Карен Алексанян - Арменецът и „дворът“ му

Инициативен комитет и група граждани настояват арменецът Карен Алексанян от Шумен да получи българско гражданство за огромните му заслуги към популяризиране на българската история и култура. За няма и месец повече от 10 000 души от страната и чужбина дават своето доверие и са се подписали под онлайн петицията и нейния хартиен вариант. Сред тях са обикновени граждани, историци, общественици, културни дейци, кметове от различни политически сили, областни управители, лидери на партии от целия спектър.

Карен Алексанян е създател на уникалния културно-исторически комплекс “Двор на кирилицата” в първата българска столица Плиска. Истински музей на свещената ни азбука под открито небе, където освен 30-те букви са увековечени светите братята Кирил и Методий и Свети Цар Борис Покръстителя. Открива го през май 2015 г. в чест на 1150 години от приемане на християнството. През 2017 г. създава Крепостта на кирилицата, в която чрез восъчни фигури на българските владетели пресъздава историята ни. Комплексът се допълва и от уникална Алея на писателите с 46 бюст-паметника на наши и чужди автори, творили на кирилица. На 24 май планира да открие и паметник на Стоян Михайловски, написал всеучилищния химн “Върви, народе възродени”.

Как е възможно един арменец, който дори няма българско гражданство, да прелива от патриотизъм, когато заговори за България? На този въпрос, който мнозина си задават, Карен отговаря с категоричност: “Ние сме братя! Истинското братство е в това, когато виждаш, че брат ти има нужда, да направиш най-необходимо за него. Кирилицата е култура в световен мащаб и музеят в Плиска я показва”. После обяснява как народите в Русия мислят, че това е руска азбука, но съвсем не е така и той няма да се умори да го обяснява. Изчел е десетки книги за родната ни история и е убеден, че Плиска е свещен град за българите и то не само като място на създаване на България, а и като столица на кирилицата и християнството. А не винаги є се отдава дължимото. Именно затова решил да рискува сам, купил 8 дка там където хан Аспарух създава България и започнал да съгражда Двора на кирилицата. Вложил както средства от собствен бизнес, така и кредит, който още продължава да изплаща.

Т. нар. “български буквар” от 30 букви е създаден в Армения от скулптора Рубен Налбандян по поръчка на Карен. Истински произведения на изкуството, високи по 2 метра, с общо тегло 15 тона, буквите, които използват 400 милиона души по света, са подредени пред издигнатия паметник на светите братя Кирил и Методий. Видяни са вече от над 200 000 посетители от страната и чужбина, но според Карен тук трябва да дойде всеки българин, за да разбере, че наистина е наследник на история за гордост.

Арменецът патриот не е историк по образование. Завършил е средно училище в родината си, но казва, че още в трети клас знаел всичко от учебника по история за последния курс. Майка му, покойната Гоар, била университетски преподавател по руски език и литература, имала и втора специалност пиано. Най-вероятно афинитетът му към славното минало е от нея, предполага синът. Позволил си е единствена сантиментална волност - в буквата “Г” да вплете нейното име.

Когато през 1993 г. Карен Алексанян дошъл в България, изобщо не планирал настоящите си занимания. Сеща се: “Дойдох да правя търговия, както много други и уж беше само за седмица, а останах за цял живот”. Помъдрял и остарял във втората си родина. През 1999 г. създал семейство с любимата си Мариела. Двамата са родители на син Давид и дъщеря Лили. Карен се смее, че вече дори чака внуче и то със сигурност ще бъде български гражданин.

В момента той е с лична карта на постоянно пребиваващ у нас и по документи е член на семейството на български гражданин. Никога не е искал българско гражданство, но не защото не обича България, а заради затрудненията, които имат при получаването му не само негови сънародници. “За арменец да вземе българско гражданство е мисия невъзможна, труден процес. От 10 души, 9 получават откази. От моите приятели почти никой няма, макар че са женени тук, имат бизнес... Този въпрос трябва да се повдигне, има бюрокрация”, категоричен е Карен. Дава пример и с бесарабските българи, които по-лесно вземат румънско гражданство, отколкото българско. А по закон, когато получиш отказ, никой не ти дължи обяснение. Сега вдига рамене, “нека компетентните да преценят какво съм заслужил”.

Казва, че дори и да не бъде прието предложението на инициаторите, неговото уважение към президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова няма да се промени. “Много съм благодарен и трогнат от хилядите хора, които отделиха от времето си, за да ме подкрепят”, категоричен е родолюбецът.

Сега усилията му са насочени към честването на 24 май. “Искаме тържествата за българската азбука да стартират от Двора на кирилицата и това да стане традиция. Да има международно участие на руснаци, украинци, сърби, румънци, които също празнуват 24 май”, планира Карен. Тогава ще бъде открит и бюст-паметник на Стоян Михайловски в Алеята на писателите.

 

 

Гордея се с неговото дело

Не знам дали има друг човек, който заслужава повече българско гражданство от Карен Алексанян. Гордея се с неговото дело. Познавам го чрез работата си - той беше патрон на международния фестивал “Славянски Звън”, който организирам. Създал е световен паметник на кирилицата, феноменален комплекс, който трябва да се посещава не само от българи, а от всички славяноезични. Не знам как до сега не се е намерил висшестоящ управник да му предложи гражданство, дори трябва да му се молят да стане. Културният му принос е феноменален.

Искра Иванова от инициативната група

 

 

Заслужава признание

Познавам го много добре, много пъти сме си говорили, откривал съм негови инициативи в Двора на кирилицата. Подкрепям напълно идеята той да получи българско гражданство, настоявам, защото той заслужава такова признание. Трябва добре да се замислим как се отнасяме към хората, които подкрепят културата.

Проф. Пламен Павлов от инициативния комитет

 

 

Създаде средище на образование

Подкрепям петицията и тя вече е подписана от много мои колеги от Шуменския университет. Карен Алексанян е създател на едно уникално място, което съчетава живата история с туристическата атракция. То се превърна в средище на духовност и образование, защото там и много деца получават дипломите си. Наскоро сръбски вестник посвети обширен материал на Двора на кирилицата по повод на откриване на паметници в Алеята на писателите. Комплексът безспорно прославя България.

Доц. Юрий Проданов, Шуменски университет “Еп. Константин Преславски”

Тачат го у нас и в чужбина

През 2018 г. Карен е награден с Почетен знак от Народно събрание за опазване на културното наследство. През 2019 г. получава Почетен знак на Община Горна Оряховица за принос в духовния живот на национално ниво, на 13 февруари 2020 г. получава Държавна награда от президента на Република Якутия (Саха) за укрепване на дружбата между народите, а на 26 юни 2020 г. е удостоен със званието “Почетен гражданин” на град Плиска.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети