Камарата на представителите гласува следващата седмица импийчмънт на Тръмп

Снимка: Архив

Американските законодатели направиха сериозна стъпка в процеса на импийчмънт днес, като одобриха двете обвинения срещу Доналд Тръмп, изпращайки ги за гласуване в Камарата на представителите. Двете обвинения са за злоупотреба на президента с правомощията му и възпрепятстване на Конгреса, припомня АФП.

Демократите и републиканците в съдебната комисия на Камарата гласуваха по строги партийни линии, с 23 на 17 – реална възможност да стане третият президент на САЩ, който някога е бил подложен на импийчмънт.

"Днес е тържествен и тъжен ден", заяви председателят на комисията Джери Надлер след вота, случил се с изненадваща бързина след едностранно 14-часово разискване предишния ден.

Историческото гласуване одобри два документа, които обвиняват президента в злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса, свързани с неговия натиск върху Украйна да започне разследвания срещу демократи и отказът му да сътрудничи по който и да е аспект на разследването.

Документите за импийчмънт сега ще бъдат разгледани от горната камара, която се очаква да гласува следващата седмица.

„Камарата ще действа експедитивно“, каза Надлер в кратък коментар.

В Сената се очаква републиканското мнозинство да защити президента, като гласува срещу присъда и отстраняване.

Тръмп, който отхвърля процеса на импийчмънт като "лов на вещици", се стреми да покаже, че работи по време на гласуването, туитвайки за търговско споразумение, постигнато с Китай.

Но прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам заклейми гласуването на съдебната комисия като "срамен край" на "безразсъдна шарада".

Коментари

Задължително поле