Канадците, загинали при самолетната катастрофа край Техеран, са били учени, професори и лекари

Снимка: Twitter, Tasnim

Значителна част от канадците, загинали при самолетната катастрофа край Техеран, са от ирански произход и са били учени, професори, лекари и студенти от престижни канадски университети. Това съобщи в събота професорът по международно право в университета Макгил в Монреал Паям Ахаван, който е представител на иранската диаспора в Канада, информира БГНЕС.

“Националните знамена са спуснати над моя университет в Монреал, както и над сградите на други университетски кампуси в цялата страна”, пише професорът в съобщение, публикувано на сайта на университета. “Много от тези, които летяха в този злополучен самолет, бяха професори, изследователи и студенти.”

Според Ахаван загиналите са били част от “голямото източване на мозъци от Иран”, които са избрали Канада, за да започнат нов живот. Професорът добавя, че трагедията със сваления украински самолет е засегнала иранската диаспора по цял свят – от Изтока до Западния бряг на Канада.

Според съобщението на професора, загиналите канадци от ирански произход са били жители на шест региона на страната: провинциите Алберта, Британска Колумбия, Квебек, Манитоба, Нова Скотия и Онтарио. Сред тях са двама професори от университета в Алберта, които са загинали с двете си дъщери, с които са пътували; преподавател от Техническия университет в Онтарио, който е починал заедно със съпругата си и дъщеря си; както и десетки студенти и възпитаници на престижни канадски технически университети, доктори на науките, инженери , биолози, прогимназиални учители, и лекари.

Коментари

Задължително поле