Китайският коронавирус стигна до Малайзия и Австралия

Десетки жертви, стотици ранени и срутени сгради след силно земетресение в Турция (ВИДЕО) МВнР: По последни данни няма пострадали българи

Ето какво ще бъде времето днес

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 25 януари 2020

На 25 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 25.01.2020

Пълният отказ от алкохол повишава риска от дeменция Умерената консумация пък го намалява

Най-малко четирима загинали при земетресението в Турция

Еколози: Пожарът в Дуранкулашкото езеро е унищожил местообитанието на редки птици

Акт за административно нарушение на издателите на осъвременения вариант на „Под игото“

Вижте кой е в първата десетка на „зелените“ милиардери Агенция Bloomberg обяви най-успешните бизнесмени в зелената икономика

Борис Джонсън подписа споразумението с ЕС за Брекзит Премиерът заяви, че с това се отваря нова глава в историята на страната

Земетресение от 6,8 по Рихтер удари Турция (ВИДЕО)

Училища затварят в половин България

Боливия прекратява дипломатическите отношения с Куба

Камарата на строителите вдига без пари 10 къщи в Хитрино (обзор)

Камарата на строителите в България ще изгради безвъзмездно 10 къщи в шуменското село Хитрино, което се превърна в руини от взрив на цистерна с пропан-бутан. Новината съобщи  председателят на сдружението инж. Николай Станков, който във вторник дойде заедно с премиера в оставка Бойко Борисов на място, за да види разрушените домове. „Хората трябва да знаят, че не са сами. Ние заедно с държавата ще се включим във възстановяването“, каза Станков и уточни, че решението е взето на извънредно изпълнително бюро. Към тази инициатива се присъединява и Камарата на архитектите. Те безвъзмездно ще изработят проектите. Ще участва и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Станков обяви още, че по своя инициатива камарата открива банкова сметка с начална вноска 50 000 лв. и след това очакват и други техни колеги да се присъединят.

Премиерът Борисов уточни, че всичко ще се прави заедно с потърпевшите стопани на разрушени домове. „Архитектите и инженерите ще седнат заедно с тях и на площта, на която са били къщите, плюс 10-20 квадрата, не е от значение, ще се изградят новите. Собствениците ще наблюдават всичко“, каза премиерът. Той обеща да бъдат възстановени и селскостопанските постройки.

Градежите могат да започнат напролет, защото в минусови температура не се леят основи и тукашните хора, които са майстори строители, добре знаят това. Докато започнат строежите, ще се живее във фургони и има готовност за тяхното поставяне. Местните ще решават дали те да бъдат до срутените къщи или на друга площадка.

Борисов обясни, че веднага щом центърът на Хитрино се освободи от опасните цистерни, в селото ще влязат строители с дограми и строителни материали, за да направят ремонти на домовете с потрошени прозорци и избити врати. Има възможност ремонтите да приключат много бързо, увери той.

Веднага щом цистерните се изтеглят, е уговорено затворници с надзиратели да започнат разчистване на улиците на Хитрино, каза премиерът. Вече бил говорил с министър Красен Кралев да бъде възстановен дори министадионът в центъра на Хитрино. По сметките на община Хитрино още в понеделник са преведени 5 млн. лв. за възстановителни дейности. „Призрачното Хитрино напролет ще бъде едно от най-хубавите села“, зарече се Борисов.

Той съобщи, че всички участвали спасители, пожарникари и полицаи ще получат парични награди за участието си.

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил благодари за подкрепата на премиера и напомни, че във фаталната събота, когато се чули, Борисов заявил: „Не можем да върнем хората, но за другото недей да мислиш, за другото аз съм насреща.“

Брюксел дава 10 млн. евро за възстановяване на инфраструктурата

Европейската комисия отпуска 10 млн. евро за справяне с щетите в Хитрино. Средствата са от Програмата за развитие на селските райони и ще бъдат използвани за възстановяване на разрушената инфраструктура.
Решението идва след серия консултации в създадената в ЕК работна група в помощ на пострадалото село.
Министърът на земеделието Десислава Танева, която е в Брюксел за редовния Съвет по земеделие, обяви след среща със заместник-председателя на комисията Кристалина Георгиева, че се търсят и други варианти за подкрепа на Хитрино.

Междувременно бе решено обществен съвет от жители от селото да решава как да се разпределят всички пари в тяхна помощ. Във вторник над 100 души се събраха в читалището на съседното село Тимарево, за да гласуват кой да влезе в него. „Една стотинка без тяхно знание няма да се похарчи“, каза кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.
„Самите хора ще си казват нуждите, кой какво е загубил и ще се преценява какво да получи. Аз съм гаранцията, че нищо няма да се изхарчи извън нуждите“, настоя кметът.

Вчера лидерът на „БСП-Лява България“ обяви, че парламентарната им група ще дари 40 000 лв от декемврийските заплати на депутатите за хората в Хитрино. БСП започва и набиране на доброволци, които да помагат на хората за разчистването на домовете им.

Депутатите от ДПС обявиха, че ще дарят цялата си заплата за декември в помощ на пострадалите.

 

Влакът убиец изпреварил разписанието си

Водеща версия е скоростта

Влаковата композиция, която се взриви в Хитрино, се е движела, изпреварвайки своето разписание. Тя е трябвало да пристигне в 6,02 и да стои до 6,07 ч, а е „пристигнала“ много по-рано. Затова най-важното нещо е било изземането на скоростомерните ленти от двата локомотива и то е направено. Първата вече е разчетена, предстои да се разчете втората; най-късно в понеделник ще бъде готова експертизата и ще има официални данни каква е била скоростта на влака. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Шумен. „Една от водещите версии е скорост далеч над ограничението за навлизане в гарата“, каза той и уточни, че това не е единствена версия. Обстойно се проверяват изправността, състоянието на товарите, почивките на машинистите. Не е установено отклонение по отношение на жп сигнализацията.

Разследването се прави от екип от 12 следователи от Националната следствена служба, участват и колегите им от Шумен. Назначени са 24 експертизи, разпитани са 31 свидетели.

Машинистите са декларирали, че са спазили всички правила. Двама са били в челния локомотив. Цацаров подчерта, че „не бива да мислим, че обвинението се е концентрирало само върху две или три лица, допуснали нарушение“.

Разследването се води за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на управление на подвижен жп състав, от което е настъпила смърт на повече от едно лице. Наказанието може да бъде затвор от 5 до 20 г., предвижда НК.

„Енерго-Про“ обяви мерки в подкрепа на пострадалите

„Енерго-Про“ дари 10 000 лева в помощ на жителите на Хитрино, пострадали от взрива, а средствата ще бъдат преведени в дарителската сметка на общината. Селото се намира на територията, обслужвана от компанията, и в резултат на инцидента част от електроразпределителната мрежа е разрушена. При възстановяването на повредените електрически съоръжения „Енерго-Про“ ще помогне на пострадалите, като за своя сметка ще изгради и ремонтира отклоненията към засегнатите от взрива къщи. Компанията удължава и срока на плащане на текущите сметки за ток на жителите на селото до 1 февруари 2017 г.

Чиновници уволнени заради банкет в деня на траур

Шумен семинар на служители в Държавните горски предприятия в Несебър в деня на национален траур, 12 декември, завърши с уволнения на организаторите. Със заповед на земеделския министър в оставка Десислава Танева са отстранени от длъжност шестима горски шефове, тъй като събитието е протекло по начин, който не е съобразен с обявения ден на национален траур. С постовете си се разделят зам.-директорът на Регионална дирекция по горите-Варна инж. Иван Стоянов, шефът на Лесозащитна станция-Варна инж. Мария Кирилова, директорът на Регионална дирекция по горите-Шумен инж. Емил Гелов, ръководителите на природните паркове „Шуменско плато“, „Златни пясъци“, „Странджа“ – инж. Сашо Кунев, инж. Юлия Тумбаркова и инж. Димо Димов.

Според директора на общинското предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции“ в Шумен Ваня Стоянова събитието е всъщност семинар-обучение на тема туризъм. Според нея купон и банкет не е имало, а само вечеря.

„Не знам как името ми е попаднало сред другите имена, но си бях у дома. Това може да се провери. Бях потърсен от секретаря на Изпълнителната агенция по горите, за да дам обяснения в София и най-вероятно да ми бъде връчена заповедта за уволнение. Но категорично заявих, че не съм присъствал на въпросния банкет. А относно събирането на колегите, не мога да го коментирам“, заяви по-късно вчера за strandjanews.com директорът на ПП “Странджа“ инж. Димо Димов.

 

„Артекс инженеринг“ осигурява ремонта на три къщи

„След шока от трагедията в село Хитрино и заедно с молитвите за всички засегнати от нея дойде часът да помогнем. Всички ние: личности, общности, организации. Стана разруха, сега е време за градеж. Компанията ни АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ дарява средства за възстановяването на три къщи. Нашата надежда е, че точно сега ние, българските строители, ще докажем, че съзнаваме своята отговорност на граждани и на професионалисти пред обществото и ще изпълним човешкия си дълг. Колеги и приятели, нека изградим заедно едно по-добро бъдеще на Хитрино!“ Това съобщиха собствениците на една от най-старите и големи строителни фирми в София – „Артекс инженеринг“.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Крадливата безродна свиня бойко да се завре на майка си в ауспуха и да ни даде един ден тишина и спокойствие, защото стана изключително досаден. А като започне да раздава лично свои пари тогава може с чиста съвест да твърди, че само от него зависи как ще изглежда Хитрино.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.