КАТ свали табелите на автомобил и ги загуби

Катаджия сваля номерата на автомобил, без законът да го задължава да ти върне.

Собственичка на кола от Кърджали 6 месеца чака справедливост

Пореден случай, след като поправки в закона позволиха на катаджиите да ни пипат номерата

Катаджии свалиха номерата на автомобил и ги изгубиха. Вече 6 месеца не могат да ги намерят и върнат на собственика. Това разказа вчера потърпевшата Емилия Башева от Кърджали пред Нова телевизия.

Преди половин година Емилия дала колата на приятеля си, с когото живеят, да пътува по работа. Той бил спрян от полицаи, които установили, че има неплатена глоба и му взели книжката. Малко по-късно, преди да е успял да се издължи, го спират пак и свалят номерата на автомобила, защото кара без книжка. Въпреки че виждат ясно, че колата се води на друго име и по закон срокът на тази принудителната административна мярка не може да е по-дълъг от 1 месец.

30-те дни изтичат и вече 5 месеца КАТ-Кърджали не може да намери и върне номерата.

“От началото на месец март до днес тази кола си стои паркирана, не се ползва, защото няма номера. Започна се ходене по мъките. Трябваше да наемем адвокат, спечелихме дело и обезщетение от 513 лева, но номерата не ни връщат”, казва г-жа Башева. Докато чака, тя се е принудила да купи друга кола, която да карат с приятеля си.

От полицията в Кърджали уверяват, че до седмица въпросът ще бъде решен.

За този проблем “Труд” пише вече трета година, но депутатите упорито отказват да четат. И да отменят поправките на Закона за движение по пътищата, които позволиха на катаджии да ни пипат номерата на колите. Те биха приети в 43-то НС от Транспортната комисия с председател Настимир Ананиев и влязоха в сила от януари 2017 г. Оттогава стотици хора пропищяха, защото наред с правото да сваля табели, не бе гласувано и задължение на КАТ да ги връща, когато изтече срокът, за който е наложена мярката. В общия случай наказаните карат колите за нова регистрация.

Коментари

Задължително поле