КАТ дебне за гуми с грайфер под 4 мм

394 шофьори глобени с по 50 лв. при акция „Зима” през миналата година

Към 40% карат със зимни гуми

От утре - 15 ноември, пътните полицаи започват да глобяват за гуми, чиито грайфер е с дълбочина под 4 милиметра. Изискването остава в сила до 1 март догодина и глобата за тези, които го нарушават, е 50 лв. Санкцията е толкова и за една изтрита гуми, и за четирите, тоест – не е за всяка гума по 50 лв.

Зимните гуми у нас не са задължителни, а правилото за 4 мм грайфер бе прието от 43-то Народно събрание и влезе в сила от 21 януари 2017 г. Сега започва вторият цял зимен сезон, през който КАТ следи дали законът се изпълнява. Униформените имат специални уреди с които установяват дълбочината на гумата, като правилото е да се мери в каналите в средата, а не отстрани. През другата от част от годината - тоест от 1 март до 15 ноември, изискванeто за грайферът е да е дълбок над 1,6 мм.

]Ако жълтата част на монетата потъне докрай в шарките в лятната гума, значи е спазено изискването от 1,6 мм. Снимки: Цветан Томчев
Ако жълтата част на монетата потъне докрай в шарките в лятната гума, значи е спазено изискването от 1,6 мм. Снимки: Цветан Томчев

Различни проучвания сочат, че от 34% до 42% от българските шофьори сменят зимни и летни гуми и без да има каквото и да е задължение по закон.У нас има райони с по-мек климат, а при температури над 7 градуса зимните гуми се износват по-бързо и каучукът им губи качествата си. Друг проблем е, че голяма част от колите в страната се движат със зимни гуми и през лятото, което деформира грайферите. В жегата ламелите - специалните отвори за заснежена настилка, се “изпичат” и не могат да служат добре през следващата зима.

При акция “Зима” през ноември 2017 г. патрулите на КАТ провериха над 45 000 коли и откриха едва 394 с разкъсани или износени гуми, тоест нарушителите са под 0,9%.

Коментари

Задължително поле