Камарата на следователите в България застана зад номинацията на Иван Гешев за главен прокурор

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

Магистратите от Апелативна специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура застанаха категорично зад номинацията на Иван Гешев за главен прокурор.

Становището в негова подкрепа е подписано от прокурорите, следователите и съдебните служители, които работят там. То бе оповестено след протеста и контрапротеста пред ВСС по повод номинацията на Гешев за мястото на Сотир Цацаров.

В съобщението се казва, че "тази номинация изцяло се припокрива с профила на кандидата за главен прокурор, очертан на съвместната среща между прокурорската колегия на ВСС и УС на Камарата на следователите в България".

"Иван Гешев е човекът, който наравно с нас отстоява позициите на прокуратурата в съдебната зала", посочват още магистратите.

"Призоваваме членовете на ВСС да не се поддават на недопустимия натиск от политически и икономически субекти", се казва още в позицията. "Внушенията, които се опитват да постигнат тези формирования, представляват намеса в независимостта на съдебната власт, заявяват още магистратите.

Към момента зам.главният прокурор Иван Гешев остава единствената кандидатура за поста на обвинител номер едно.

Коментари

Задължително поле