Касапите от Негован се топели един друг

Георги Нанчев бил запален рибар. Пламен Шляпашки хладнокръвно разстрелял жертвите си в главата.

Започва делото срещу двама убийци на семейство

Тленните останки на жертвите бяха открити в бидони и чували, със седмици полицията изясняваше кои са те

Камера ги заснела пред железария

Двама строители, убили и разчленили бивш треньор по борба и съпругата му през 2019 г., отиват на съд, стана ясно преди дни. Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу 44-годишния Георги Нанчев и 39-годишния Пламен Шляпашки, които в живота са били близки приятели, но зад решетките се обвиняват един друг в жестокото престъпление. Нанчев се опитва да докаже, че е участвал в зверството под дулото на пистолет, а Шляпашки – че идеята и планът били на авера му. Разследването е едно от много редките, при които първо бяха задържани убийците, а след това бе потвърдена самоличността на жертвите.

Нарязаните на парчета трупове на бившия треньор по борба Йордан Атанасов и жена му Марияна бяха открити на 17 август преди 2 години в бидони и чували в язовира край софийското село Негован. На страшната гледка се натъкнал рибар, докато се готвел да се прибира. Той забелязал на брега до водата човешки череп и звъннал в полицията. Пристигналите криминалисти открили човешките останки. Телата били силно разложени и първоначално разследващите решили, че принадлежат на млада жена и баща й. Едва след аутопсията станала ясна приблизителната възраст на жертвите.

Мъжът бил застрелян с два куршума в главата, жената – с един. Първоначалната версия била, че става дума за битово убийство. Дни наред самоличността на жертвите остава неясна. Първата нишка идва от пластмасовите бидони, след експертиза на които полицията стига до магазина, откъдето са купени. Оказва се, че там има камера и лицата на купувачите се виждат ясно. Това са строителните работници Георги Нанчев и Пламен Шляпашки. Полицията ги следи цяла седмица. Двамата постоянно се връщат до апартамент на бул. „Витоша“, но не влизат вътре.

Справка показва, че домът е на 73-годишния Йордан Атанасов и жена му Марияна на 71 г. Двамата живеели сами, дъщеря им работи в Нигерия. Притеснена, че не ги е чувала обаче, жената звъняла на съседи. Комшиите й разказали, че повече от месец не са ги виждали, изчезнало е и кучето им. Криминалистите вече имат заподозрените. Белезниците щракват на ръцете на Пламен и Георги. Те се оказват словоохотливи при разпитите и не крият нищо. Всеки от тях разбира, че може да получи доживотна присъда и започва да топи другия. През това време полицията продължава да събира данни, които да потвърдят на 100 процента, че жертвите са Йордан и Марияна.

Идеята за убийството хрумва на Георги Нанчев, който познава Атанасови повече от 15 г. , повече от година преди зверството. Те имат няколко имота в София, които той поддържа с ремонти. Вижда се, че семейството е заможно, пенсионерите не крият, че имат пари. Те живеят на бул. „Витоша“, но жилището има нужда от нова дограма, която ще монтира старият им познат Георги. Той обаче вече не работи сам, а с Пламен Шляпашки.

Двамата се запознават през 2016 г. на строителен обект в столичен хотел и веднага си пасват. Това е човекът, на когото Георги вярва до такава степен, че споделя идеята за убийството. Пламен я подхваща с желание. Той е човекът, който купува за 1600 лв. пистолет „ЧЗ“ със заглушител и патрони. Няколко дни по-късно започват работа в апартамента. Докато обядват, стопанинът споделя, че е продал друго жилище и се възмущава от малките лихви в банката, което кара строителите да мислят, че парите от продажбата не са на влог, а са скрити някъде в апартамента.

Съдбата на семейството е решена. На следващия ден Шляпашки издебва удобен момент и застрелва Марияна в главата, след това убива с 2 изстрела и Йордан. Килърите се качват в джип „Чероки“ и от железарски магазин в село Световрачане купуват три бидона и найлонови чували. Връщат се в апартамента и повече от 4 часа режат труповете на жертвите си. След това ги натъпкват в бидоните заедно с дрехите им. Почистват с белина и други препарати жилището и товарят човешките останки в джипа. Първоначалната идея била да скрият бидоните в Техническия университет, където Пламен работел, но след това потеглили към Негован.

Язовирът край Негован, където бяха открити бидоните и чувалите с човешки останки.

Във водоема заедно с бидоните изхвърлили и килима от апартамента, който бил напоен с кръв, както и ножовете, с които разчленили труповете. С тях е било кучето на жертвите, за което им дожаляло и го пуснали близо до София. От очакваните пари обаче, не намерили и следа. Те били на влог в банка, а в жилището убийците взели само златните бижута на Марияна, часовници, монети и пощенски марки.

МВР публикува намерени дрехи и ключове, за да бъдат разпознати жертвите.

Пламен скрил пистолета в стаичка в Техническия университет. След това се прибрал спокойно. Повече от месец, преди откриването на телата и залавянето им, двамата ходели на работа, излизали със семействата си и по нищо не личало да са притеснени, ще кажат по-късно познатите им. От деня, в който бидоните край Негован са намерени, Пламен и Георги започнали да следят по медиите цялата информация, която МВР дава. Разбирали, че жертвите не са разпознати, но не били сигурни дали са изчистили достатъчно следите от кръв в жилището и дали не са оставили отпечатъци. Затова и ходели до апартамента на „Витошка“, но така и не се решили да влязат.

Двамата били арестувани в софийското село Джурово, където работели на поредния строителен обект. Предстои да бъде насрочено разпоредително заседание по делото за двойното убийство, но което също се очаква двамата касапи да си прехвърлят вината на един на друг.

Георги подарил кървави златни бижута на жена си

Пламен бил съден за стрелба в кв. „Дружба“

Стрелецът, убил Атанасови, не за първи път се сблъсква със закона. Пламен Шляпашки вече е бил арестуван за стрелба с оръжие. На 13 април 2012 г. той гърмял по бездомно куче в столичния кв. „Дружба“ с газов пистолет, преправен на боен, за което бил задържан. От Софийската районна прокуратура му повдигнали обвинение и го дали на съд за незаконно притежание на оръжие. Получил условна присъда, заради чистото си досие.

Шляпашки е роден в Бяла Слатина, но от много години живее в София. Бил е на гурбет в Италия, но се върнал. Фен е на бързите мотори, става ясно от профила му във фейсбук. Има жена и две деца, с които живеят в кв. „Дружба“. Там е жилището и на съучастника му в убийството Георги Нанчев, който е родом от Троян.

Криминално проявен е и го има в базата данни на МВР, но не е осъждан. При обиск в дома му стана ясно, че част от златните бижута на убитата и разчленена Марияна, Георги е подарил на жена си. Останалите убийците продали в заложна къща за 900 лв. Съпругата дори не подозирала, че се е накичила с кърваво злато.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право