Кардиологичен форум събира в Пловдив родни и чуждестранни експерти в минимално инвазивното лечение на сърдечносъдови заболявания

Все повече пациенти у нас получават шансове за безкръвно лечение на тежки кардиологични състояния

Световните новости в интервенционалното лечение на сърдечносъдовите заболявания ще бъдат обсъдени от водещи родни и чуждестранни експерти в Пловдив по време на Осмия национален конгрес по интервенционална кардиология. Четиридневното събитие от четвъртък до неделя тази седмица се организира от Българското дружество по интервенционална кардиология със съдействието на Дружеството на кардиолозите в България и участие в него ще вземат над 300 делегати от страната. Лектори, модератори и водещи обучителни сесии ще бъдат доказани специалисти в областта на интервенционалните процедури от цял свят.

Участие във форума ще вземат световноизвестни лекари в областта на минимално инвазивното лечение на инфаркти и запушвания на сърдечните съдове, които ще споделят своя опит с българските си колеги и ще проведат редица обучения за млади кардиолози. Няколко случаи ще бъдат предавани на живо от болници в Пловдив и Стара Загора, като пациентите ще получат възможността да се лекуват чрез най-иновативните сърдечносъдови интервенции с напътствия и дискусии относно хода на процедурите от едни от най-добрите инвазивни кардиолози на планетата. Сред тях са светила на медицината като френските професори Ив Лувар и Тиери Льофевър, директорът на Израелския медицински център „Хадаш” в Йерусалим проф. Хаим Даненберг, проф. Джордж Сианос от Университетската болница в Солун, детският кардиолого и електрофизиолог проф. Нараянсвами Срийрам от Университетската болница в Кьолн, шведският специалист Горан Оливекрона и швейцарският му колега д-р Щефан Тогвайлер.

В широката програма на форума ще бъдат представени и обсъдени всички най-нови решения в областта, включително съвременните световни и европейски препоръки, които включват все повече минимално инвазивното интервенционално лечение като стандарт и при заболявания, които до този момент са лекувани препоръчително с отворена хирургия - стволови стенози, структурни и клапни заболявания, сложни коронарни запушвания и др.

Сърдечносъдовите заболявания в България все още са начело на списъка по причина за смъртност и инвалидизация. Броят на пациентите с кардиологични заболявания не намалява, но положителната тенденция е устойчивият ръст на хората, които успяват да получат адекватно лечение и оцеляват след сърдечносъдови инциденти. Това се дължи на подобряване на кардиологичната помощ у нас през последните години – повече специалисти, които се обучават качествено, навлизане на иновативни интервенционални процедури и решения, постоянно актуализиране на знанията и уменията на кардиолозите. Сред българските лектори на форума в Пловдив ще бъдат д-р Валери Гелев, председател на Дружеството по интервенционална кардиология, д-р Васил Велчев, доц. д-р Добрин Василев, доц. д-р Пламен Гацов, проф. д-р Диана Трендафилова, проф. д-р Юлия Джоргова и др.

 

Коментари

Задължително поле