Карл Маркс осъмна като Христо Ботев

Фейслифтът на паметника е част от декомунизацията

Бюст на Карл Маркс в Украйна осъмна пребоядисан с медна боя и с нова табелка “Христо Ботев”, съобщава сайтът Bessarabia.ua.

Любопитният фейслифт на паметника е осъществен миналия четвъртък в село Холмское, намиращо се в Арцизки район на област Одеса. Населението на селото е близо 3000 души и се състои предимно от бесарабски българи.

В момента в Украйна тече усърден процес по декомунизация, приет със закон от 2015 г. за осъждането на комунистическото и национал-социалистическото минало и забрана на пропагандата на техните символи. Това предвижда и събаряне или трансформиране на паметниците от времето на СССР.

“С присъщия си бесарабски хумор жителите на Холмское взеха необичайното решение за преобразяване на паметника още през 2016 г.”, пише украинската преса. След публични изслушвания, на които жителите на селото бяха разделени почти по равно, общинската власт разреши въпроса блестящо. Селският съвет прие резолюция за преименуване на бюста на Карл Маркс в паметник на Христо Ботев, българския поет и национален герой. В същото време самият вид на бюста изобщо не се промени - той беше покрит само с медна боя и надписът бе сменен.

През същата 2016 г. градският съвет на Арциз, преименувайки 16 улици и една лента, запази името на улица “Карл Маркс”. Жителите на Арциз обясниха това с факта, че градът е основан от немски колонисти и наличието на такава улица е един вид почит към паметта им.

В началото на 1991 г. в Украйна има 5500 паметника на Ленин. Като правило това са били типични паметници без културна стойност, въпреки че сред тях понякога са открити произведения на известни майстори. В процеса на декомунизация много от тях бяха демонтирани.

Коментари

Задължително поле