Кармен и Дитмар Вернер от Бранденбург: Програмата на доктор Емилова е богатство за България

С помощта на лекарката семейството се радва на отлично здраве

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

В началото на миналата година семейство Вернер пристигнали в медицинския център на д-р Емилова в търсене на спасение от упоритата мигрена на Кармен. За впечатляващите постижения на българската лекарка знаели от свои приятели сънародници- убедени последователи на плодолечението след прилагане на програмата.

През годините Кармен винаги се придържала към здравословен живот. Избирала качествени постни храни, поддържала перфектно тегло и атлетична фигура с активни спортни занимания. Редовно правила популярните в Германия йога постения, организирани най-често в манастири. Там на участниците давали чай и по два разредени с вода плодови сока за деня. След всяка седмица на този режим Кармен се чувствала по-добре, но главоболието отзвучавало само за кратко. Дава си сметка, че провеждано без лекарско наблюдение подобно гладуване крие опасности и е доволна, че се е разминала с тях.

Семейство Вернер направили сериозно проучване на съвременното приложение на лечебния глад и установили, че подобни на програмата на д-р Емилова има в Русия и САЩ, но само при българската лекарка оздравителния процес се контролира денонощно от специалист. Организацията и постиженията на екипа Кармен и Дитмар определят като богатство за България, от което се възползват пациенти от цял свят.

Германката се надявала да се облекчат мъчителните пристъпи на мигрена, тормозили я повече от 15 години. Комбинирани с безсъние, на моменти те не се повлиявали от никакви хапчета. Съпругът є пристигнал в медицинския център по-скоро като придружител и разяждан от съмнения дали няма да умрат от глад.

Въпросът го измъчвал не случайно- за разлика от Кармен той обилно хапвал колбаси, сирене, тестени изкушения. Само на закуска изяждал няколко бели хлебчета с месни и млечни продукти, мармалад и мед. Жена му успяла да наложи “вето” само върху бялата захар и любимите на Дитмар сладкиши.

С обилно хранене и обездвижване мъжът стигнал 95 кг при ръст 173 см. Освен затлъстяването го измъчвали сериозни увреждания на ставите, претърпял операции за смяна на раменна, коленна и тазобедрените стави. Лекарите споменавали, че е добре да отслабне, но никой не му давал конкретни препоръки за подходяща диета.
В началото на 2019 г. Кармен направила в медицинския център 14-дневно гладуване, а Дитмар останал на природосъобразно хранене по меню, изготвено от д-р Емилова. Подробните лабораторни и инструментални изследвания показали, че мъжът има атерослеротични плаки в сънните артерии, висока кръвна захар, уголемен и омазнен черен дроб, увреждания на бъбреците и злъчката.

Установените резултати го стреснали, защото при прегледите в Германия дори не му било споменато за тези проблеми. След програмата в България Дитмар занесъл на лекаря си там цялата документация, но той бил готов да я подмине с нескрито пренебрежение. Като се зачел обаче, изказал поздравления и насърчил пациента си да продължи да спазва предписанията на д-р Емилова.

Семейството определя с две думи първия си престой в медицинския център- “ново училище”. От лекциите на д-р Емилова Кармен разбрала къде е допускала грешки в стремежа си да живее здравословно и колко лесно може да ги преодолее със съветите на българската лекарка, основани на богат опит и всеотдайност към пациентите.

Първата програма за Кармен и Дитмар била начало на много промени. Двамата станали пълни вегани и без никакви сътресения за мъжа изоставили всички животински продукти. Започнали да приготвят храната си с минимална топлинна обработка и с цялостни продукти, според съветите от кулинарното училище на консултанта Веселин Станков. В кухнята си взели нов “почетен” уред- конвектомат. До обед приемат само чай и плодове или фрешове, обядват с големи салати, овесени ядки с бадемово мляко- любими на Кармен, за Дитмар правят вегански салам- с пушено тофу, нахут, майоран, зърнени ядки. Вечерята е най-често супа от сезонни зеленчуци.

Богатството от вкусове и тяхната интензивност, след като се изключат преработените животински храни, са истинско откривателство, споделя мъжът. Той бил убеден, че знае много за добрата кухня от дългогодишния опит на семейството, което стопанисва в Бранденбург хотел с ресторант. Но се оказало, че за усвояване на нови здравословни навици винаги има запазено време и място.

Само за година Дитмар свалил 25 кг и се чувства отлично без медикаменти. Преди това приемал силни болкоуспокояващи заради ставните проблеми, които са отзвучали. В норма са показателите за кръвна захар и холестерол, също и тези за състоянието на бъбреците и злъчката. Изследване с доплер показало, че проводимостта на сънните артерии значително се е подобрила- от 50% стенозата на дясната вътрешна сънна артерия вече е 30% и прогнозата е, че при следващата програма на плодове ще изчезне напълно.

При Кармен мигренозните пристъпи са много редки, провокирани основно от напрежение, но вече не могат да диктуват ритъма є на живот. Върнал се е нормалният сън на жената и сутрин е бодра и отпочинала. В групата по йога в Бранденбург се удивляват на фигурата и излъчването й и често я питат кога отново ще ходи на подмладяване. Семейство Вернер е изградило своя двигателна програма и я спазва стриктно. В медицинския център двамата редовно правили сутрешния комплекс упражнения на д-р Емилова, практикували китайска гимнастика, плуване и др.

През февруари т. г. двамата приключиха 14-дневна програма в България и са щастливи, че са здрави без лекарства. Освен че живеят здравословно, практикуват и популярното в Германия интегрално гладуване- въздържане от храна за 16 часа на ден или пък оставане само на течности 2 дни в седмицата. Убедени са, че най- ефективна помощ са открили при българската лекарка и планират при възможност да се пътува отново, след падане на ограниченията срещу пандемията, да идват тук два пъти годишно.

Ще го правим, защото искам да сме неразделни с Кармен докато станем на 90 години. А д-р Емилова уточнява колко реално е двамата да закръглят 100, щом живеят по правилата на природата.

Рецепта на сътрудник Пламен Иванов

Фреш с пъпеш

Продукти:
200 мл сок от пъпеш,
50 мл сок от праскова,
50 мл сок от портокал,
30 г. малини 
Приготовление: Всички съставки се блендират до получаване на гладка смес.

Коментари

Задължително поле