Каракачанов подава оставка, ако ГЕРБ не подкрепят мерките на ВМРО за интеграция на циганите

Лидерът на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че ако концепцията му с мерки за интеграция на циганите не бъде приета от парламента с подкрепата на управляващите, той е готов да подаде оставка и да мине в опозиция.

"Ако ГЕРБ смятат, че ДПС са им идеологически по-близко до сърцето, няма проблем, аз си подавам оставката, минавам в опозиция, да си направят коалиция и да управляват щастливо", каза вицепремиерът в интервю за Евроком.

"Ако най-важният въпрос е, че ние изчезваме като нация, ако това наше виждане не се споделя от хората, с които управляваме, какъв е смисълът да продължаваме заедно", каза той по адрес на коалиционните партньори.

"Аз не желая един ден моите внуци и правнуци да кажат, че по времето на нашия дядо България се закри като държава след 1400 г.", категоричен е Каракачанов.

Вицепремиерът все пак смята, че ще има подкрепата на кабинета и няма да се стигне до оставка, тъй като не е бил спрян, когато е информирал предварително и премиера, и министрите за оповестяването на концепцията и за внасянето й. Раздал я е и на министрите за предложения.

Каракачанов смята, че никъде в документа няма заложени противоконституционни нарушения на права.

По думите му така наречените "системни партии" много обичат да работят с този електорат по време на избори. "По един или друг начин да ги мотивират, било с обещание, било материално. Да, българските партии не желаят да губят електорат и в това е разковничето на проблема", коментира Каракачанов.

"За мен няма значение коя партия ще управлява, ако народът живее добре и сигурно. Нека да стане ясно на обществото кой има дупе да тръгне и кой не иска да го направи. Повече така не може да продължава", заяви вицепремиерът.

Той добави, че въобще не го притесняват онези, "които реват за правата на човека". "Защото това са крокодилски сълзи от хора, които 25-30 г. се добре се хранят с темата права на човека. Само че дезинтегрират държавата, разбиват чувството ни за национална общност и солидарност. И по този начин на гърба на българската държавност и нация си живеят добре в България", каза той по адрес на ромските НПО и на БХК.

Каракачанов твърди още, че ако има репресивни мерки в тази концепция, то те са насочени не към циганите, а към държавната администрация, която не контролира и не следи изпълнението на законите. И даде за пример отсъствието от училище, измамите с ТЕЛК и източването на социалната система.

"Истината е, че за циганските работи в България сме виновни ние, българите, години наред си затваряме очите, правим се на политически коректни", заключи Каракачанов.

Стенограма на цялото интервю, публикувана на сайта на ВМРО:

Интервю на министъра на отбраната, вицепремиер на Република България и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов за предаването „Не се страхувай“ на телевизия „Евроком“, 11 февруари 2019 г.

Водещ: Васил Василев

Водещ: През изминалата седмица се разбра за един много интересен документ, който е съставен от ВМРО и който беше представен от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, който засяга един от най-болните проблеми в България - циганският проблем. Това беше интересно, защото това беше първото нещо, което се появи в България, първата такава подробна, конкретна схема с мерки за решаването на отделните аспекти на тоя проблем от 30 години насам, ако не и от повече. И второто - интересното е, че тя е предложена от човек, който не е в опозиция, не е даже извън опозицията, а който е във властта. И не който и да е от властта, а от заместник министър-председателя и министър на отбраната Красимир Каракачанов, с когото сме в заседателната зала на Министерството на отбраната.

Кажете, моля Ви, кои са основните елементи от тази концепция, защото в медиите се появиха повече критики, отколкото коментари за тази концепция.

Министър Каракачанов: Първо поне от 10-12 години аз и моите колеги от ВМРО говорим за всички онези проблеми, които се натрупват покрай циганското население в България - свързани с битовата престъпност, с незаконното строителство, свързани с това, че се източват социалните фондове от абсолютно здрави хора от същата тази общност, които корумпират системата и източват парите, които би следвало да са предназначени за социално слаби или действително болни хора.

И много правилно казахте - този въпрос досега съм го поставял докато съм бил в опозиция. Тогава никой не е слушал. Затова след онзи случай във Войводиново, когато двама млади цигани - на 17 и 20 години - пребиха един военнослужещ и то го пребиха зверски, аз обявих, че е крайно време нещо да се направи и че така повече не може да продължава. Защото за всички в България е ясно, че имаме проблеми с една част, подчертавам, една част от циганското население. Защото има една друга част, по-малката е от хора, които са тръгнали по нормалния, по човешкия път - работят, учат поне до средно образование, намират си някаква работа, трудят се, живеят нормално. По-голямата част бяха научени от всевъзможни измислени политици или пък от фалшиви правозащитни организации като Хелзинкския комитет, че имат само права. И те са научени много добре да си искат правата, но не желаят да разберат, че покрай правата имат и задължения, че в България има закони, че това, че си циганин не ти дава повече права от другите. Не ти дава правото да се возиш без билет в градския транспорт, не ти дава правото да отказваш да си плащаш тока и водата, не ти дава правото да пребиваш който ти хареса, не ти дава правото да влизаш в имота на българските граждани и да ги ограбваш. И още много други неща - те не желаят да разберат, че това не е тяхно право, напротив - това е противозаконно.

Моята амбиция е да стане една сериозна дискусия в обществото, аз съм изпратил този документ на всичките министри, като съм обърнал специално внимание на онези министри, които са ресорни по темата. А именно - министърът на вътрешните работи, министърът на регионалното развитие, тъй като това касае незаконното строителство, министърът на здравеопазването, министърът на социалната политика, министърът на правосъдието. Искам да направим една нова политика в България, защото, пак казвам, така не може да продължава.

От друга страна имаме два огромни проблема в България: единият е демографската криза и другият, както Вие правилно споменахте в началото, е циганският въпрос. Циганският въпрос се свежда до това, че действително една немалка част от тези хора не работят, не учат, не желаят да живеят по нормален начин и смятат, че могат да правят каквото си искат - да грабят, да бият и въобще да не подлежат на контрол от страна на закона. Демографската криза всъщност в България я има само при нормалните семейства. То не е криза, а е демографска катастрофа. В същото време в тези маргинализирани общности в гетата, които живеят в условия от 18-19 век - без вода, токът е незаконен, някой път го спират, друг път го пускат, при отвратителни хигиенни условия - там се възпроизвежда една друга България и то се възпроизвежда масово. Там има бейби бум, там няма демографска криза. И, забележете какво се случва - висока раждаемост и никаква грижа за тези деца. Никаква грижа да бъдат облечени, нахранени, никаква грижа да бъдат изпратени на училище, да бъдат обучени, възпитани, никакво желание да се търси нормална работа. Защо? Защото държавата го позволява. Защото тези хора получават немалък пакет от социални помощи като започнем от „детски“, минем през помощи за трайно безработни, стигнем до фалшиви удостоверения от ТЕЛК-овете, че са болни. Аз съм давал многократно примерите в някои села в България, в които отивате и виждате от 40 циганчета в селото, 36 са болни от епилепсия. Всичките от епилепсия!!! Все едно, че това е грип, който така по улиците заразява останалите. В съседното село, обаче, всичките циганчета са болни от бронхиална астма. За епилепсия сумата, която плаща държавата на едно дете, е 350 лв. и така 3-4 деца по 350 лв., отделно детските, отделно помощите за безработни, отделно енергийните помощи и всякакви други - пакетът става… Всъщност, как стимулираме ние това население да работи или да учи, или да полага усилия да живее нормално - по никакъв начин, тъй като им се осигурява един немалък приход. Т.е. моята логика е, че трябва нещо да се направи.

Една част от нещата, които ние сме описали в тази Концепция, както съм я нарекъл, е да затегнем контролните органи. Вие казахте много правилно, че има критика. Но кой критикува? Критикуват една-две маргинални политически физиономии, които смятат, че плюейки по ВМРО, плюейки по мен персонално, ще натрупат някакви дивиденти. Даже един беше толкова глупав да каже директно по една от националните телевизии: „ми аз ще атакувам ВМРО, защото там ще се освободи ниша и аз ще атакувам тази ниша“. Това са им мотивите. И другите, които критикуват са всички тези, които в годините са главните виновници за дезинтеграцията на това население. Разни правозащитни организации, разни НПО-та, които се занимават с „циганската интеграция“. Структури, през които минаха огромни пари - стотици милиони от държавния бюджет и десетки милиони от европейските фондове за интеграция на циганското население. Ефектът е нулев. Даже е минус нулев, обратен.

През 2013 г. непълнолетните момичета, които са родили деца са били 843. През 2017 г. са 3 200! Къде отидоха стотиците милиони за ромска интеграция, какво се случи с проблема „деца раждат деца“ и защо това трябва да продължава?

Така че това са хората, които пищят и вдигат шум. Честно казано те въобще не ме интересуват. Пък щели да ми искат оставката, щели да завеждат дела - нека да водят. Истината е, лично аз смятам, че човек трябва да се опитва да направи някакви реформи, когато има власт и възможност да ги направи. Всички тези неща, които сега ги говоря, ги говоря от десет години - докато съм бил в опозиция, докато съм бил извън парламента. Тогава чуваемостта бе малка. Сега, обаче, както виждате, предложих една Концепция, за която няколко пъти казах: кажете ми, посочете ми кой ред, коя думичка е неконституционна, коя думичка и с какво нарушава правата, на който и да било български гражданин? Няма такова нещо. Само че много хора ги е страх, че ние действително ще предприемем реални мерки и по-точно ще се наложа правителството да прилага подобни реални мерки, за да спрем този проблем.

От друга страна ние трябва да стимулираме грамотната раждаемост, а не да стимулираме възпроизводството на деца в гетата - по 6, по 7, по 8. Имаше парадоксални случаи - помните имаше един случай с така наречения „рус ангел“, едно циганче-албиносче, което бяха продали в Гърция. И питат майката - „ти колко деца имаш?“ - млада жена, има-няма 35 г., тя не знае колко деца има. Тя не им знае имената, тези деца ходят голи на улицата, родителите им ги пращат да проституират, продават ги в чужбина. Извинявайте, това ли са правата на човека?

И същите тези големи правозащитници, които се кълнат в европейските ценности, да вземат да проверят как е в нормалните европейски държави. В една Норвегия имаше случай преди 5-6 месеца, на една българка ѝ бяха отнели детето норвежките власти, защото тя се отнасяла лошо с него. В повечето европейски държави ако ти не си пращаш детето на училище, ако ти го тормозиш, държиш го гладно, не го лекуваш или го биеш - държавата ти го отнема. А ако го пращаш да проституира, да проси или да краде - ти влизаш в затвора. Но в България всичко може. Е, докога?

Така че въобще не ме интересуват тези, които реват за правата на човека, защото това са крокодилски сълзи на хора, които 25-30 години добре се хранят с темата „права на човека“. Само че дезинтегрират държавата, разбиват чувството ни за национална общност и солидарност и по този начин, на гърба на българската държавност и българската нация си живеят добре в България.

Водещ: След тези, които критикуват, се изправят дори и хора, които имат реално, сериозно влияние в България - ДПС. Не се ли опасявате, че управляващата, водещата партия в правителството, която като че ли идеологически е по-близка до ДПС, отколкото до Вас, няма да възприеме техните мотиви и няма по някакъв начин да осуети напредъка на тази реформа, на тези промени?

Министър Каракачанов: Отдавна в България е дошло „време разделно“. Ако ГЕРБ смятат, че ДПС са им по-близки и идеологически по-близки до сърцето - няма никакъв проблем. Аз си подавам оставката и минавам в опозиция. Да направят коалиция с ДПС и да си управляват заедно и щастливо! Защото имаше подобен случай със Закона за вероизповеданията. Ето, ГЕРБ приеха предложенията на ДПС, а не приеха предложенията на ВМРО за твърди мерки срещу проникването на радикалния ислям и опитите на чужди държави и религии през вероизповеданията в България да реализират политика. Това беше, както се казва, „светване на лампичката“ в моята глава. Ако и този път решат да се съобразят с ДПС - няма проблем, да си управляват с ДПС. Да обяснят на обществото, че са готови да управляват с една етническа партия, а не с една патриотична организация като ВМРО. А това, че ДПС реагира е логично: ако помните още 90-те години именно ДПС в „Столипиново“ обясняваха на циганите, че ако гласуват за ДПС няма да плащат ток, няма да плащат вода и ще продължават да живеят както си искат. И тогава вкараха четири общински съветника в Общинския съвет. ДПС традиционно работи с този електорат. И от това е проблемът на България - не само ДПС, но и така наречените „системни партии“ много обичат да работят с този електорат по време на избори, по един или друг начин да ги мотивират - било с обещания, било материално - да гласуват за тях. И точно тук е разковничето на проблема: българските партии не желаят да губят електорат и поради тази причина досега не правят абсолютно нищо. Защото, за съжаление, в последните 28-29 години вече партиите в България се интересуват не от проблемите на българската нация, а се интересуват от предизборните си резултати, от следизборните си резултати и от това дали ще са на власт, или не. За мен, казано честно, няма значение коя партия ще управлява, ако управлява в полза на България, ако българският народ живее добре и сигурен.

Така че аз не се притеснявам. Нека, обаче, това да стане ясно на обществото - кой има воля и, както казва народът, кой има дупе да тръгне и кой не иска да го направи. Защото така повече не може да продължава.

Мога да Ви кажа, в качеството си на вицепремиер по сигурността, чета сводките на полицията всеки ден. И всеки ден има в някое населено място в България подобен конфликт - цигани пребили младеж, цигани пребили пенсионер, ограбили го, изнасилили бабичка. Вземете случаите в Търново и в Русе - брутални убийства след изнасилване. Това не може да продължава. В един момент на някой ще му гръмне „бушонът“ и ще започне да се саморазправя и тогава положението ще бъде окончателно изтървано. Все още има някакъв шанс да вкараме този проблем в някакви релси и да се опитаме да го решаваме. Като направим политика, чрез която задължително, повтарям го без да се притеснявам, под формата дори ако трябва на повинност, тези хора да бъдат принудени да ходят на училище и да бъдат принудени да се квалифицират, за да могат да си намерят работа.

Вие много добре знаете, че българският бизнес от няколко години минимум, говори за липса на работна ръка. Има идеи да се вкарват работници от Третия свят, от Виетнам, от Китай, от Индия и т.н. В същото време има 400 000 български граждани в работоспособна възраст, които се водят трайно безработни, които всъщност не желаят да работят - нямало работа в България. Има работа в България! И ние предлагаме следния модел: предлагат от Бюрото по труда работа, първия път - отказваш, втори път отказваш и спират социалните помощи. Значи ти си богат човек, имаш спестени пари и след като не желаеш да работиш за пет-шестотин лв., които според теб са малко, а можеш да живееш на сто и няколко лева помощи за безработни - значи ти си богат човек, спират ти социалните помощи.

Критикуваха ме защо съм говорил за ГУСВ. Ами това съществува като структура. ГУСВ - Главно управление „Строителни войски“ в момента съществува като фирма в Министерството на регионалното развитие. И не прави нищо. В структурата на ГУСВ навремето имаше обучителни центрове. Аз съм разговарял с генерал Пешлеевски, който въпреки възрастта си е един изключително енергичен човек - справка: преди около месец моста, който направихме при Червен бряг - и той ми казва: в рамките на 30 до 40 дни аз мога да дам професия на един младеж, вътре в центъра - обучение, труд, обучение, труд - само за 30 дни мога да го науча на професия. Нека не са 30 дни, нека са 60, или 90 дни, за които да им дадем професия. Защо тези младежи да мислят, че някой им е длъжен, че някой ще ги храни, а те дори няма да имат уважението и след което ще отидат, ще пребият някой възрастен човек. И какво се получава - много хора в България казват: ами, извинявайте, то циганин вече не е етническа принадлежност, вече е професия. По-добре да сме цигани в България, отколкото да сме съвестни граждани. Значи, възрастен човек, който е работил 40-42,43 години и взема мизерните 300 лв. пенсия, лишил си го, ако живее в малкото населено място, от нормален транспорт с общинския център, лишил си го от здравеопазване, накрая си го лишил и от сигурност, защото няма кой да го охранява - отива същият този младеж, трайно безработният наглец и го пребива, за да му вземе последните 50 лв. от пенсията, или да му открадне кокошките, или да му открадне гумите на „Жигулката“, която той кърпи по някакъв начин, за да може да се придвижва. Това справедливо ли е?

За мен едно общество се разпада тогава, когато изчезне принципът на справедливостта. И тъй като това сега не е справедливо, повече не може да се търпи.

Друга мярка - било ограничение на правата, ако ти въведеш модел на поощрение на грамотната раждаемост. Че кое е ограничението на правата, къде пише, че една държава няма право да си прави модели на семейно планиране? Защо ние трябва да хвърляме стотици милиони левове годишно, за да стимулираме безразборна раждаемост в гетата? При положение, че там за тези деца не се оказва никаква възпитателна грижа, никакво образование, напротив: приучават се на престъпен начин на живот и умишлено се бутат от местното общество, било през клановата структура, било през семейството си да просят, да крадат, да проституират.

А в същото време млади хора, които са завършили висше образование, някои от които и с по две-три висши, или завършили в чужбина - ти не им даваш абсолютно никаква възможност да ги подпомогнеш, ако те решат да имат второ или трето дете. Ние би следвало като нормална държава да стимулираме грамотната раждаемост на отговорните родители, отговорната раждаемост на родители, които ще имат деца, но ще се грижат за тях. Защо пада раждаемостта при българина? Защото голямата част са съвестни и си правят сметка - ако се оженя на 20 г. аз нямам нито образование, нито професия, как ще си храня семейството. След това - завършил си висше образование, станал си вече на 24,25 години и продължаваш да си правиш сметката - ами аз би следвало да имам поне някакъв нормален доход - около 800 или 1000 лева, съпругата ми също толкова, за да можем да си позволим повече от едно дете. Започваш да мислиш, разсъждаваш - ще ти стигнат ли парите? Ще имаш ли възможност да им осигуриш нормално жилище? Ще можеш ли да му осигуриш нормално облекло? Нормално образование?

И когато не можеш да си отговориш положително на тези въпроси, ти се въздържаш и повече от 1-2 деца максимум не правиш. В същото време в гетата бейби бум - по 7, по 8, по 10. Не им знаят имената, кое кога е родено, обаче, знаят да се редят на опашката и да получават социалните привилегии за тези деца. Е, докога ще продължава това? Затова предлагам нещо простичко. Въпрос на дебат е дали ще решим 2 или 3 деца, но казваме така: Всяко българско семейство без разлика от доходите, които получава - до 2 или 3 деца - детски помощи. От 2 или 3 деца нагоре детски помощи и допълнителни стимули само за семейства, чиито родители са завършили средно образование. Кое е ненормалното, кое е дискриминационното? След като в Конституцията пише, че образованието до 16-годишна възраст е безплатно и задължително ти си нарушил закона в държавата, не си се образовал до 16-годишна възраст, не си търсиш работа, нямаш професия и държавата е длъжна да те финансира. Видяхте последните случаи покрай концепцията, която внесох - медиите се поразмърдаха и започнаха да пускат примери. В една от националните телевизии показаха следния случай: има 2 деца и я питат циганката „От какво са болни?„ и тя казва „Глухонеми са“. Двете са глухонеми, третото е болно от епилепсия. Питат глухонемите деца: „Вие от какво сте болни?“ и те отговарят! Глухонемите деца отговарят: „Глухонеми сме“. „А третото какво му има?“ - „Епилепсия“. „Какво значи това“ - „Ами боли го главата“. Извинявайте, ама някой лъже в системата, ние изливаме огромни пари, а ефектът е нулев. Защо, докога? Това е въпросът. И оттук нататък, който иска да приказва каквото иска. Разни папагали обясняват как било предизборна година и затова сме ги говорили тези работи. То от 2009-а година изборите са почти всяка година. 2009 г. имаше евро- и парламентарни избори, 2011-а имаше президентски избори, 2013-а имаше извънредни парламентарни, 2014-а - пак парламентарни, 2015-а местни избори, 2016-а - президентски избори, тази година имаме европейски и местни избори. То догодина пак може да има избори, това означава ли, че когато има година на избори, не трябва да има инициативи, не трябва да правя нищо.

Водещ: Аз благодаря за този разговор и от него излезе нещо много важно. Това е, че тази програма, която Вие подробно разказахте, която е много интересна програма и концепция. Виждане за решението на проблема. Вие излизате с една теза, която не съм чувал другаде, една превантивна политика. Или ще го приемете това нещо, ако отидете преди него, ние си отиваме.

Министър Каракачанов: Няма как да продължим повече. Един ден аз ще си отида от това правителство. Свършва мандатът в най-добрия случай. И ти задават въпроса хората: Какво направихте? Добре, като военен министър мога да кажа. Дай Боже 2019-а година да сключим и трите договора за модернизация, но мога да кажа: ремонтирахме самолетите МиГ-29, хеликоптерите Ми-17 и Ми-24, ремонтирахме част от бронираната техника, танковете, вдигнах заплатите. В областта на отбраната мога да кажа какво съм направил, но като представител на една патриотична организация, която от 10 години говори за демографската криза и циганския въпрос, би следвало да има и тук отговори на „Какво направихте?“. Ако за нас като българи най-важният въпрос е, че ние като нация изчезваме. Ако това наше виждане не се споделя с хората, с които управляваме, какъв е смисълът да продължаваме заедно? Наистина, погледнете какво се случва, България на година намалява с 40 000 човека приблизително, това е един град по-голям от Видин. Всяка година един Видин изчезва, изгасва лампите и приключва. В същото време -висока циганска раждаемост. Аз не желая един ден моите внуци и правнуци да кажат: „По времето на нашия дядо България се закри като държава след 1400 години съществуване тук, на тази територия“. Има някакви принципи, властта е хубаво нещо, славата и суетата са хубаво нещо, но в края на краищата когато си тръгнеш от един пост, трябва да си поне вътрешно убеден, че си направил всичко възможно. Аз мисля, обаче, че този път няма да е така, виждам, че преди да внеса тази концепция след случая във Войводиново, който беше, мисля че на 6-и януари, когато отидохме там и съборихме циганското гето, подчертавам законно, въпреки приказките сега на разни комитети, информирах премиера на Република България г-н Борисов, че се заемам да правя една програма, която ще представя на ресорните министри, на МС за обсъждане, допълнение и тогава ще внеса за разглеждане в МС. Преди да я внеса миналата седмица отново съм го информирал, а в деня, в който я внесох, отново съм го обявил публично и съм информирал миналата сряда моите колеги министри, че се прави това и това, това е програмата и очаквам от тях по конкретните политики, конкретни предложения, защото не смятам, че ние сме направили нещо гениално. В интерес на истината на фейсбук страницата, на която сме публикували програмата има вече много предложения. Всеки ден се обаждат хора или търсят контакти с нас хора, които имат някаква идея. Това ще го обобщим. Сред 5 от ресорните министри очаквам няколко неща: първо, ако имат предложения как по-добре да направим тази програма, да ги обсъдим, второто, обаче, най-важното, в областта на здравеопазването и социалната политика, реални мерки за контрол върху държавната администрация, която би следвало да изпълнява една такава политика.

Ще Ви кажа, че половината от нещата, които ги предлагаме в тази програма, ние ги имаме разписани в законите, но никой не им обръща внимание. Поради същата причина, поради която политиците в София не обръщат внимание, поради същата причина го правят и общинските кметове. В едно или друго населено място имаш 10-15% циганско население и това са 10%, с които са напред на избори, ако успеят да ги купят. Общинските кметове си затварят очите при незаконни строежи, затварят си очите за гетата, когато идват други групи от други места и се заселват там. И една част от мерките са, всъщност ако има репресивни мерки в тази програма, те не са насочени към циганите. Репресивните мерки като административни наказания и съдебна отговорност са предвидени за държавната администрация, която следва да следи тези проблеми и да контролира темата с ТЕЛК-овете, темата с това дали се посещава училище и социалните помощи, които се отпускат, темата с бюрата по труда, защо им се предлага работа и защо те отказват и защо нямат санкции след като откажат няколко пъти. Т.е истината е, че за циганските работи в България сме си виновни ние, българите. Години наред си затваряме очите, правим се на политически коректни, всякаква администрация от общинско до държавно ниво си мълчи, защото е по-лесно, другото е разправия, трябва да ходим в гетото с ботушите, едни цигани ще ти викат и крякат - неприятно. И никой не иска да се заеме. Да, но ако искаме да има държава в България, някой трябва да се заеме, другото е да спускаме кепенците.

Водещ: Това беше Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, заместник министър-председател и министър на отбраната на Република България.

Коментари

Задължително поле