Камарата на строителите в България настоя да спре използването на строителния бранш за политически цели

„Настояваме да спре използването на строителния бранш за политически цели“. Това заяви председателят на УС на КСБ по време на работна среща с ръководството на „БСП за България” вчера, съобщиха от браншовия съюз.

Срещата се състоя в централата на социалистическата партия по искане на КСБ след Декларацията, с която ръководството на Камарата излезе през миналата седмица. „Искаме да се спре с безразборното, некомпетентно и неточно говорене, на което сме свидетели в последно време, както и да осигурим спокойствие на бранша“, допълни още той. „Искаме да има правила, предвидимост и устойчивост, да се въведат унифицирани тръжни документи, изготвили сме предложения за нормативни промени в ЗУТ и ЗОП. Всички тези неща биха помогнали много и на възложителите, и на нас като изпълнители. Това са нашите основни искания“, каза още инж. Терзиев. Не сме съгласни с твърденията, че българските фирми строят „скъпо и с безобразно качество“. Той посочи, че КСБ е направила сравнителен анализ на цените на строителството в различни държави, сред които Германия, Англия и др., което е показало, че българските строители изпълняват аналогични по сложност проекти на цени в пъти по-ниски от останалите европейски страни.

Зам.-председателят на УС на КСБ и председател на ОП – Бургас, инж. Николай Николов на свой ред говори за ползите от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради (НПЕЕМЖС). „Това е една много добра социална програма, която медиите опорочиха, а за строителите тя беше глътка свеж въздух. За съжаление в момента тя е спряла“, сподели още той. Инж. Николов информира, че над 1000 фирми са се включили в изпълнението на програмата, като те са изпълнили повече от 2000 договора. „В реализирането на програмата са участвали близо 70 хил. души - работници, консултанти, инженери, проектанти и производители на строителни материали“, заяви той. По думите му единични случаи на некачествено изпълнение по НПЕЕМЖС са били широко преекспонирани, като се е целяло да се даде негативен облик на програмата като цяло. „От всички изпълнени обекти имаше едва 100 сигнала за некачествено изпълнение, от които само в 20 имаше реално основание“, каза още той. Инж. Николов подчерта, че във фирмите членове на КСБ работят професионалисти, които не заслужават да бъдат спрягани като „крадци и убийци“. „Програмата за саниране бе нарочена за една от най-корумпираните. Мога да кажа, че всички блокове бяха направени в срок и с нужното качество. Заставаме с имената и с фирмите си зад това, което сме изпълнили. Недопустимо е да се опетнява програмата“, категоричен бе инж. Николов.

„При нас емоцията е малко по-силна, защото сме в тежък период след негативната кампания, която се разгърна по отношение на строителите и посочването им като главен виновник за злините в България, обвиняват ни в какви ли не престъпления. Разбираме, че другата година идват избори, но апелираме строителният бранш да не бъде употребяван от политиците в техните битки. Доста търпеливо понасяме всичко, което се излива върху нас, но трябва да има мярка. Защо никой не говори, че Камарата дари 10 къщи на Хитрино или че ремонтираме училища“, коментира Руен Панчев, член на УС и председател на СД на „Строителна квалификация“ ЕАД. Той постави въпроса за липсата на кадри и необходимостта от спешни мерки в това направление и подчерта, че атаките срещу бранша ще отблъснат и малкото желаещи да работят в строителството ученици.

„Ние сме дошли по наша идея с наша молба, с наша декларация и сме дошли осъзнато. Защо трябваше да стигаме до този момент? Кой печели от платени глашатаи? Страната? Нали знаете, че всички ще платим този данък „медии“ и ще го платим пред Европа, пред света и децата си. Това не е отговорно поведение“, заяви Владимир Житенски, зам.-председател на УС на КСБ. „Всеки трябва да си върши своята работа. Ние квалификации на политици не даваме. Когато политиците имат експерти, които могат да дават за нас квалификации - да го правят, но когато завършим даден обект. В момента това, което се случва, е по средата на някакъв етап – влиза някой и почва да дава квалификации. Същото като преди Вие да си представите политическата платформа, за която народът трябва да гласува, някой по средата на този процес да пусне пет блъфа през медиите и да каже, че лъжете“, коментира Житенски.

„Искам да се обърна към присъстващите политици с апела да бъдете малко по-мъдри. Вярно, че мъдростта е съвкупност от опит и възраст, но ситуацията е такава, че ако не сме мъдри, България губи“, заяви почетният председател на КСБ инж. Симеон Пешов. „Тук говорим за цени и в анализа, който Ви предоставихме, Вие можете да видите, че цените на км магистрали при нас са минимум два пъти по-ниски от цените в Европа. Във високото строителство, където се използват европейски фондове, нашите цени са минимум три пъти по-ниски. Посланието на един бивш президент бе, че България строи на най-ниска цена магистралите си, и то беше чуто в Европа. В нашите апликационни форми бюджетът беше отрязан. Това беше вследствие на отправеното послание. Сега има послание, което Европа пак го чете, че българите строят „много скъпо и с безобразно качество“. Какво печели от това България? В същото време нашите работници получават по-ниски заплати. Ние пледираме, че тази есен трябва да се увеличат заплатите поне с 20%, което ще увеличи обаче цената на крайния строителен продукт с 5 - 6%. Това трябва да се случи, а политиците трябва да са наясно, че цената на крайния строителен продукт не може да остане същата. Как да върнем нашите работници в страната, когато нашите цени на кв. м сгради са 4 - 5 пъти по-евтини от същата категория в ЕС?“, каза още инж. Пешов. Той подчерта, че емоциите и политическите спорове и противоборства трябва да са настрани от бизнеса и от работника, а браншът да бъде оставен да работи спокойно.

„Камарата на строителите има нашата пълна подкрепа за развитието на българската икономика и българските фирми. Готови сме да обсъдим и внесем в Народното събрание разумните предложения за поправки в Закона за обществените поръчки. Искаме гаранции за увеличаване на заплатите на работниците.” Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова. Тя посочи, че БСП иска да смени модела, наложен включително и в строителството. Лидерът на левицата каза още, че БСП е готова да помогне за осигуряване на кадрите в строителството, защото в бранша има остър кадрови проблем.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес