Карло Котарели върна на президента мандата за съставяне на правителство на Италия

След среща с президента Серджо Матарела номинираният за служебен премиер Карло Котарели (на снимката) заяви, че има шанс за съставяне на правителство, като намекна, че то трябва да бъде поверено на политици, а не на технократи като него.

Икономистът Карло Котарели се отказа от мандата да състави правителство на Италия, съобщи тази вечер Уго Дзампети, генерален секретар на президентската администрация, цитиран от световните агенции.

"Президентът Серджо Матарела прие доктор Карло Котарели, който му върна мандата за съставяне на правителство и се отказа да го оглави. Държавният глава му благодари за работата", каза Дзампети.

Матарела бе предложил на икономиста, работил години в МВФ, да сформира "неутрално" правителство след като се провали опитът за съставяне на коалиционен кабинет с участието на Движението 5 звезди и Лигата, победители на парламентарните избори на 4 март.

След като лидерите им Ди Майо и Салвини официално обявиха тази вечер, че са постигнали споразумение за съставяне на политическо правителство начело с Джузепе Конте, Котарели се отказа да сформира технически кабинет, който трябваше да изпълнява служебни функции само няколко месеца до нови избори.

Списъкът с кандидатите за министри, който трябва да бъде одобрен от президента, ще бъде огласен от Конте, който още тази вечер ще бъде приет от президента. Церемонията по полагане на клетвата може да се състои още утре, в навечерието на националния празник на 2 юни - Деня на републиката. След това правителството ще бъде подложено на парламентарен вот на доверие.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа