Каракачанов: Ние претенции към името на Република Македония нямаме

Ние претенции към името на Република Македония нямаме, имаме претенции да не се преиначава историята и да се преследват хората с българско самосъзнание в Македония. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов в присъствието на колежката си от Македония Радмила Шекеринска.

Илинденска Македония е едно от възможните имена за Македония, което е било обсъждано вчера между лидерите на Македония и Гърция. "Илинденска Македония съм чул, също и Вардарска, Северна", добави още Каракачанов.

„Всяка позитивна среща по тази тема се приема в Македония с оптимизъм. Надяваме се да завърши успешно процесът и разговорите за името с Гърция, още е рано да се прогнозира, но когато премиерите се разбират и когато те търсят решение и го искат, много по-лесно е до него да се стигне, сега се въздържаме от коментари за конкретно име, за да не пречим на преговорите" - така коментира военният министър на Македония Радмила Шекеринска разговорите в София между премиерите Заев и Ципрас. Тя каза още, че вчерашната среща дава шанс да се намери решение до края на юни месец.

Македония ще направи всичко възможно и всички реформи, за да получи дата за отпочване на преговори за членство в ЕС. “Ние не очакваме до година-две да станем членове, но очакваме да започнем преговорите", уточни Шекеринска.

Само за една година Македония се промени от държава, в която насилието влияеше върху политиката, в държава която вече е позитивен пример на Балканите, добави тя.

И Каракачанов похвали Македония и правителството на Заев, което според него е свършило десет пъти повече работа, отколкото правителството на Груевски за 10 години по отношение на евроинтеграцията на Македония.

"България подкрепя всички страни от Западните Балкани за интреграция в ЕС и НАТО, но най-готова е Македония", каза още вицепремиерът.

Коментари

Задължително поле