Кал потече от чешмите на половин България

Oт Добрич и Албена публикуваха във фейсбук снимки на мътната вода, която течеше от крановете в неделя. Ден по-късно тя се избистри, но от РЗИ препоръчаха да не се ползва, докато не излязат резултатите от микробиологичните проби.

Заради калпава водопроводна мрежа и обилните дъждове

Водата в част от курорта “Албена” и в Добрич е негодна за пиене, предупредиха от РЗИ

Общо 108 дни пясък по тръбите

Кал потече от чешмите на половин България заради проблеми по водопроводната мрежа и пороите от последните седмици. Обилните дъждове станаха причина ВиК-дружествата в страната да получат стотици жалби. На редакционните телефони на “Труд” също се получиха многобройни сигнали за мътна вода.

От РЗИ-Добрич обявиха за негодна за пиене водата в част от курорта Албена и в Добрич, както и близките села. Здравните инспектори буквално са били засипани от лавина от оплаквания, че от крановете тече кална вода. Всички 12 от взетите общо 13 проби показват съществени отклонение от здравните изисквания по показателите за цвят и мътност, съобщиха в понеделник от инспекцията. Само една проба - от пункт в района след южната жп гара и кв. Рилци в Добрич, била в норма. Резултатите от микробиологичните изследвания на пробите обаче ще са готови до 3 дни. Затова, въпреки че водата от чешмите вече е бистра, от РЗИ препоръчаха на хората в засегнатите зони да ползват бутилирана за питейно-битови нужди, а ако имат напълнени резервни съдове, преди консумация да я преваряват.

Инцидентът не е първи. И друг път се е случвало след обилни дъждове от чешмите в Добрич да тече мътна вода. Причината е, че при порои помпената станция Приморци засмуква кал, която се разпространява в мрежата. От ВиК-Добрич настояват близкото дере да бъде прочистено, за да не влиза повече мътна вода в сондажите.

Подобно е положението в Калофер, където хората излизат на протести вече няколко пъти от началото на годината. Водата мирише на тиня и не става за пиене след всеки по-силен дъжд. Вчера до късния следобед без вода остана част от Калофер и селата Маноле, Конуш, Царимир и Отец Паисиево.

В София също имаше частични проблеми в някои квартали. Жители от Младост и Дървеница подадоха сигнали за кафява вода от чешмите и то точно в дните, когато дъждовете бяха най-проливни.

От “Софийска вода” обясниха за “Труд”, че през последните 10 дни са възникнали поредица от аварии на основни стратегически водопроводи, захранващи столицата. “Екипите на компанията работиха денонощно за отстраняване на авариите, но естеството им, диаметрите на водопроводите и дълбочината, на която се намират, изискваха по-дълго прекъсване на водоподаването към всички части на района. За да бъде избегнато налагащото се продължително прекъсване на водоснабдяването, бяха използвани алтернативни аварийни трасета за захранване на кварталите, което предизвика кратковременни смущения в качеството на услугата, които, за съжаление, технологично не могат да бъдат избегнати напълно”, отбелязаха от “Софийска вода” пред “Труд”.

Точно 108 дни абонатите на ВиК Шумен имаха мътна вода от чешмите си тази година с пясък и кал. Проблемът започна в средата на януари и приключи в началото на м. май, когато бе обявено, че вече е годна за питейно-битови нужди, съгласно Наредба 9. Три месеца обаче водата не беше препоръчителна за пиене и готвене. Причината е мощното вливане на водни масови в язовир “Тича”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България