Камарата на частните съдебни изпълнители предлагат "малките задължения" да се събират извънсъдебно

Председател на Камарата на частните съдебни изпълнители

Камарата на частните съдебни изпълнители предлага така наречените малки задължения, които представляват обикновено дългове за ток, парно и телефон, да се събират по извънсъдебен път. От Камарата са готови с поредица от законодателни предложения,  които могат да доведат до сериозно намаляване на крайния размер на задълженията, плащани от гражданите на монополистите, каза пред БНР председателят й Георги Дичев:

"По този начин се спестяват съдебните процеси, огромните юристконсултски възнаграждения, които се акумулират при такива малки дългове. Не на последно място при една ясно разписана процедура, при която няма как да се случват неща, които в момента от медиите научавам, че хората са притеснявани през нощта по телефона, здрави момчета ги посещават, за да направили оглед на имуществото им, има такива случаи изнесени в медиите не един и два, просто, защото няма регламент и се извършва от лица, които нямат никаква държавна легитимация".

Камарата на частните съдебни изпълнители подкрепи искането на националния омбудсман Мая Манолова за отпадането на юрисконсултските възнаграждения при така наречените "комунални задължения".

От Камарата огласиха поредица от предложения, които се очаква сериозно да намалят крайния размер на задълженията, които се налага да плащат физическите лица с дългове към монополистите.

Примерът, който даде Георги Дичев, е как едно задължение от сто лева, когато влезе в съда, нараства до 900 лева, именно заради тези такси. Частните съдебни служители са анализирали европейския опит, както и този на съседни държави, където има именно такава възможност - без съд да се събират малки задължения. Дичев вижда в това предложение и още един положителен ефект - по веригата длъжник-кредитор ще отпаднат различни колекторски фирми и други събирачи на дългове, които си позволяват, включително и чрез заплахи, притеснения на длъжниците, по всяко време да ги притискат да върнат парите, които дължат на монополистите. От Камарата на частните съдебни изпълнители предлагат да се търси законодателен баланс между интересите на кредиторите и длъжниците и днес използваха срещата с журналистите, за да призоват политиците да не прибягват до популизма и популистични тези сега, когато страната навлиза в предизборна кампания.

Георги Дичев призова да се внимава с популизма на тема банки, задължения и частни съдебни изпълнители, защото подобно говорене срива държавността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес