фигура.

Фактът, че ген. Радев не е човек, свързан с политиката, предполага, че и неговият подгласник би могъл да не бъде свързан с политиката, смята Калфин.

По повод предаденият на Турция бизнесмен Абдуллах Бююк Калфин изтъкна, че не знае какво е правил той в България.

"Дали е развивал някаква дейност, която не е редно да бъде развивана, е нещо, което трябва да знаят службите и в случая се доверявам на службите, след като са решили, че той трябва да бъде върнат. Предполагам, че имат данни, че той е работил в България по неща, които не са приемливи за страната ни", заяви Калфин.

Според него е неприемливо, че на практика започваме да повтаряме думите на Турция. „Ердоган казва: Турция много се мъчи с мигрантите и Европа не прави нищо. Неприемливо е, когато от български държавници се чува същото”, подчерта бившият външен министър.

Не виждам каква сделка може да бъде сключена за Бююк, посочи още той. Имало е причини той да не получи статута, който е искал, допълни Ивайло Калфин.

Според него към Турция трябва да имаме по-определена и ясна позиция. Този трафик през границата на имигранти не е нещо случайно. Турция трябва не да се оплаква, а да направи всичко възможно да го затвори. Не е приемливо Турция да заплашва ЕС, че щяла да пусне мигрантите, ако не получи безвизов режим. Не може да влезеш в едно семейство, като изриташ вратата и влезеш с взлом, смята Калфин.

Коментари

Задължително поле