Карадайъ: След изборите ще дойде тежка зима за България (Обновена)

Снимка: БТВ

БСП за 5-6 месеца във властта уволнява портиери, защото са били от други партии

„С президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган коментирахме актуалната политическа ситуация в България. Тя е интересна за всички политици."

Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по БТВ за срещата му с държавния глава на южната ни съседка.

"Пак сме в ситуацията на предсрочни парламентарни избори, каквито на три пъти проведохме 2021 година. Посмяхме се в Брюксел, усмихнахме се в Анкара“, добави Карадайъ.

„Грешните ходове, които направи последното правителство в сферата на енергетиката, принуждават и служебния кабинет, и политиците в следващия парламент още от сега да се ангажират с тези теми. Турция е една от държавите, чрез които тези кризи могат да бъдат решени“, добави той.

Според него южната ни съседка се явява алтернатива в търсенето на решение на енергийната криза. Карадайъ уточни, че и в момента през Турция тече газ към България, но въпросът е какво количество газ има страната ни като договорени доставки.

"След изборите ще дойде тежка зима за България", предупреди лидерът на ДПС - "Сериозни въпроси като енергетиката могат да се разрушат с магическа пръчка, но не могат да се решат. Задължително е служебният кабинет да не прави грешки, които бяха допуснати от предишното правителство. В опит да извлече лични дивиденти, Кирил Петков и правителството, което оглавяваше, навредиха на България".

По думите на Карадайъ, България има нужда от ценностно хомогенно, евроатлантическо управление с два приоритета - продоволствена и енергийна сигурност и независимост. 

"За модел на управление ГЕРБ-ДПС не знам. С ГЕРБ не сме били в коалиция, но с БСП сме били. Тройната коалиция беше с
мандата на ДПС и най-добрите икономически показатели на страната са в този период“, коментира още
председателят на ДПС.

Той допълни, че през 2001 година не е имало „жълта метла“ на НДСВ, както и през 2005 година: „По този начин се получи 12-годишна приемственост в администрацията и добрите икономически показатели. През 2009 година метлата и политическата чистка се появиха на терена. На това бяхме свидетели и миналата година“.

„Още не виждам партия, създадена от президента, но политически фигури, поканени от президента на политическия терен, които бяха използвани от олигархичния кръг и създадоха партии – така правят в последните 15 години“, посочи Карадайъ.

„В коалицията десните болшевици и левите комунисти се прегърнаха с два субекта, които не са партии. В един момент, на тях им беше нужен модел, който дефинирах – за последните 15 години в България за мераклиите, които искат да се намърдат на политическия терен, основният инструмент, с който градят образ, е омразата. Основен обект на омразата е ДПС“, посочи той.

Според него е рано да се говори за реваншизъм от страна на новото служебно правителство. „БСП за 5-6 месеца във властта уволнява портиери, защото са били от други партии. Ако има реваншизъм, ние от ДПС не споделяме формулата“, посочи той.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика