Каракачанов за инициативата на Караянчева за ремонта на Су-25: Някой е подал грешна информация

Кадър от Нова ТВ

„Леко ме учуди при наличието на сключен договор с Беларус за ремонта на самолетите Су-25 да разговаряш, че искаш съдействие от руската страна. Може би някой е подал погрешна информация.“ Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в авиобаза Граф Игнатиево за и нициативата на председателката на Народното събрание Цвета Ка раянчева, която обяви онзи ден от Москва, че самолетите ще бъдат ремонтирани в българския завод „Авионамс“ с помощта на руски специалисти.

България обаче има сключен договор за това с Беларус още през декември м. г., за който се чуват мнения, че няма как да бъде изпълнен заради европейските санкции срещу тази страна.

„Санкциите срещу Беларус нямат общо с тези срещу Русия. По отношение на Беларус санкциите са само и единствено по отношение на вътрешни репресии – за протестите в Мински тяхното потушаване. В тези европейски санкции не фигурират самолети и ако не изпълняваме договора си, ще плащаме неустойки. Тази глупава ситуация - хем да плащаме неустойки, хем да не ни летят самолетите, просто е безумна за мен“, каза още Каракачанов.

Той обясни, че от 14 самолета Су-25 в момента летят 5, един от тях се приземява днес, а останалите 4 ще останат на земята през юли-август догодина, ако не бъдат взети спешни мерки, а Су-25 са важни за поддръжката на пехотата и флота.

„Не ме интересува какви външни фактори съветват някого в България да зарежем съществуващата техника и да купуваме нова. Сега ще дадем 2,2 млрд. за изтребители, не виждам откъде ще вземем още 2,2 млрд. и колко време ще ни отнеме да приодбием нови бомбардировачи. Разумният и прагматичният подход, отговорящ на интересите на националната ни сигурност, е, от една страна, за закупуване на новата авиация – F-16, новите самолети, от друта страна, поддържката на тези самолети, които ние можем да ползваме и без да товарим българските граждани с допълнителни разходи“, обобщи Каракачанов.

Той беше в авиобаза Граф Игнатиево за отбелязването на 30-годишнината от въвеждането на въоръжение на самолетите МиГ-29.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България