Камери следят всеки литър гориво (обзор)

Премиерът Бойко Борисов показа как работи центърът за борба с контрабандата

Следи се пътят от танкера до бензиностанцията

Ако не ни пуснат, ще им снимаме складовете с дронове, закани се премиерът

 

Осъществен е пълен контрол върху вноса на нефт и горива, преработката и пускането им на българския пазар. Това обяви премиерът Бойко Борисов на демонстрация на системата за онлайн проследяване в Междуведомствения център за борба с контрабандата в ГДБОП.

“Чуваме приказки, че милиарди се губят, или защо не се събират милиардите и така нататък. Казах и по-рано - хубаво е политиците да си мерят приказките - първо да проверяват, след това да говорят. Затова искаме на българските граждани да им покажем от танкера до бензиностанцията какъв е пътят на горивото, как се контролира, как би могла да се излъже държавата и какви мерки сме взели за превенция”, каза Борисов.

Центърът бе създаден през 2015 г. с цел там да се събира информация от различните служби, които трябва да се справят с контрабандата на цигари, алкохол и горива – Агенция “Митници” и НАП, ДАНС, ГДБОП, гранична, икономическа полиция и прокуратурата. Заработилата сега нова система дава възможност на всяка една от службите да има достъп до данните на другата, както и да се осъществява 24-часово видеонаблюдение с 40 камери на пристанищата, където пристигат и се разтоварват танкери, на данъчни и петролни складове и т.н.

“Във всеки един момент тук би могло да се види този танкер е еди къде си, или този танкер не е Хан Аспарух, а Хан Кубрат. Информацията се записва, пази се и движението на всеки литър може да се провери за минал период”, каза още премиерът.

На място бе демонстрирано наблюдение на два танкера, плаващи под малтийски и панамски флаг в наши морски пристанища. Камерите ще следят в реално време и как се извършават физическите проверки на резервоарите от митничари, граничари, да не се правят нелегални източвания и т.н. Показан бе и начина за следене на плавателен съд “Нефтеник 1” по Дунава. При съмнения, че от подобен танкер може да се преточи гориво от друг, който го приближи и стои до него, наши гранични катери ще бъдат пращани на проверка.

0203_2_287671“Горивото е борсова стока и не държавата определя цените му. Но можем да покажем на всеки български гражданин, че няма как да го крадат или да го лъжат. Изпратени са писма на собствениците на данъчни складове, където ние не можем да сложим камери, защото са частна собственост, да ни дадат видеокартина на всеки един измервателен уред и разбирам, че са съгласни. Но и да не са съгласни, ще им пратим дронове отгоре да ги снимаме”, каза премиерът.

Според Борисов новата система за проследяване ще гарантира също на хората, че няма да зареждат с некачествено гориво, което да им съсипва колите. “В митниците го наричат “бъркоч”, а в ГДБОП, понеже се правят на по интелигентни, му казват “дизайнерска стока”, добави шеговито Борисов. А когато един гларус кацна наблизо до една от камерите, той отбеляза: “Това не е гларус, а агент под прикритие”.

 

Емил Димитров - Ревизоро: За такава система мечтаехме преди 18 години

04-3“За такава система, при която е събрана всичката информация за горивата, мечтаехме преди 18 години.” Това каза депутатът Емил Дмитров-Ревизоро, председател на парламентарната комисия за борба с контрабандата и сивата икономика. Той сравни системата с 24-часовия видеоконтрол над производството в цигарените фабрики, благодарение на който са били разкрити 6 нелегални тютюневи фабрики.

“Собствениците на данъчни складове, като виждат контрола, сами ще спрат да източват с тайни тръбопроводи и маркучи, тъй като рискуват да изгубят лиценза си и инвестицията си. Като затворим горивата на вход и изход в страната, тогава ще бъде и по-лесно разкриването нарушителите на закона, които да си понесат наказателната отговорност”, каза още Димитров.

През 2001 г. Ревизоро бе шеф на Агенция “Митници”, когато Бойко Борисов бе главен секретар на МВР. Премиерът му припомни тези времена с думите: “Армия сме създали в сравнение с времето, когато имахме един кораб и бяхме млади. Сега са 14 бързоходни катера в Дунава и 12 в Черно море, които по всяко време могат да стигнат до всеки танкер, кораб или джонка”.

 

722 нарушения открити при проверки през миналата година

Данъчните приходи от горива нарастват за последните 5 години

0203.indd12 700 проверки на данъчни складове, търговски обекти и транспортни средства за превоз на горива са направени през 2018 г. В тях са участвали инспектори от Агенция “Митници”, Националната агенция по приходите и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Съставени са 722 акта и са запечатани 159 обекта, което не е голям процент на базата на броя на проверките, коментира Бъчваров.

“Данъчните складове са под непрекъснат контрол. Амбицията ни е системата да се надгради и всяко устройство за контрол на горивата в данъчните складове да бъде оборудвано с видеокамера. Така ще елиминираме субективния фактор и ще достигнем по-високо ниво на контрол”, каза шефът на Агенция “Митници” Георги Костов.

Общото мнение на експертите е, че опитите за контрабнда на гориво през последните години намаляват, а в същата време “изсветляват” части, оставали досега в сивия сектор. За това говорят данните от събраните приходи от акциз и ДДС, представени на съвещанието в ГДБОП.

Като цяло данъчни приходи в Консолидираната държавна програма са нараснали с над 9 млрд. лв.от 2014 до 2018 г. (виж таблиците). Според планираните приходи за 2019 г. разликата трябва да достигне до 11,5 млрд. лв., което прави 50,2% увеличение през тази година спрямо 2014 г. Спрямо същата година планираните приходи от акциз от горива трябва да нараснат с 23,4%.

 

Промени

Нова биодобавка вдига цената на дизела

02-11От лятото горивата може да поскъпнат заради добавянето на нова биокомпонента, която е по-скъпа. Това стана ясно от думите на Светослав Бенчев, експерт на Българската петролна и газова асоциация. През последния месец много нарасна цената на биокомпонента, допълни той. Във всеки литър дизел трябва да има 6% биокомпонента, а в бензина - 8%. От март ще добавяме още една компонента – ново поколение биодизел, което е доста по-скъпо, обясни Бенчев. Първоначално тя ще бъде 1%. “Този процент обаче ще се увеличава, тъй като такива са европейските изисквания, и следващата година ще повлияе със сигурност на цените, даже още от средата на тази година”, обясни експертът.

Коментари

Задължително поле