Кашкавалът и оризът в София с двойни цени

Повечето основни храни поевтиняха при продажбата им на едро през изминалата седмица.

Брашното и захарта са най-скъпи в Пловдив

Вносните домати и краставици поевтиняха през изминалата седмица

Ябълките поскъпнаха с над 10%

Цените на кашкавала и ориза в София са близо двойно по-високи, отколкото в други области на страната. В столицата кашкавалът на едро струва между 19,20 лв. и 23 лв. за килограм, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ) за изминалата седмица. В същото време в област Благоевград продават кашкавала по 11,35 лв. за кг на едро, а в област Добрич цената е 11,39 лв.

В област Пловдив също има скъп кашкавал, но може да бъде намерен и по-евтин. Цените на едро на кашкавала в Пловдив са от 15,80 лв. до 23 лв., а в Стара Загора продават кашкавала на едро по 15,45 лв. за килограм.

Подобни големи разлики в цените има и при ориза. В София цената на ориза на едро е между 2,96 лв. и 4,90 лв. за кг, показват данни на ДКСБТ. Във всички останали области, където ДКСБТ наблюдава цените на основните храни, оризът струва значително по-евтино. Най-близо до цените в столицата е област Добрич, където продават ориза по 3,82 лв. за кг на едро. Но във област Враца цената на едро на ориза е 2,60 лв. за кг, а в област Ямбол е едва 2,10 лв.

Подобна е и ситуацията при олиото. В столицата цената на олиото на едро е от 2,80 лв. до 5,89 лв. за литър. В същото време в Бургас и Плевен продават олиото по 2,50 лв. за литър на едро, а в Русе цената му е едва 2,20 лв.

Каймата в София също е скъпа и на едро я продават от 7 лв. до 10,70 лв. за кг, показват данни на ДКСБТ. Но в Силистра каймата е още по-скъпа и цените на едро са от 7,34 лв. до 11,76 лв. В същото време в Добрич продават каймата на едро по 5 лв. за кг., което е близо два пъти по-евтино, отколкото в столицата.

Захарта и брашното са най-скъпи в област Пловдив. В града под тепетата цената на захарта на едро е 3 лв. за кг, а за сравнение в Хасково е от 1,50 лв. до 2 лв. В област Пловдив продават брашното от 1,40 лв. до 2 лв. за кг на едро, докато в областите Хасково и Ямбол цените са по 1 лв., в Добрич цената е 0,93 лв., а в Сливен е едва 0,88 лв.

През изминалата седмица цените на едро на повечето основни храни намаляха, показват данни на ДКСБТ. Средната цена на вносните домати намаля с 5,8% до 2,93 лв. за кг на едро, а вносните краставици поевтиняха с 1 на сто до 2,87 лв. за кг на едро. Бананите поевтиняха с 4,9% средно до 2,72 лв. за кг на едро, но вносните ябълки поскъпнаха с 10,8% средно до 1,95 лв. за кг на едро.

Кашкавалът на едро поевтиня незначително за седмица до средна цена от 16,81 лв. за кг. Цената на сиренето намаля с 1,4% и на едро го продават средно по 10,67 лв. за кг. Брашното, оризът, захарта и пилешкото също поевтиняха при продажбата им на едро през изминалата седмица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика