Камарата на следователите се опълчи на поредните атаки на ССБ срещу прокуратурата и Иван Гешев

И Асоциацията на прокурорите защити достойнството на гилдията, като осъди опитите на ССБ да дискредитира държавното обвинение

Камарата на следователите в България излезе с позиция срещу поредните атаки на политически зависимата съсловна организация Съюза на съдиите в България (ССБ), която в началото на седмицата за пореден път се впусна в ожесточена битка с държавното обвинение и лично с главния прокурор Иван Гешев, предаде "Правен свят".

От Управителния съвет на ССБ изпратиха декларация до Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), в която се съдържа призив за саморазправа с "обвинител №1" заради активността му в последните по-малко от 2 месеца, като дори се иска стартиране на процедура по отстраняването му.

От съсловната организация на следователите обаче се противопоставят на поредните атаки на ССБ и кръга политически идеолози, начело с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, бившия правосъден министър Христо Иванов, подсъдимия Иво Прокопиев и приближените им, които ежедневно работят чрез различни методи за дискедитирането на прокуратурата, следствените органи и лично на главния прокурор.

От Камарата на следователите се обръщат до ВСС, до британския посланик Н. Пр. Ема Хопкинс, до белгийския посланик Франсоа Бонтан, до Н. Пр. Стефано Балди, извънреден и пълномощен посланик на Италия в София, до нидерланския посланик Беа тен Тъшър, до посланика на Испания Алехандро Поланко Мата, до Н. Пр. Кристоф Айххорн, извънреден и пълномощен посланик на Федерална Република Германия в София, до френския посланик Глоранс Робин и до американския посланик Херо Мустафа, като посочват, че е недопустимо една конкретна съдийска организация да се меси постоянно в работата на държавното обвинение.

"Намираме, че с въпросната декларация се прави опит да се дава негативна оценка на действията на Прокуратурата, в момент в който същата показва дългоочакваната от обществото активност, при осъществяване на "присъщите й функции за разследване и репресия". Даването на предварителни оценки за дейността на прокуратурата и в частност действията на главния прокурор, само месец след началото на мандата, буди опасения за бъдещата безпристрастност на институцията, която следва по смисъла на закона да бъде арбитър. Считаме, че констатациите в декларацията на ССБ имат политически характер, което е несъвместимо с процесуалния статут на подписалите я", пише в позицията на Камарата на следователите.

Пълният текст на позицията на Камарата на следователите:

На 03.02.2020 г. чрез средствата за масова информация беше разпространена декларация на ССБ, адресирана до Вас.

Считаме, че за пореден път е налице опит за вмешателство на представители на една съсловна организация, представляващи малка част от съдийската общност в България, в дейността на органи на съдебната власт, чиито правомощия са изчерпателно изброени в Конституцията и законите.

Намираме, че с въпросната декларация се прави опит да се дава негативна оценка на действията на Прокуратурата, в момент в който същата показва дългоочакваната от обществото активност, при осъществяване на "присъщите й функции за разследване и репресия". Даването на предварителни оценки за дейността на прокуратурата и в частност действията на главния прокурор, само месец след началото на мандата, буди опасения за бъдещата безпристрастност на институцията, която следва по смисъла на закона да бъде арбитър. Считаме, че констатациите в декларацията на ССБ имат политически характер, което е несъвместимо с процесуалния статут на подписалите я.

От създаването си до настоящия момент Камарата на следователите в България, въпреки че е най – представителната магистратска организация не си е позволявала да дава оценки за дейността на други органи в съдебната власт и на съдийското самоуправление, и да прави опити влияние при вземане на решения от кадровия орган.

Считаме, че твърденията за "страх и зависимост" от главния прокурор на страна на членовете на ВСС, изнесени в декларацията на ССБ от 03.02.2020 г., уронват престижа на кадровия орган и на съдебната власт като цяло.

Камарата на следователи в България призовава другите съсловни магистратски организации в съдебната власт да се въздържат намеса в работата на органите на съдебната власт и да правят политически изказвания и декларации.

Становището е подписано от председателя на Камарата на следователите Петко Петков и членовете на УС на КСБ Стефан Петров, Мария Павлова, служебен правосъден министър в кабинета на Огнян Герджиков, Преслава Петкова, Владимир Петров и Ясен Тодоров, бивш член на ВСС.

След Камарата на следователите, и Асоциацията на прокурорите в България излезе със становище срещу опитите на политически обвързаната съдийска организация - Съюза на съдиите в България, да бъде дискредитирана дейността на прокуратурата.

От съсловната организация на прокурорите подчертават, че се присъединяват и към позицията на Прокурорската колегия от сряда, в която кадровиците осъдиха зачестилите манипулативно интерпретирани материали за работата на държавното обвинение, които се появиха и мултиплицираха в някои медии, собственост на подсъдими или свързани с тях лица. От Асоциацията на прокурорите подчертават, че "компроматната офанзива произхожда от лица, засегнати от активната работа на прокуратурата, които са съумели през болезнено дългия преход от тоталитарна към правова държава да изградят собствени империи".

"В тези техни запазени територии е наложено пълно пренебрежение към законите на страната, правата на обикновения човек и многовековните морални норми на цивилизованите държави, а собствениците на тези империи имат изградено през десетилетията твърдо усещане за недосегаемост, което сега яростно защитават. Задача на прокуратурата е чрез предприемане на действия в рамките на нейната компетентност да унищожи ареала на тези застрашаващи обществения ред явления. Считаме че Прокуратурата изпълнява своята основна функция с все по-голяма ефективност и това неотменно води до засилване на противопоставянето от страна на засегнатите, много от които за първи път усещат тежестта на закона", пише в позицията на Асоциацията на прокурорите.

Обвинителите с притеснение констатират, че към същите тези манипулации и атаки срещу прокуратурата, произлизащи от засегнатите от дейността й, безкритично се включва и Съюзът на съдиите в България. "Странно звучи призивът на управителния съвет на една от съсловните съдийски организации към ВСС за отговорна дискусия по събитията от последната седмица, които според тях имат пряко въздействие върху доверието в съдебната власт. Неприемливо е от професионална гледна точка отправеното предупреждение, че съдебната власт е застрашена през 2020 и следващите години да се превърне в "авторитарна и репресивна", което предупреждение е придружено от превърналия се вече в мантра пример с решението на ЕСПЧ "Колеви срещу България". Такъв дегенеративен процес е невъзможен в рамките на Прокуратурата и това е известно пределно добре и на авторите на призива. Конюнктурното преиначаване на активността на прокуратурата в опит за узурпиране на власт говори ясно за други фактори, обратни на същността на съдебната власт да твори справедливост", гласи още позицията на прокурорите.

Пълният текст на позицията на Асоциацията на прокурорите:

Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България застава изцяло в подкрепа на изявлението на Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) от 05.02.2020 г., с което категорично се осъжда водената в момента негативна кампания срещу прокуратурата. В тази кампания са ангажирани медии, чрез които в публичното пространство се популяризират превратно или изцяло невярно интерпретирани факти и събития, засягащи пряко авторитета на Прокуратурата. Без да се подбират средствата и като се манипулира общественото мнение, чрез умишленото разпространяване на лъжливи факти в някои от средствата за масово осведомяване. Това е обяснимо, защото компроматната офанзива произхожда от лица, засегнати от активната работа на прокуратурата, които са съумели през болезнено дългия преход от тоталитарна към правова държава да изградят собствени империи. В тези техни запазени територии е наложено пълно пренебрежение към законите на страната, правата на обикновения човек и многовековните морални норми на цивилизованите държави, а собствениците на тези империи имат изградено през десетилетията твърдо усещане за недосегаемост, което сега яростно защитават.

Задача на прокуратурата е чрез предприемане на действия в рамките на нейната компетентност да унищожи ареала на тези застрашаващи обществения ред явления. Считаме че Прокуратурата изпълнява своята основна функция с все по-голяма ефективност и това неотменно води до засилване на противопоставянето от страна на засегнатите, много от които за първи път усещат тежестта на закона.

В тази връзка следва отново да припомним на всички критици на борбата на прокуратурата срещу най - тежките форми на корупция, че българският съд има последната дума до каква степен са били погазени законите на страната и какви да бъдат наказанията на виновните лица. Въпреки актуалните събития, ние работещите прокурори винаги сме се отнасяли с уважение към високо отговорната работата на колегите съдии и от наша страна няма и помисъл да се месим по какъвто и да е начин в процесите на съдийското самоуправление.

Приемаме за свой дълг обаче да обявим публично нашето несъгласие и нарастваща тревога от действията на някои наши колеги съдии, които охотно се включват в несекващите нападки срещу Прокуратурата. Не считаме за случайност това, че техните призиви за законност и спазване на етичните правила бяха публикувани от същите медии, по същото време с вече посочените от прокурорската колегия фалшификати. Очевиден е стремежът за концентрирано въздействие от няколко страни върху съзнанието на хората, че прокуратурата е една недемократична и скрито функционираща структура от непочтени хора.

Странно звучи призивът на управителния съвет на една от съсловните съдийски организации към ВСС за отговорна дискусия по събитията от последната седмица, които според тях имат пряко въздействие върху доверието в съдебната власт. Според същото изявление тези събития са показали институционален конфликт между ръководството на прокуратурата и Президентството, и това било въпрос, който в най - висока степен засяга функционирането на правовата държава.

Считаме, че точно принципите на правовата държава диктуват необходимостта да се изяснят конституционните граници за прилагане на закона спрямо висшите представители на държавната власт. Казусът, наложил питането към Конституционния съд, не е изкуствено създаден, а е поднесен от живия живот и беше показан на обществото без никакви козметични промени.

Това неподправено представяне на факти от живота на държавата би трябвало да се приветства от колегите съдии, които призовават съдебната власт да демонстрира своята независимост като "ежедневно доказва, че действително е способна чрез системата на ръководните си органи да се управлява прозрачно, предсказуемо и в обществен интерес".

Именно общественият интерес изисква да няма неясноти по прилагането на закона и за най - изявените избраници на народа, който очаква от тях да олицетворяват добродетелите на нацията.

Неприемливо е от професионална гледна точка отправеното предупреждение, че съдебната власт е застрашена през 2020 и следващите години да се превърне в "авторитарна и репресивна", което предупреждение е придружено от превърналия се вече в мантра пример с решението на ЕСПЧ "Колеви срещу България". Такъв дегенеративен процес е невъзможен в рамките на Прокуратурата и това е известно пределно добре и на авторите на призива. Конюнктурното преиначаване на активността на прокуратурата в опит за узурпиране на власт говори ясно за други фактори, обратни на същността на съдебната власт да твори справедливост.

Изложеното по - горе ни мотивира да изкажем нашата подкрепа в полза на изявлението на прокурорската колегия от 05.02.2020 г., както и категорично да възразим и осъдим всички опити за дестабилизиране на Прокуратурата на Република България.

Коментари

Задължително поле