Каракачанов пред "Ди Велт": България ще използва армия при охраната на границата с Турция

България ще използва в бъдеще армията при охраната на границата си с Турция, обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за германския вестник "Ди Велт".

Границата между двете държави ще бъде разделена на пет зони, като всяка от тях ще се охранява от въоръжени военнослужещи. Сред тях ще има и специални части, заявява Каракачанов. По думите му, общият брой на военните по границата с Турция ще наброява около 600 души.

Българският вицепремиер критикува в интервюто неспособността на ЕС да затвори пътя на мигрантите през Средиземно море. "Не можем да допускаме повече масовото нелегално преминаване на границите на Европа", казва Каракачанов, като допълва, че ЕС и НАТО трябва да изпратят свои военни мисии в Италия и Гърция, за да охраняват външната граница на Евросъюза при необходимост и с военна сила.

Според Каракачанов по-голямата част от хората, които достигат бреговете на Европа през Средиземно море, са икономически мигранти. "Те не търсят закрила за живота си, а просто искат да живеят в богатия Запад", коментира министърът.

Коментари

Задължително поле