Каракачанов: Кабинетът одобри 1,8 млрд. лева по проекта за нов изтребител

Снимка: Архив

Днес Министерски съвет гласува два проекта за отбраната – единият е за придобиване на нова бронирана машина, а другият е за нов изтребител. Първият е на стойност 1,4 млрд. лв., а вторият – 1,8 млрд. лв.  Това обяви пред журналисти в Министерски съвет министърът на отбраната Красимир Каракачанов след края на правителственото заседание.

Първият проект за инвестиционен разход е за придобиване на основна бойна техника за изграждане бойни групи от състава на механизираната бригада. Става въпрос за проект на стойност 1 464 000 000 лв. с ДДС за откриване на 150 единици бойна техника, като срок на плащането е 12 години, обясни вицепремиерът.

"Предвижда се производство в България с максимално включване на българския военнопромишлен комплекс, а също и машините, които ще бъдат реализирани, в целия жизнен цикъл на своето съществуване да бъдат модернизирани в български предприятия“, коментира Каракачанов.

Във връзка с актуализирания проект за придобиване на нов тип боен самолет той посочи, че става въпрос за минимум 8 самолета, като сумата от 1,8 млрд. лв. с ДДС ще бъде изплатена  за 10 години. „Искам да благодаря на Министерството на финансите за подкрепата, тъй като дълго обсъждахме дали да е с ДДС или без ДДС. Към момента шест фирми са проявили интерес към този проект и ще дадем опция и за нови изтребители, и за втора ръка такива“, коментира военният министър.

Каракачанов обясни, че проектите днес са гласувани, утре ще бъдат внесени в Народното събрание. „Надявам се, ако нещо не се забави в парламента, поне по един от тях да бъде сключен договор до края на годината. Няма да има политически или геополитически предпочитания – който направи най-добрата оферта, той ще бъде предпочетен“, каза още министърът на отбраната.

Коментари

Задължително поле