Каракачанов за незаконното заселване на цигани: Местната власт най-накрая трябва да започне да си върши работата

Полицията си е свършила работа в Габрово. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в Министерски съвет след извънредна среща във връзка с възникналото в Габрово напрежения.

„Това заседание се наложи поради ескалирането на напрежението в града заради криминалния инцидент от неделя и общественото недоволство, породено от него. Ситуацията е овладяна, полицията си е свършила работата. Няма данни за политическо вмешателство при организиране на това недоволство“, обясни Каракачанов.

По думите му протестът е възникнал като спонтанно недоволство на граждани, които закономерно протестират против едно криминално престъпление. „Ексцесиите са малко по-късно вечерта, предимно от по-млади хора“, уточни той. По думите в подобни ситуации полицията винаги си върши работата.

„Проблемът е, че местната власт трябва да бъде много по-наблюдателна и активна в тези процеси, според мен, за да не се стига до подобни инциденти и тогава полицията да дойде да си свърши работата, защото това означава организиране на човешки и финансов ресурс, подкрепление от съседни областни дирекции. Това коства големи усилия на полицията. Местната власт трябва най-после да започне да си върши работата и там, където един кмет на населено място знае, че приходящи се заселват незаконно и строят жилища незаконно или се настаняват в изоставени сгради, да сигнализира полицията да се вземат предварителни мерки, а не да се чака да се случи инцидент и тогава да хвърляме полицията с целия й възможен ресурс да овладява положението“, коментира министърът.

„Към момента ситуацията е спокойна, предприети са всички необходими мерки, не се очакват нови провокации“, увери той.

"Вчера имаше данни за нерегламентирано събиране пред община Габрово, което беше мирно и имаше мерки за охрана. След това част от участниците в него са решили да се насочат към областния арест с цел да нахлуят в него и да се саморазправят със задържаните лица", това разясни за събитията в Габрово главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

"Разпоредих да бъдат изпратени допълнителни сили за овладяване на ситуацията. Към този момент имаме достатъчно полицейко присъствие в Габрово. Уверявам ви, че ще останем там, докато е нужно", каза Иванов.

"Лицата и близките до тях от този криминален контингетн в голямата си част за напуснали града. Това до голяма степен облекчава ситуацията. Полицията си свърши работата за пореден път", допълни Каракачанов.

"По закон кметът е този, който трябва да отговаря за обществения ред. Трябва да са много по-активни и критични, когато подобен контингент се настанява там. В района на Габровска област - такива контингенти са привличани предимно от Сливенско като сезонни работници. Тези процеси трябва да бъдат контролирани", заяви военният министър.

"Всеки, който не си е свършил работата има персонална вина. Подобни неща трябва да се пресичат още в зародиш", допълни Каракачанов.

Относно Концепцията за интеграция на ромите на ВМРО той коментира: "Без ясна държавна програма за решаване на този въпрос - няма да се постигне какъвто и да е резултат".

"Повече от 20 г. тези въпроси се замитаха под чергата, за да не ни се разсърди някой в Брюксел. Целта на Концепцията за интеграция на ромите не са силовите мерки. Трябва да се започне с образованието, социалната политика и незаконните строежи, за да има ефект. Не може хора, които не са посещавали училище, неграмотни, които не могат да четат и да пишат, да очаквате от тях да познават законните, да бъдат съзнателни и да спазват правилата на обществения ред. Това е целта на концепцията, а нещата в нея не са свързани с полицията. Правомощията на полицията са записани в закона и тя си ги изпълнява", завърши Каракачанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България