Каракачаните се събраха за празник на Карандила

 

Каракачани от цялата страна дойдоха в Сливен за поредния си национален събор. На голямата поляна в местността Карандила в Балкана те представиха своите обичаи и традиции. Организатор на 26-тото издание на събора, както и досега, бе Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България. Седалището на федерацията е в Сливен.

"Нашият събор се е превърнал в символ на приятелство, разбирателство и толерантност между различните етноси в нашето общество и държава" - каза председателят на федерацията Коста Балездров. Участниците в събора поздравиха кметът на Сливен Стефан Радев и Тергиос Макрис от федерацията на каракачаните в Гърция. Гости на събора бяха още областният управител Чавдар Божурски и Никола Петков от Националния съвет по етническите и интеграционните въпроси към МС. Водосвет за здраве и благоденствие отслужи сливенският свещеник отец Йоан.

Детски и младежки състави от Карлово, Казанлък, Карнобат, Сливен и от гръцкия град Ксанти танцуваха, имаше изпълнения на Янис Локовитис и Никос Макрис от оркестър за каракачанска музика. В програмата се включи и хор при Българо-гръцкото дружество "Одесос" във Варна. Вечерта в съботния ден домакините поканиха участници и гости на прочутото си каракачанско гленди /веселие - б.п./ с голямата звезда на гръцката музика Стелиос Дионисиу.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони