Катаджия без маска осъди полицията

Фейсбук/Николай Константинов

Пътен полицай от Шумен, който беше глобен с 300 лева, защото присъствал на катастрофа без защитна маска на лицето по време на пандемия, събори санкцията в съда. Решението на Административен съд в Шумен е окончателно и в сила от 19 февруари, а с него се осъжда и местната полицейска дирекция да заплати 250 лева деловодни разноски на жалбоподателя.
До съдебната сага се стигнало, след като на 15 април бдителен гражданин заснел как пътния полицай П.С.П. отработва произшествие на бул. "Цар Освободител" без маска, покриваща носа и устата, и снимките стигнали до ръководството през социалните мрежи. Развръзката била -  проверка, акт и издадено наказателно постановление с 300 лева санкция от ОДМВР Шумен.
Пътният полицай обжалвал първо пред Районен съд и отново обяснил, че не бил с маска заради скъсан прикрепящ ластик. Имал резервна, но я дал на свой колега, който работел на КПП край града. Първата инстанция се произнесла, че униформеният не изпълнява министерска заповед и дава лош пример. При обжалване сега обаче, Административен съд заключава, че "действително жалбоподателят сам е предоставил служебното си защитно средство на друг нуждаещ се колега, със съзнанието, че остава с една маска и при факта на нейното повреждане е следвало да избира между изпълнение на служебните си задължения и нарушение на противоепидемиологичните мерки, като е дал преоритет на работата си". Нарушението е определено като маловажно и решението на Районен съд е отменено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони