Гърция призова ООН да осъди спорна сделка между Турция и Либия

Бургазлии с 250 подаръка за сирачета

Расте броят на болните от морбили в Пазарджишко

Бони с куп изненади за 17-ия рожден ден на дъщеря й (СНИМКИ и ВИДЕО)

Проверяват 25 сигнала за взривни устройства на метростанции в Москва

Енергийни експерти от САЩ пред Борисов: Във Вашингтон още говорят за срещата Ви с президента Тръмп

Инвеститори се насочват към „Лозенската яка”

Трима ранени в тежка катастрофа

Деца намериха 100 лв. и ги върнаха

Срути се част от стълбище в училище в Кърджали, евакуираха всички ученици Инцидентът е станал по време на концерт във фоайето

ДАМТН: Все още се предлагат потенциално опасни пиротехнически изделия на пазара

Може ли да ми забранят да ползвам неплатен отпуск?

Скандал с Нобела за литература заради лауреат – фен на Милошевич

Заподозреният за нападението в чешка болница се самоуби

Откриха ново огнище на африканска чума по свинете около добричко село

Каменните кукли разказват тъжна легенда за несподелената любов Защо Македония трябва да е следващата ви дестинация?

Само на 40 км от Кюстендил, до град Кратово в Македония се намира скалния феномен Каменните кукли. За да видите образованието, което местните наличат „Веселата сватба“,  трябва да отбието до село Куклица, което се намира на 8 км северозападно от Кратово. Каменните кукли в този район са естествен феномен като последица от дълготрайната ерозия на вулканични скали с различна устойчивост: игнимбрити, андезити и туф. Част от фигурите са с свисочина до 10 метра.

Местните обаче имат и предание, което разказва доста по-романтична история на образуване на феномена. Според легендата преди много години една млада девойка от Куклица се влюбила безкрайно в един от най-напетите левенти. За съжаление обаче любовта й била несподелена, а младежът подарил сърцето си на друга и вдигнал сватба с нея. Разочарованата мома прокълнала младото семейство. И се случила трагедия. Когато сватбеният ден дошъл, привидно всичко било наред: събрали се сватбарите, пристигнали всички гости и започнало веселието. В момента, когато младоженците се целунали обаче проклятието ги застигнало и влюбените, зедно с всички гости на сватбата се вкаменили.  Местните наричат мястото „Весела сватба“ защото всички гости останали усмихнати, а младоженците се вкаменили в нежна прегръдка. Именно от скалния феномен пък близкото село получило името си – Куклица.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.